kako okusno kuhati brez jušnih kock
Enostavno.Narediš domačo vegeto. Konzervans v njej je samo sol. Sicer je malo packanja, ampak z multipraktikom gre hitro.
DOMAČA VEGETA
30 dag soli na 1 kg mase
1,5 kg korenja
pest peteršilja
pest pora
pest zelene
manjša koleraba
pol glave cvetače
pol glave ohrovta
2 čebuli
glavica česna
poper v zrnju
2 lista lovora
pest bazilike
Vse očisti in operi, vsako posebej zmelji z multipraktikom (ali čim drugim), zmešaj in posoli. Popwr daj cel. Pusti stati par ur ali čez noč. Stlači v manjše kozarčke in zapri. Uporabno je celo leto.
DOMAČA VEGETA2
3 glavice cesna
3/4 kg cebule
1,5 kg rdecega paradajza
3/4 kg rdece-dolge paprike
3/4 kg korenja
1/2 kg zelene zelene z gomoljem
3/4 kg petersilja s koreninami
grobo narezi, cmari v lastnem soku 1 uro. Zmiksaj, daj nazaj v lonec,
dodaj
3/4 kg soli, premesaj, segrej , daj v kozarcke. dober dodatek omakam,
minestram, juham, mesu, krompirju…
Zmiksam v blenderju,ali multipraktiku, da je gosta kasasta masa, in s soljo se enkrat prevrem, vroce dam v vroce kozarcke, zaprem, da pokrovcke “potegne”. Brez problema je v shrambi dve leti. Vsega skupaj pride kar precej, zato bi bila za poskus mogoce polovicna masa dovolj.
DOMAČA VEGETA
-potrebne povrtnine:
-korenje 1 kg
-peteršilj 1 kg
-paradižnik 1 kg
-čebula 1 kg
-por 0.5 kg
-zeler-zelena-samo za okus, 5,10 dkg
-0.6 kg soli
to je začetek ,ki ga je potrebno “ZMIKSATI”,
vzami večjo skledo-pri nam se reče bajdlinh,vse sestavine
vključno s soljo,dobro pregneti-premučkaj.pusti počivati čez noč.
tudi mi potrebujemo ,počitek,kajti to je že družinsko delo,preden
omenjene sestavine,ostrgaš,opereš in zmiksaš.
naslednji dan,maso-ponovno premešano,vdeni v kozarce z NAVOJEM!!!
hrani na temnem-hladnem,ko kozarec odpreš pa ga imej v hladilniku.
Sama sem jo delala po zadnjem receptu, zelene sem dala res zelo malo, drugače okus prevlada. Preverjeno dobro in obstojno!
So pa recepti pobrani z Net-a.
Pri omakah in zelenjavnih juhah je okus veliko boljsi, ce nekaj casa na blagem ognju dusimo zelenjavo v lastnem soku, sele potem zalijemo.
Najveckrat dam vse na hladno olje, potem se postopoma segreva in dusi, tudi cebula. Tako se olje ne pregreva. Ce zelim malce porumeneti cebulo, jo potem na koncu, ko je ze zmehcana. Prihranim si tudi stalno mesanje in
skrb, da se ne bi prezgala. Pri ljudeh, ki imajo tezave z zelodcem,tak nacin priporocajo tudi strokovnjaki.
Lp
Vegete ne uporabljam, jusno kocko pa mogoce 3X na leto, ko si skuham juho z zdrobovimi zlicniki. V tej juhi so mi namrec ti zlicniki najboljsi. Pa se takrat juho naredim z veliko vec vode kozt pa pise v navodilih.
DRugace pa jusnih kock ne uporabljam. Raje uporabim razlicne zacimbe in disavnice.
lp, Maja
Tudi brez kock in vegete se da ustvariti dober okus. Sama veliko uporabljam zeleno, luštrek, timijan, majaron, poper, to so osnovne začimbe za mnoge jedi. Seveda jih moramo prilagajti posameznim jedem. Vendar je zame zelena skoraj nepogrešljiva, ima tako žlahten vonj. Ni je treba veliko, tako kot tudi drugih začimb ne, počasi dobiš občutek kaj, koliko in kam. V zelenjavno pa tudi v govejo juho pa včasih rada kanem par kapljic magija, ko je jed že na krožniku.
