Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kako očistiti notranjost pralnega stroja?

Kako očistiti notranjost pralnega stroja?

Kako očistiti notranjost pralnega stroja? Vodni kamen in ostalo umazanijo znotraj PS? Ali priporočate kakšen izdelek, ki se ga kupi v trgovini? Kaj pa domači pripravki? Nekaj sem brala za alkoholni kis in sodo bikarbono. Kako se obnese?

Če daš kis in sodo, daš kislino in bazo, ki se med seboj nevtralizirata, torej je isto, kot če ne daš nič.

Jaz vsaj cca 1x na teden perem na 90 belo peril, takrat dodam sodo, da je perilo lepše belo in da se kamen spuca. Kis mi smrdi in ga nikdar ne uporabljam, čistil za pralni stroj pa tudi ne kupujem.

Kam in kdaj pa daš sodo? Kar skupaj s pralnim praškom na začetku pranja? Koliko sode pa daš na eno pranje? Hvala za odgovor!

kis (recimo 0,5l ali pa kar celo flašo) pa na 95 C pa je

malce za dušo.......https://www.facebook.com/stvari.ajdovscina/

Bodimo realni. Ne kis, ne soda ne bosta v količinah, ki jih dodajate očistila pralni stroj vodnega kamna. Morda 2 litra kisa na pranje 90 stopinj, samo guma bo šla tako precej hitro v trdo stanje.

Jaz perem normalno in s predpisano količino praška, pa ne opažam nobene svinjarije v pralnem stroju, ne smrdi, se ne kvari. Ko pa se bo, ga bom brez pomisleka zavrgla, ker ne kupujem dragih, kupim nekaj poceni s 5 letno garancijo, z mislijo, da mi ga po 5 letih ne bo škoda vreči stran, ker v popravila ga ne bom dajala. Pa je še vsak zdržal 10 let brez najmanjšega popravila.
Res pa sem ga pred leti začela srati z nekimi bio eko variantami, pa sodo, pa kisom, pa manjšimi količinami praška, pa bla, bla. Perilo je bilo zamoklo, pralni stroj se je usmradil v letu dveh in ja, smradu se ni bilo mogoče več otresti, čeprav sem poskusila vse nasvete s tega foruma in še kakšnega za povrhu. In sem tako popolnoma delujoč pralni stroj zamenjala za novega.

Pralni praski imajo sami po sebi dodana sredstva proti vodnemu kamnu. Drugo pa so odtanki tekocih detergentov in mehcalcev. Pomaga pranje s predpisano dozo detergenta in na primernih temperaturah. Obcasno pa zalaufat prazen stroj na 95 s kake 1/4 kile sode in na koncu izpiranje z deci kisa v predalcku za mehcalec. Pred tem potegnit ven predal za prasek, trmeljito ocistit, obrisat vse dosegljive dele, po pranju pa spucat se filter.

Ampak… tudi soda in kis sta “kemija” in se kupita v trgovini, tako da… :)))

Zdaj pa tole v reali poskusi in poročaj. Npr. stresi v odtok sodo bikarbono in čez zlij vrel alkoholni kis. Boš videla, kako se bo znevtraliziralo, hehehe.

Zdaj pa tole v reali poskusi in poročaj. Npr. stresi v odtok sodo bikarbono in čez zlij vrel alkoholni kis. Boš videla, kako se bo znevtraliziralo, hehehe.[/quote]

Seveda se bo nevtraliziralo. To kar pa vidimo, ta burna reakcija, je pa v bistvu proces nevtralizacije on kateri se sproščajo velike količine CO2. To je vse. Nič ne razžira, nič ne peče, je le plin, ki se sprošča in daje vtis vretja.

Enkrat na mesec ulijem varekino v prazen stroj, na 90 stopinj in zalaufam in vse je ok, se še ni usmradil…

Zdaj pa tole v reali poskusi in poročaj. Npr. stresi v odtok sodo bikarbono in čez zlij vrel alkoholni kis. Boš videla, kako se bo znevtraliziralo, hehehe.[/quote]

Seveda se bo nevtraliziralo. To kar pa vidimo, ta burna reakcija, je pa v bistvu proces nevtralizacije on kateri se sproščajo velike količine CO2. To je vse. Nič ne razžira, nič ne peče, je le plin, ki se sprošča in daje vtis vretja.[/quote]

Hja, meni je pri čiščenju pomembno, da se počisti in ne da bi kaj peklo in razžiralo.

To sploh ni res da je isto kot ce das ni jaz sem dala sodo in kis stroj mi je spucalo v nulo in tudi vonja ni vec po tem umazanem

Hja, meni je pri čiščenju pomembno, da se počisti in ne da bi kaj peklo in razžiralo.
[/quote]

Saj ne peče ali razžira, ko zmešaš sodo in kis (ali pa otroci doma uživajo, ko mešajo sodo in limonin sok), rezultat je samo rahlo slana tekočina.

Za avtorico pa – vsaj enkrat tedensko perem na 95, megčalca ne uporabljam, pralni gel pa uporabim direktno v žogici in v boben. Le pralni prašek nasujem v predalček ter dodam nekaj sode, kadar perem belo perilo.
Vrata pralnega stroja so razen med pranjem zmeraj odprta in to je to.

Še v življenju nisem čistila stroja s kakim posebnim čistilom, niti ni nikoli imel kakega duha. Smo pa letos res vzeli dol zadnjo stranico in spodnji del in počistili mucke od tkanine, da se boben lažje vrti (se naberejo, tako kot na filtru v sušilcu).

Še moja izkusnja;
V starejsi pralni stroj sem zlila sredstvo proti vodnemu kamnu (mislim, da w5 iz lidla) in rezultat je bil klic serviserja. Ves odluscen kamen je namrec “zabasal” odtok, filter je bil zabit.. od takrat, sicer v novem stroju le obcasno uporabim kak kis za sprotno ciscenje..

Me pa je serviser opoziril na dejstvo, da kis sicer odstranjuje vodni kamen, ne deluje pa ravno blagodejno na vse gumirane elemente, ki so del pralnega stroja, tako da je za razmislit o zmernosti uporabe…

Na 60° daš dve tableti za pomivalni stroj.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close