kako naučiti otroka računati z prehodom do 100
Matematike te NE MORE naučit učitelj!!!! Matematiko moraš TRENIRAT TRENIRAT DOKLER NE GRE.
Tudi jaz imam tretješolko (sklepam, da avtorica tudi) in se tudi mučiva. Jaz ji dam vsak dan 20 računov, da dela na dolg način, torej:
34 +8=34+6+2=40+2=42
Upam, da ji bo kmalu šlo tudi na pamet, zaenkrat ni variante, da bi zračunala, če si ne napiše. Pa saj imajo še čas to usvojit do konca 3. razreda.
Najprej poglej, kaj pise v solski knjigi. In ne prehitevaj, ce se tega v soli ne ucijo.
Se pa to zdaj racuna tako, da otrok najprej pogleda, koliko mu manjka do 100, potem to razliko odsteje od tega, kar pristeva in potem stotici doda razliko.
recimo koliko je 88 plus 35.
100-88=12
35-12=23
88+35=(88+12)+(35-12)=100+23=123
Mi smo se to naučili z deseticami in stoticami. Torej napišeš nad številko D ali E. Otrok to izračuna (E-je sešteje skupaj, nato D-je skupaj). Pa še zabavno jim je tak način.
Prehod čez 10 pa je takole: pri seštevanju je lažje, samo doda pri D +1. Pri odštevanju pa mora razumeti, da ko je 0-2, to ni 2, ampak 8, ter -1 preneseš na D.
Isto pri nas. Samo vsak dan znova pozabi tudi ko je zadnji del s prehodom.
34+19=34+10+9=44+9= tu pa totalka zablokira in nima pojma, da mora še 9 razdelit na 6in3. In to vsak dan znova, po dveh treh računih skapira in potem ostalih 17 reši bp.
Sem potrpežljiva, ampak pozabiti v dveh urah. Ker npr. čez dve uri spet ne zna. Une slikice iz dz s kockami in kako jih premikamo, pa jabolka in hruške, matematične palčke… Nič od nič ne pomaga.
Če jo pa preveč ženem (da mora že od začetka sama) potem pa tako zablokira, da niti do deset 3+4 ne gre več.
Problem pa je tudi, da v je v dz kratka črata, premalo prostora za razčlenjen račun in ne želi pisati na dolgo ali v zvezek, ker tega nihče ne dela in bi ona rada znala brez pomožnih. Bolj ji tupim o utrjavenju, vaji in mojstrstvu, bolj trmari z nekim ugibanjem.
Kva ??????? Sploh ne morem verjet, da učijo kaj takega v šoli. To je dober recept kako 1) otroku zagravžat matematiko in 2) poskrbet, da otrok ne vidi povezave med praktično uporabo matematike v vsakdanjem življenju in tem, kar se uči v šoli.
Ni čudno, da otroci dandanašnji v OŠ mislijo, da matematike ne rabijo in da je neumnost.
Matematike te NE MORE naučit učitelj!!!! Matematiko moraš TRENIRAT TRENIRAT DOKLER NE GRE.
Večje nebuloze pa še nisem slišal. Osnovnošolsko “matematiko” (ki to sploh ni, ampak gre zgolj in izključno za računstvo) je treba samo in edino razumeti. Ali jo kdo razume zaradi učitelja ali staršev načaloma sploh ni bistveno. Bistveno je, da ko aritmetiko RAZUMEŠ, potem več ni potrebna nobena vaja ali trening. In obratno; noben trening ti ne pomaga, dokler ne razumeš.
Če pri 44 + 9 ne razume, zakaj je potrebno 9 razdeliti na 6 + 3, potem je vsaka vaja odveč, dokler se ne bo posvetilo, da je 50 + 3 lažje izračunat kot 44 + 9.
Isto pri nas. Samo vsak dan znova pozabi tudi ko je zadnji del s prehodom.
