kako pokvariti računalnik
Sprašujem za kolegico. V službi ji nočejo nabaviti novega računalnik. Ima še tisto kišto za na mizo, ekran tamali, migotajoč da komaj gleda. Računalnik je resnično star, ne vem če nim celo kak 386 varjanta, lih toliko da vleče word. Računalnik ima celo disketno enoto, o CD enoti niti ne upa sanjati. Ker nima ne CD-enote, ne interneta kaka usmrtitev s kakim virusom ne pride v poštev. Zelo očitna sabotaža z ognjem, vodo, svinčniki, zadušitvijo ne pride v poštev.
Prijatelj je svetoval, da naj večkrat izklopi kabel od printerja med delom, in da to skoraj zmeraj crkne. No, kabel stakuje kot nora, a računalnik je očitno imun na tako sabotažo.
Kaj predlagate? Kako sabotirati starega hudiča?
Razumem, jaz sem sedaj v privat firmi, delal pa sem tudi v državni (Pošta in kratek čas tudi Telekom) in približno vem, kako to gre. Tam se pač vse dogaja na ravni planov in ponavadi mora vodija dati pobudo za nakup novega oz. v sklopu sredstev za svoj oddelek izbirati med sodelavci. Pošta je pred kakšnima dvema letoma (PAZI TO!) CELO PRODAJALA Compaq-e s Pentiumom 75. Enega takega Compaq-a smo dobili v Poštinem sektorju za informatiko v Ljubljani(takrat je bil sektor še tam), le, da je imel malce hitrejšega pentiuma noter. Torej, vsaj 8let star PC. Enega je celo foter kupil in na tisto sem mu celo potegnil 95keSR2 gor in uštimal intenet. Samo IEja mi potem nekako ni uspelo novega naložit, pa je tisto delalo pač “bolj tak”. Saj mu je potem postalo žal in mi je rekel, da bi kupil novega, pa sem itak jaz potem kupil novega, ker ga “potrebujem” za Wow im mu dal svojega starega (C1.7), pa je zanj čisto vredu.
Hja, državne firme imajo pred privatnimi tudi veliko prednosti, verjemi mi. Jaz se sicer nimam kaj za pritoževat, a vem za veliko primerov, kjer bi ljudje “šli na boljše”, če bi se le pokazala priložnost. Pred 13imi, 14imi leti so se znanci in sošolci delali norca iz mene, ko sem po Novi vasi II kolovratil s poštarsko torbo, danes pa marsikdo vpraša, če bi lahko foter (ok, zdaj je že v penziji) dobro besedo zastavil zanj.
Je pa tudi to res, kar je nekdo omenil, da če bi imela računalnik z 300Mhz procesorjem ali novejšim, bi že zdavnaj zamenjala vsaj 3. Menda NASA uporablja 386ke, ker – se ne kvarijo. No, mi imamo ene celerone 1.7 že 4 leta, pa še kar delajo. Ampak ne bodo več dolgo. 😀 Kondenzatorji in drugi elektrotehnični elementi enostavno niso narejeni ze več kot 3-4 leta. Stare televizije, ki so delale po 30 let, tega nihče več ne dela … Vedno več časa preživimo v blagovnicah, trgovinah in kupujemo stvari, ki jih “potrebujemo”.
usb_ … tole z žicami ne razumem čisto najboljše. Kaj naj stakne skupaj? Bo to pustilo dokaze sabotaže? Ker tudi star računalnik gotovo ne eksplodira sam od sebe?
stik … sistemska datoteka? Lahko poveš kaj bolj natančno? Da ne bo pobrisala pol kompjutera, pa bo še naprej delal 😉 A to pol k crkne, se ne bo videlo, da je bilo nekaj namerno pobrisano?
Rachek … ja, je vse res kar si napisal, samo kam pa bi prišli, če bi še vsi delali na 386 zato ker so dolg zdržale??? Za tolažbo povem, da to ni slovenska firma :-)) Ja, za vse najdejo denar, tudi luksuzne sedežne, avtomobile, za njen comp pa zmeri denarja zmanjka. Valjda potrpiš leto, dve, tri, pol pa počasi začneš tudi na kakšno sabotažo misliti :-)) Sej v bistvu bi ona napisala vprašanje na tale forum, pa nima neta … ga je škoda zanjo 🙁
Glede na opisano se ji kaj lahko primeri, da bo morala po sabotaži eure na roke prerečunavat. Bolje vrabec na mizi kot golob na strehi. Če ga uporablja zgolj za dopise, zadošča. Tujci to dobro vedo, verjemi. Tudi naših družinah se vrti še kar dosti takih predpotopnih računalnikov, pa nimajo denarja za zamenjavo. Otroci so lepo tiho, študirajo in kucajo nanje ter čakajo na boljše čase. Medtem se nam pa ministri sladko smehljajo z zaslonom in nam nakladajo…
Hja, mi smo včasih namenoma pretikali stikalo zadaj na usmerniku 220/110 samo ne vem če to sploh še obstaja. Za vse ostalo je pa skoraj že treba sneti stranico in pač narediti kratek stik nekje na plati ali pa ustaviti ventilator na procesorju. Bojim se pa, da 386 sploh niso imele ventilatorjev. V glavnem, ne počnite tega doma, bi rekel, elehtrika je le elehtrika. Mogoče bo še najbolje če greš v bios (takoj ko prižgeš računalnik pritisni tipko DELETE, da vstopiš v BIOS meni in tam zamešaj nastavitve, da jih nihče več ne postavi nazaj. Ker se PC ne bo več “dvignil”, novopečeni inžinirji oddelka informacijske tehnologije pa itak nimajo pojma o BIOSu iz leta pred 2000 bo morda čas za nov mlinček.
Oziroma: nov mlinček bo dobil tvoj šef, ti pa dosedanjega njegovega, kar je čisto v redu.
Forum je zaprt za komentiranje.