KAKO peči v “silikonskih” modelih za torte, kolače,…
Mislim, da lahko pečeš tudi tekoče stvari, samo previdno pri prelaganju. Zaenkrat jih imam sicer samo za mafine, marmorni kolač in pito. Delam tako, da dam mrežo iz pečice na pult, gor pekač, naložim, kar je za naložiti, potem pa prenašam tako, da držim rešetko. Tako se nič ne poliva (nekateri mafini imajo tekoče testo, pa gre brez problema).
Pekač za marmorni kolač in pito imata na vrhu trši obod, da drži skupaj, predpostavjam, da imajo tudi drugi silikonski pekači?
Glede torte sem brala, da je za klasično kremno torto, ki jo potem po plasteh zložiš nazaj v pekač, zapreš obod, naliješ kakšno želatinasto kremo, da se strdi v hladilniku in potem odpreš obod, silikonski seveda neprimeren, ker ne moreš odpreti oboda. Drugače ne vem, doslej sem vedno pekla v navadnem s snemljivim obodom.
Silikonski pekači so boljši od teflonskih, ker se nanje resnično nič ne prime (za teflon vemo, kako je, saj je v redu, ampak…) in lažje se čistijo.
Drugače pa, kakor je kdo navajen. Naše mame ne bi nikoli pripravila, da bi vzela silikonskega, raje tri dni namaka in drgne svojega plehnatega. Vsekakor moraš malo izgubiti predsodek do tiste zmuzljive gladke gume, na začetku smo bili verjetno vsi skeptični.
Mene pa zanima nekaj drugega. Večkrat sem že pekla v teh pekačih, pa se med pečenjem še vedno pojavi nek dodaten vonj iz pečice, kot po novem pekaču. Po silikonu? Pecivo seveda nima nobenega priokusa, samo vonj nekje na sredini pečenja, ko se pečica in pekač dobro razgrejeta. Na koncu ga sicer preglasi vonj svežega peciva :-), mene pa vseeno moti.
LP Mimi
Zakaj ne v drug pakac?
Preprosto zato, ker v navodilih tako pise in nisem zelela izzivati usode:)
Mogoce bi se v kontaktu z drugo kovino – brez krozenja zraka scasoma silikon prevec zapekel in se kvaril. Mogoce bi se pecivo ( spet prosto krozenje zraka) ne zapeklo enakomerno. Res ne vem, samo ugibam. Se bom pa se naprej ravnala po navodilih, ker me nic ne stane:)
Kot Mimi dam resetko na pult in nanj sil. pekac.
Andi je preizkusila in se nic ni zgodilo:)
Biskvite za torte pecem tudi v njih ( razne praznicne oblike), imam pa tudi
dobri klasicni model s snemljivim obodom( dr. Oetker), ki je za nekatere stvari nepogresljiv, kot je povedala Mimi.
V silikonskem delam tudi razne musake in mesne omake – seveda v pecici.
Le pazim, da vedno z resetko prelagam.
Moji ne oddajajo vonja. Lp
Forum je zaprt za komentiranje.