Kako olupiti kostanje
Jaz kostanje najprej zarežem (ne pregloboko) in jih dam v pečico pod infra žar za cca 10-15 min. Potem jih pest po pest jemljem iz pekača (da so še topli) in jih oluščim (lupina gre vedno krasno stran). Ker so ponavadi znotraj še surovi, ki dam še za 5 min kuhat v krop ali pa kar v mikrovalovko. Malo dela, okus pa je ravno tako dober. Z njimi lahko potem ko so kuhani, počneš praktično vse.
Lp, PP
Izdam ti majhno skrivnost za lupljenje kostanja?
Za kostanjev pire in pecivo običajno je kostanj kuhan. najbolje je, da imaš lepe, debele kostanje. Potem vzemi en zelo oster nož in vsak kostanj na vrhu zareži v lupino kostanja v obliki črke x ali po domače v obliki križa. Tam kjer je špičast. Potem daj v vrelo vodo, ki si jo narahlo osolila. Ko je kostanj kuhan jo odcediš in lupiš z lahkoto. Večja bo zareza, lažje se bo lupilo. Skrivnost pa mi je izdal moj oče.
Za pečenje pa kostanj prerežem po zaobljeni strani počez – jaz pravim po trebuhu in z enega konca do drugega knca. Lupljenje poteka brez težav.
Na forumu sem zasledila zanimiv način za pridobivanje kostanjeve sredice:
1. Enostavno skuhate cel kostanj.
2. Celo svetlo liso kostanja, s katero se je držal ježice, odrežete.
3. Vzamete napravico za trenje česna. Vanjo daste prerezan kostanj z odrezano stranjo navzdol.
4. Stisnete in dobite tanke špagete, brez vseh kožic in grenkobe.
Pozdravljena, Tajna.
Mene pa zanima, kje točno tisto križno zarezo na kostanju narediš. A tako, da ga v bistvu gledaš od zgoraj navzol (ostri konec proti stropu) in zarežeš pravokotno (kot cestno križišče)? Ali prav razumem? Ali se potem ne razkolje pri kuhanju ali pa popije preveč vode, če praviš, naj bo zareza čim večja?
LP,
Tamara
Forum je zaprt za komentiranje.