Kako porabiti velike količine…
..mleka?
Vsak teden dobim kar nekaj (vsaj 5 litrov) domačega mleka, za katerega se vsakič sprašujem, kako naj ga porabim.
Navadno ga nekaj takoj skuham, nekaj pa zamrznem in potem počasi uporabljam skozi ves teden. Velikokrat naredim palačinke, “šmorn”, včasih mlečno juho, riž ali gris, večkrat tudi puding… ampak počasi sva z možem tega že sita, jaz pa vsak teden znova dobim sveže mleko.
Samega oz. s kakovom ga noben od naju več ne pije, ker nama počasi že teče skozi ušesa.
Ker ponavadi dobim tudi svežo skuto in domač sir, odpadeta še dve ideji.
Mleko je sicer pristno domače z veliko maščobe (čez 4%) in bi se mi zdel pravi greh, ga zlivati proč.
Torej, ima katera kakšen predlog?
Kupim mleko.
n&n, iz kje si, ali si iz Ljubljane ali njene bližnje okolice?
Še nasvet za kisanje mleka: v mleko daj žlico ali dve kislega mleka od mame ali babice, tako se bodo v tvojem mleku razvile “prave” bakterije in nekaj jih prihrani za prihodnje ter posode, ki jo uporabljaš za kisanje mleka, ne pomij preveč temeljito.
Kisanje vsekakor pride v poštev, a počasi bo tudi tega preveč.
1/2 litra ga gre za zdrobove cmočke, ki jih narediš za prilogo ali same z maslom in drobtinicami. Recept je na 1/2 kg vrečki Mlinotestovega zdroba. Če ne najdeš, povej, prekopiram.
Po 2 dl ga gre v mafine.
Če vama ne gre kakav, bo mogoče za spremembo boljše tigrovo mleko, to sva z možem pila eno celo zimo. Namreč vroče mleko in noter malo ruma :-)) .
Sicer pa, kar je preveč, je preveč. Se strinjam, da ne gre zlivati proč, mogoče lahko med prijatelji, sosedi, sodelavci najdeš koga, ki bi z veseljem občasno sprejel liter ali dva mleka? Prej naj preverijo oz. kasneje preveri ti, domače polno mleko ima namreč malo drug okus, ti tega sploh ne veš, če mleka ne kupuješ. Tako smo navajeni posnetega in osiromašenega trgovinskega mleka, da nekaterim (tudi meni) pravo domače mleko preprosto ni dobro, je premočno :-)) Kvečjemu za kisanje.
LP Mimi
Ljubljančka,
ne bo šlo, sem iz štajerskega konca.
Mimi,
tigrovo mleko… hmm… ;)))
Se bojim, da imava mleka čisto vrh glave in ne gre več v nobeni obliki.
In ja, vem, da ima kupljeno mleko drugačen okus in je domače vse kaj drugega – ravno zaradi tega ga ne upam več ponujati nobenemu, ker sem že dobila komentar, da ni bilo dobro. :(((
Tudi sama sem potrebovala kar nekaj časa, da sem se navadila nanj – samega (brez konkretne količine dodanega kavava) ga pa še vedno ne morem piti.
Če te lahko prosim za recept za zdrobove cmočke – imam Intesov zdrob, tam pa je recept za skutine cmoke (nič mleka).
Vera1,
očitno ste doma veliki porabniki, midva sva samo dva in če računaš, da dobim vsak teden VSAJ 5 l, to znese na dan slab liter mleka – zame je to precej velika količina.
Hm, a ne bi predlagala tistim, ki ti dajejo mleko, naj ti ga dajo malo manj?:)
Sicer pa: moj dragi pije ob glavnem dnevnem obroku (bodisi kosilo bodisi vecerja) namesto vina ali vode jogurt – najprej sem malo cudno gledala, potem je postalo pa tudi meni zelo vsec. Ce imata rada beljakovinsko skromnejso hrano (zelenjava in testenine brez tezkih omak), je to morda prava resitev.
lp, proxima
A, to je razlog, da se mleko, ki sem ga enkrat le vzela pri kmetu, seveda za kisanje, sploh ni skisalo…
Kakor koli, s kefirjevo gobico se res skisa vsako mleko, kar sem jih doslej preizkusila, tudi prekuhano, alpsko, domače… Sem pomislila tudi na kefir, a če želiš porabiti mleko, ni dosti drugače od jogurta. Marsikomu doslej sem že dala gobico, pa je kefir večina opustila, očitno ne gre za splošno razširjen in sprejet okus:-)) No, če kdo želi, gobico imam, navodila tudi, nekajkrat je uspelo, da sem jo posušila in poslala po pošti…
Še zdrobovi cmočki iz Mlinotestove vrečke.