LP
Tudi sama dolgo nisem znala kuhati brez kock in Vegete. Kuhanja sem se naučila od mame in babice in obe sta pridno uporabljali oboje – še posebej babica je bila navdušena nad Vegeto, ker da jedem poseben okus, ki ga pred tem niso poznali. Pred nekaj leti pa sem začela razmišljati o bolj zdravem načinu prehranjevanja in odločila sem se, da kocke in Vegeto črtam. Sprva sem bila čisto izgubljena, sedaj pa ne morem razumeti, da sem včasih lahko to uporabljala. Vsa hrana je dejansko imela enak okus. Ko se navadiš na sol in razne začimbe, na kocke in Vegeto niti ne pomisliš več.
Vegeti in kockam menda daje tisti enak okus dodan glutaminat, ojačevalec okusa. Tudi pri sojini omaki sedaj gledam, da nima slučajno dodanega glutaminata :-))
Debata o tem je bila že večkrat, tukaj in na Kulinariki, zaključki pa vedno enaki. V desetletjih po vojni so ljudje “odkrili” nov okus glutaminata, tako se je kuhalo v ljudskih kuhinjah in menzah in bilo je bolj nobel. Nekje sem brala celo, da so to odkritje pridno uporabljali že zdavnaj na Kitajskem, da so širokim množicam pričarali lažen okus mesa. Kitajska kuhinja dejansko tudi danes dodaja v svoje jedi glutaminat kar z žlico. Zadnja leta, ko se bolj na široko uveljavlja zdrav način kuhanja, ko se bolj gleda na dodatke, ko so začele kuhati “tamlade”, prihajajo nazaj začimbe in pravi okus jedi. Hvalabogu.
Zgodbe vseh so tudi enake. Najprej smo bile izgubljene kuharice, potem so bile izgubljene družine, ko naenkrat nič več ni bilo “dobro” in “po starem”. K sreči je tudi nadaljevanje enako – prav vsi so se odvadili okusa glutaminata in čez nekaj mesecev so “ozdravljeni”.
Ne bom pa pozabila mame, ki mi je vsa srečna ponudila krasno brokolijevo juho, skuhano posebej zame – in da bo bolj nobel, jo je naredila iz vrečke, to je povedala s posebnim ponosom (bog ve, koliko časa je šparala tisto vrečko). Oh, mama, koliko raje bi videla, da bi vzela tisti tvoj krasen brokoli z vrta in ga preprosto skuhala v soljeni vodi…
Sicer pa – kocke in vrečke so še vedno čisto v redu za hribe, taborjenje, hudo silo ipd. Saj niso strupene, samo niso za vsak dan.
LP Mimi
Kako se strinjam s tvojim zadnjim stavkom, Mimi. V moji omari je vedno kaka vrečka, čeprav prisegam na doma pripravljeno hrano. Pa kaj, ko se moji hčeri včasih iz ljubega mira zlušta ena juhica ob 10h zvečer. In si naredi juhico iz vrečke (2-3 x na leto!). Pa včasih prideš iz službe in ugotoviš, da je predvidenega kosila premalo? Hop, juhica iz vrečke, pa ostalega vsak malo manj. Sicer imam govejo juho ponavadi v skrinji, a včasih tudi te zmanjka. Pa nenapovedan sestanek v pavzi za kosilo? Krem juha iz vrečke, pa še kako jajce si ocvrite zraven, ali pa na suho, ker se jim niti to ne da.
Ja,ja. Te vrečke so pogruntavščina. Če jih uporabljaš občasno, seveda.
To sve gor napisano je jako zanimljivo , sam na delu v Indiji i sam probal njihve zacimbei morem rec da navadna juha postane nekaj posebnoga sa malo njihovih zacina Chilli. Cumin. Turmeric.Cardomom Crni papar, semenke Fennela zdrobljene. sve po ukusu dodato na vrhu noza samo Turmeric dodam pol cajne zlicke. Vecena tih zacim je zdaj na raspolagu i kod nas.
Morda je na začetku težko, boš malce sprobavala kaj ti paše in kaj ne, ampap ko se telo počasi očisti vseh dodatkov, anoatavno ne prenewse več kocke ali vegete. Mi smo morali vse to odstranit zaradi alergije in da nismo kuhali v dveh loncih smo se vsi navadli na čisto hrano. Tko danes razumem vegetarijance, ker se jim telo verjetno navadi na hrano brez mesa ipd. in ga pač ne prenese več.
No ampak šele sedaj zares poznamo pravi okus posameznih živil.
Forum je zaprt za komentiranje.