Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računalništvo, telefonija, internet in televizija Kako povoziti stare Windowse

Kako povoziti stare Windowse

Moj problem je naslednji:

Na računalu imam disk 60 GB, razdeljen na dva dela 20 GB in 40 GB!
Na particiji z 20 GB sem imel (in še imam) naložene WIN 98.

Zdaj imam CD-je za Windows XP SP2 – Professional in MS office XP.
Prvič sem spravil sam nalagati Windowse.

Je simpel. Daš not CD – te vodi skozi … in naložiš.

PROBLEM:
Ko vklopim računalnik, mi pri zagonu ponudi dve možnosti …. WIN 98 in Windowse XP … izberem ene in kliknem ENTER … in oboji mi tudi delajo!

Ko sem z raziskovalcem pogledal, kako in kaj, sem ugotovil da so Win 98 tam, kjer so bili ves čas, na particiji C z 20 GB.

Windowse XP pa mi je naložilo na disk D!

Vprašanje: Kako povoziti stare Windowse in naložiti nove?

LP KVIK

P.S.:
Windowse XP sem že najmanj trikrat zbrisal in jih ponovno naložil … ves čas pazljivo sledil navodilom … ne vem kje zaidem, da se mi vse skupaj naloži na particijo D in mi ne povozi starih Windowsov.

Če imaš DOS particijo (in, če imaš win98, jo imaš …)
1. narediš zagonsko disketo (v win 98)
2. v BIOSu nastaviš, naj bo prva zagonska enota disketar
3. vstaviš disketo in ponovno zaženeš računalnik

Ko se vse naloži, ti piše
A:\
napiši fdisk in stisni enter.
Nekaj te bo vprašal, D kot DA in gremo dalje. Tam ti bo potem vse pisalo, moraš pa
1. zbrisat obstoječe particije
2. naredit eno particijo, ki bo zasedala ves možni prostor

Potem greš ven iz fdiska (s tipko escape).

Ko prideš spet v A:\ MORAŠ računalnik formatirat (vtipkaš format c:)

PAZI, to bo zbrisalo VSE dokumente na tvojem disku … Čeprav, če si Winse lihkar naložil, jih najbrž itak nimaš gor …

Mogoče obstaja tudi lažja pot, ampak ta je 100% zanesljiva :))

------------------------------------------------------------------- Think of how stupid the average person is. Then realise half of them is stupider than that.

Hvala Mouse za izčrpen odgovor.

Je malček preveč zakomplicirano za moje omejeno računalniško znanje.

Bom poskusil …vendar … da začnem na začetku:

Kako naredim zagonsko disketo za WIN 98?
In kako pridem v BIOS?

In še tole:

Izbrisalo mi bo vse podatke na disku?
To na particiji C ali tudi na D? Upam da ne!

Ker particijo D imam že lepo polno in nimam pojma, kam naj preselim podatke.
Tam nekje 35 GB seliti na kakšne CD-je … malo zahteven zalogaj … sploh pa najprej vse pregledati …

LP KVIK

Organizacija diskov (lastnih datotek na njih) je pomembna zadeva…..

In zeloooooooo koristna

LP
Senka

Mogoče bo še najlažje zate, da xpje pustiš na particiji d, stare pa enostavno pobrišeš (v raziskovalcu v xpjih) in vržeš ven iz boot.inija, da ti vsakič ob zagonu ne mori katere windowse želiš.

To narediš tako, da na boot disku (v tvojem primeru verjetno C) poiščeš datoteko boot.ini. Datoteka ima atribut read only, zato ga najprej odstrani(desni klik –> Properties –> odmalaj kljukico pri Read-only). Odpri jo z notepadom in poišči vrstico ki zgleda nekako takole:

multi(0)disk(0)rdisk(0)partition(1)\WINDOWS=”Microsoft Windows 98″ ..

Moraš imeti še eno vrstico, ki je dosti podobna tej, samo da piše “Microsoft Windows XP Professional”

Označi celo vrstico z “Microsoft Windows 98” in jo zbriši, posnami datoteko in postavi nazaj atribut read only.

No ja … mogoče sem zgoraj postavil malo začetniška vprašanja 🙂 … ampak vseeno, bi si rad računalnik uredil tako, kot je treba.

Odkar imam računalnik doma, sem se začel malo “spuščati” v računalništvo, sem pa res bolj neizkušen.

V službi imamo namreč admina, ki ureja računalnike. Sam se do sedaj nisem niti ukvarjal z tem.

Tudi zato, ker v službi ves čas uporabljam računalnik in je živa katastrofa če ti ne dela. Medtem, ko si doma lahko privoščiš, da imaš nekaj dni “razsut” rac … z kašnim kolegom, do zjutraj preklapljaš in mozgaš zakaj ne dela … pol pa v službi, vegetiraš in po zaslugi kofenskih doz še stojiš pokonci … ;-))) …

Res pa je tudi, da mi računalnik dela z XP-ji na D-ju v redu (čeprav to ni O.K.) in da sedajle finiširam z diplomo (ob delu).
Tako, da si kakšnih prevelikih akrobacij na računalniku in prestavljanju podatkov ne morem privoščiti.

