Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Kako “odtajati” med?

Kako “odtajati” med?

Pozdravljeni!
Sem dobil večji kozarec domačega medu pa imam sedaj težavo, ker se je kristaliziral. Torej kako med, ki se kristalizira, spet spraviti v tekoče stanje?

LP
Hasret

cel kozarec medu daj v večjo skledo, v to skledo nalij vode in daj gret na štedilnik.med bo počasi prehajal v tekoče stanje.

Jaz ga kar postavim v mikrovalovko za nekaj minut. Seveda brez pokrovčka.

in ga pri tem uničiš.

Vsak naravni med kristalizira. Ene vrste prej, druge pozneje. Če ga že na vsak način hočeš imeti v tekočem stanju, ti toplo odsvetujem uporabo mikrovalovke, ker le ta med lokalno zelo segreje, s tem pa uniči v njem vse tisto, zaradi česar med slovi kot zdrav. Ostane ti pač slakor z okusom po medu. Torej, če ga moraš utekočiniti, ga počasi, ampak res počasi segrevaj v topli vodi, kot ti je svetoval(a) fkf. Temeperatura medu ne sme preseči 40 stopinj C, če se ne motim.

Tako je kot je rekla predhodnica. Kristalizacija medu je naravni proces. Imaš dokaz, da imaš v kozarcu pravi naravni med.

Med se lahko utekočini s segrevanjem, in ne sme preseči 40 stopinj celzija če želiš, da se ohranijo vse koristne sestavine v njem.
Lahko se segreva v vodi, kot že zgoraj omenjeno, lahko ga postaviš na sončno okensko polico (zdaj v jeseni, verjetno ne bo preseglo 40 stopinj, poleti pa bi bilo lahko preveč vroče), lahko ga postaviš v času ogrevanja v kot kamina ali na pladenj na radiator. Vsekakor je treba biti pozoren na temperaturo.
Ko se med po postopnem segrevanju spet utekočini, ni več nevarnosti za kristalizacijo (sploh pa, če ga potem kmalu porabite :).

Hm, zanimivo.
Potem bom pa tudi jaz drugič naredila kot pravita ens3c in -Dita.
Hvala za podatek.

Ker sem čebelar in kot tak sem tudi opravil izpit za poklic čebelar vam bom povedal kako staliti kristalizirani med, ki je sicer naravni pojav, vendar velikokrat želijo ljudje jesti le tekoči med.
Lahko daste kristalizirani med v posodo v kateri je voda topla največ 45*C.
Nikakor ga ni priporočljivo taliti na cončni svetlobi ker ultravioletni žarki uničujevo snovi v medu.
Na kratko kako ga utekočinimo pri nas pred nalivanjem v kozarce.
Za to imamo pripravljeno hladilno omaro v kateri ja spodaj novejši kalorifer ki ima možnost nastavitve temperature. Vklapla in izklaplja se med 41 in 44*C.
Na našem čebelarstvu že leto in pol proizvajamo iz kristaliziranega medu tudi Kočevski gozdni med v kremni obliki. Kremni med in postopek pridelave si lahko ogledate na naši spletni strani:
http://www.storzek.net/cebelarstvo-ma-ja/
Tam je prikazan kristalizirani gozdni med in postopek predelave v kremni med.
Lepo pozdravljeni

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close