½ l mleka
4 dag masla
17 dag (2,4 dl) pšeničnega zdroba
2 jajca
Vrelemu mleku dodamo maslo in zakuhamo zdrob. Ko je masa ohlajena, zamešamo 1 jajce in 1 rumenjak. Oblikujemo drobne kroglice kot večje frnikule in jih kuhamo v slanem kropu 2-3 minute. Serviramo z mesno omako. V sladki varianti lahko z na maslu prepraženimi drobtinicami in sladkorjem.
Mnenje: Cmočki natančno po receptu so najboljši. Dovolj za 3 osebe.
Varianta: v maso lahko zamešaš malo parmezana ali narezane šunke.
Pozdravček, Mimi
Jaz delam jogurt. Zelo enostavno: mleko segrejes na 37°-42°, ga pomesas z navadnim jogurtom (dl jogurta na liter mleka priblizno, ce das malenkost vec jogurta, se bo prej naredil in bo manj kisel), postavis za 2 uri v pecico na 50°.
Mene zanima kje se dobijo te gobice, saj mislim, da so primerne tudi za jogurt, kajne?
n&n sem šele sedaj se priklopila na računalnik. Ko delam koslo mleko ga postavim na toplo. Torej moja shramba je zelo topla, ker imamo notri tudi peč od centralne. Mislim, da je to finta. Ker tudi babica, ko je delala kislo mleko ga je imela na peči. (krušni). Poskusi še to, da ga imaš na toplem.
Pozdrav Mateja
Hvala vsem za predloge.
proxima, poskusi reči čez 80 let stari babici, da pa res ne potrebuješ toliko mleka. Kolikor poznam svojo, bi bila užaljena do konca in naprej.
Te krave hranijo samo s senom oz. se v sezoni pasejo na travnikih. Da bi imeli silos, še nisem opazila, čeprav sem na obisku vsak teden, tako da kvaliteta mleka vsekakor ni vprašljiva.
Babica in mama delata skuto, smetano in sir iz tega mleka, pa so vsi ti izdelki taki, da bi jih še “angelčki jedli”. ;)))
Meni parkrat s kisanjem mleka ni uspelo (čeprav je mož rekel, da je okus OK), tako da sem izgubila voljo. Sicer pa imam tudi skute in sira na pretek, zanimiv bi bil kvečjemu jogurt oz. kislo mleko, pa še to bolj v poletnem času.
Vsekakor bom poskusila narediti zdrobove cmočke.
Še enkrat hvala vsem!
n&n
v lekarni kupi SIRILO ( ni drago) , mleko pogrej da bo toplo, daš 1 žlico sirila(na 5 l mleka) , premešaj z žlico in pusti do naslednjega jutra, z nožem prereži sir ki se ti je naredil in stresi v gosto gazo, ter obesi, da se lepo odcedi voda, (cca 2 ure) potem to “kepo” komplet z gazo daš na globji pekač in z nečem težjim pritisni,da se odcedi vsa tekočina.pusti do večera, nato zreži z nožem na večje kose(cca 8×8 cm) posoli in zloži v pvc posodo, ter zalij z sirotko, ki se ti je nabrala.
Odličen sir, ki ga imaš vedno v hladilniku, za večerjo, lahko popražiš in čez jajca, da zakrkne. Lahko imaš za burek,lahko ga potem ko se strdi narežeš na kocke in z olivami zaliješ z olivnim oljem, joj sto stvari lahko narediš z njim. Ko bereš mogoče se ti bo zdelo težko narediti pa ni , verjemi, čist lahko je. lp
neke vrste skuto lahko narediš. Mleko zavreš , daš not žlico -dve ali tri (odvisno koliko mleka imaš) dobro premešaš in postiš za se zadeva “zgrudi”, potem strešeš na cedilo, npr .na unga velikega in pustiš da se odecedi. Pri nas je tako mami naredila iz presežkov mleka zalogo skute.
Aja naše govedo pa ima silažo samo za posladek in to samo v zimskih mesecih, na mleku se to še nične pozna. Pozna se tam kjer je velik del prehrane na silaži.
Varvi, če misliš kefirjeve gobice, ti jih mora nekdo dati, ne vem, da bi se dobile kje v prodaji. Če jih želiš, piši meni na mail ali prosi koga v svoji bližini, če veš za kakšnega ponosnega lastnika kefirjeve gobice :-))
Mleko se skisa približno v 24 urah, nastane približno takšna gostota kot jogurt (ali kislo mleko, ki se reže z žlico). Jaz ga tudi uporabljam kot jogurt. Res pa je, da okus ni čisto isti.
LP Mimi
Forum je zaprt za komentiranje.