Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › Kako pomagati ostareli mami

Kako pomagati ostareli mami

Mama stanuje v nadstropju nad nami. Stara je 75 let. Vsake toliko casa ima napade in me zacne zmerjat, kot da sem največja k..  postane prav prostaska.  Razlog pa da ne dava z mozem ponoci miru, in ona ne more spati. Vendar ponoci je mir, samo mene zbudi z njenim trkanjem in udarjanjem v steno.  Nato pa naslednji dan sledi zmerjanje… bila pri njeni zdravnici, ki pa pravi da so stari pac taksni. Imam dva majhna otroka, ki morata to poslusati. Potem po kaksnem tednu se stanje umiri in je vse ok. Nekaj casa. Ko me rabi, sem pa dobra, da jo vozim v trgovino ipd. Sicer nam med tednom kuha kosilo, kar je rekla tudi zdravnica da mora, ke se mora z nečem zamotit

Kaksen nasvet kako  preživet to dogajanje.  Jaz si zelo k srcu jemljem, vsakič jokam in mi je hudo ker mi mati to dela…. hvala da ste me brali.

Začetna faza demence je to.

Demenca, spremembe na mozganih. Eni se tako obnasajo pri tumorjih glave.

Pelji jo k psihiatru glede demence ali poslji patronazno na dom.

Zdravnica je malomarna in nezainteresirana za pomoc.

Ne morem, ker nikamor noče, ker smo vsi drugi bolni ona ne.

Odgovor na objavo uporabnika
Kako pomagati ostareli mami, 11.01.2022 ob 21:21

Ne morem, ker nikamor noče, ker smo vsi drugi bolni ona ne.

Zato pa poslji patronazno na dom. Prej se seveda pogovori s sestro.

Saj je znacilno, da je sodelovanje vedno slabse in tezje. Zato se sedaj potrudi, ker potem bo skoraj nemogoce.

Ce pa ponoci rata agresivna ali izgubljena( odtavala) klici zdravnike na dom, takoj. Ker te faze se zelo izmenjujejo.

Meni se je pri sorodniku dogajalo da je bilo grozno, ko je prisel zdravnik pa kot bi k sebi prisel. Ko je zdravnik sel stran, pa spet v svoji fazi.

Tako se začne demenca, čimprej k nevrologu, da dobi ustrezna zdravila

Nocem te strasit, vendar ne bom nikoli pozabila enega primera ki mi ga je povedala ena psihiatrinja na domu pri mojem sorodniku.

Hci je prihajala vsak dan k materi, na obisk, ji pomagat. Obicajno je pozvonila na vrata, mati ji je odprla in je stopila notri. Nekega dne hci tudi tako pozvoni, ta ji odpre vrata, ne ravno na stezaj, hci ravno na polovici da gre notri, mati pa za vrati in je z vso silo zaprla vrata da je hcerko kar poskodovala. Vrat, ramena, roke in prste. Ostala je invalid. Cez 10 min se je mati cudila kdo je to hcerki naredil. Zakaj jo je stisnila? Ker je ni v tistem trenutku prepoznala.

Sem opazila ko je psihiatrinja prisla na dom k sorodniku. Je pozvonila in ko je odprl vrata ga je najprej vprasala ce ve kdo je ona, ce ji je rekel kdo je, ga je vprasala ali lahko vstopi, sele ko ji je pritrdil ga je prosila da na stezaj odpre vrata in se umakne.

Moj sorodnik je meni vrata odprl, toliko da bi lahko sla le macka notri. Zato me je opozorila “da me ne bi med vrati zmastil, ko me v tistem trenutku ne bi prepoznal”

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close