LP KVIK

Hehe, dragi Kvik, pa si le ugotovil, da je škoda neprespanih noči. Raje dokončaj diplomco, pol bomo pa nazdravili, a ne da?
Povsem nepomembno je, na katerem disku ali particiji so XP-ji. Zakaj bi morali biti vselej na c? Ker smo tega vajeni, navada pa je železna srajca. Prej si vprašal tudi glede izgube podatkov ma C in D. Normalno, da bo šlo vse v maloro, če se boš odločil za brisanje obeh particij.
Še najbolje je takole: temeljito preveriti, kaj vse moraš shraniti z enega in drugega diska na cd-je ali dvd-je. Potem pa lahko mirno duše čaraš, kakor te je volja. AMPAK, najprej DIPLOMA, smo rekli, kajne Kvik.

Jehata, jehata Tajfun, kot bi svojo mamo poslušal :-))).

Najprej štalca, pol pa kravca. Najprej diploma, pol pa računalnik. Pa še nekaj takih ima na zalogi…

Eh ja … :-((( … ne mi še ti tukaj …. 🙂

Da je na C-ju Win in pa progarmi je boljše ravno zato … in ni železna srajca … tko so mi rekli maherji … ker lahko brez problema menjaš operacijski sistem in ti podatki na drugi particiji ostanejo nedotaknjeni.
Pa še pri napadu virusov, kakih zoprnih trojancev … ki se ti zažrejo v Windowse, jih lepo skipaš dol in naložiš na novo.

To drži ali ne?

Se da XP-je naložiti na particijo C, tako da particija D ostane nedotaknjena????

Če mama tko pravi, bo že držalo. Normalno, da se da. Vtakneš cd z xp-ji… in ko prideš do tja, kjer ti predlaga, kam bi jih namestil – se najprej postavi na particijo C (prej si zapomni njeno velikost, na ne boš pomotoma z D-ja vse izgubil!) in jo zbriši. Nato lepo nadaljuj nameščanje na zbrisano particijo C.
Pa PC najprej resetiraj (cd že prej vstavi), preden boš začel nameščat – ne pa da to počneš kar iz Win 98.
To, da imaš OS in programe na drugi particiji kot svoje datoteke, je pa res priporočljivo. Še bolje je imeti pri roki image particije C, ki jo napraviš, ko imaš že vse nameščeno. Mame hvalijo Acronis Trueimage, saj veš, kajne?

No samo toliko, da javim, da mi je uspelo naložiti program na particijo C. 😉

Fora je bila samo v tipki, mislim da F6, ki jo moraš pritisniti pravi čas. Potem postane instalacijski program, zelo brihten. Ugotovi, da imaš dve particiji in vpraša na katero bi rad naložil. Klik C.
Spet zelo pametno ugotovi, da so tam že eni Windowsi in te opozori, da dvoji Windowsi na eni patriciji ne morejo delati v redu!
No potem malo opozarja in serje gor in dol in te nenadoma vpraša, če lahko stare Windowse povozi … JAAAA!!!… in potem se začne nalagati.
In še zanimivost. Na particiji C, mi je povozilo samo Windowse 98 in nič drugega.

Bom pa enkrat, po diplomi, upošteval mousin nasvet in lepo naložil vse na novo….

Imam pa še nekaj problemčkov.

Zdaj imam Windowse na pariciji C. Tisto, kar sem imel na disku D, sem ročno zbrisal.
Vendar se mi pri zagonu sedaj pojavljata dve možnosti:
Microsoft Windows XP Professional
Microsoft Windows XP Professional
Če pritisnem zgornjo mi lepo štarta, spodnja pa se v bistvu resetira racunalnik in se zopet zažene.
Mi lahko kdo pove kako enostavno rešitev, kako odstraniti spodnji napis pri štartu.

In še en malo hujši problem se je pojavil. Pri izkopu računalnika, se napiše napis, naj ne izklapljam računalnika, ker se bo sam avtomatično izklopil. In potem napis: Installing Update 1 – 31 in to melje in melje, dokler ga ročno, po enih dveh urah, ne ruknem ven.

Zadnje vprašanje pa je.
Kaj če mi ti Windowsi v prihodnosti zarijejo … kar je glede na Microsoftov sloves, vprašanje časa. Baje se da narediti ena instalacijska disketa, ki naj bi v takem primeru rešila problem in oživila računalo.

Še enkrat hvala vsem, ki ste mi pomagali … če se kdaj srečamo … častim karkoli že pijete.
Kvik ma vas rad. :-)))

LOL Mora gret!

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close