34+19=34+10+9=44+9= tu pa totalka zablokira in nima pojma, da mora še 9 razdelit na 6in3. In to vsak dan znova, po dveh treh računih skapira in potem ostalih 17 reši bp.
Sem potrpežljiva, ampak pozabiti v dveh urah. Ker npr. čez dve uri spet ne zna. Une slikice iz dz s kockami in kako jih premikamo, pa jabolka in hruške, matematične palčke… Nič od nič ne pomaga.
Če jo pa preveč ženem (da mora že od začetka sama) potem pa tako zablokira, da niti do deset 3+4 ne gre več.
Problem pa je tudi, da v je v dz kratka črata, premalo prostora za razčlenjen račun in ne želi pisati na dolgo ali v zvezek, ker tega nihče ne dela in bi ona rada znala brez pomožnih. Bolj ji tupim o utrjavenju, vaji in mojstrstvu, bolj trmari z nekim ugibanjem.[/quote]
Res se ne sekiraj preveč. Jaz sem pri svoji hčeri nad tem obupala in pustila, da se učiteljica z njo ukvarja. Reci in piši je rabila celo šolsko leto, da je to skapirala. :)))) Včasih otrok enostavno še ni zrel za določen matematični problem. Možganski del, ki se uporablja za matematiko, se pri otroku stalno razvija in lahko da to, kar danes ne razume, sploh ne bo nobena težava čez tri mesece. No, saj vem da vmes že preverjajo znanje pa bo ocena malo slabša, ampak …
Vaja, vaja in vaja … pa ne forsirat ampak umirjeno. Če ji ne gre ali se preveč upira … naj se gre pol urce/eno urco igrat … in potem spet. Naš si je lani tudi full pomagal s prsti. Saj bo … samo ne izgubljat živce zraven. 🙂 Saj ni treba, da se navadi takoj zdaj. Saj zato pa delate doma (in v šoli) vaje.
Tole je pa čist skregano z matematiko 3. razreda, tko se otrok ne uči! Več nimam časa napisat zdejle, bom kasneje razložila.[/quote]
Našo smo tako učili v začetku 2. razreda, je takoj poštekala. Zaradi tega sedaj težav nima in šteje lepo.
So pa tudi načini, ko šteješ na dolgo, tako kot so eni zgoraj pisali.
Tole je pa čist skregano z matematiko 3. razreda, tko se otrok ne uči! Več nimam časa napisat zdejle, bom kasneje razložila.[/quote]
Našo smo tako učili v začetku 2. razreda, je takoj poštekala. Zaradi tega sedaj težav nima in šteje lepo.
So pa tudi načini, ko šteješ na dolgo, tako kot so eni zgoraj pisali.[/quote]
Točno na ta način smo se mi učili in tako smo tudi naučili našo. Saj se še spomnite, ena dalje …
Na šolski način, ta z razbijanjem in dopolnjevanje, pa ni in ni šlo. Me ne zanima, da v šoli učijo tako, naša zna seštevat in s tem nima problemov.
So pa tudi načini, ko šteješ na dolgo, tako kot so eni zgoraj pisali.[/quote]
Točno na ta način smo se mi učili in tako smo tudi naučili našo. Saj se še spomnite, ena dalje …
Na šolski način, ta z razbijanjem in dopolnjevanje, pa ni in ni šlo. Me ne zanima, da v šoli učijo tako, naša zna seštevat in s tem nima problemov.[/quote]
Ja, ampak to je osnova za pisno računanje, kar v 3. razredu še ne delajo. In kako bo na pamet pisno računala, ko bo imela večje številke?
Strinjam se s tistimi, ki pravijo, da eni pač skapirajo kasneje. Na žalost. Ampak to ne pomeni, da kar čakajte, kdaj se bo to zgodilo. Jaz bi poleg kock in ostalih ponazoril predlagala še številski trak. Dobiti mora predstavo o številih in tam bo najbolje videla, da je potrebno pridet čez desetico. Ko bo 44 prištela 6 črtic, bo prišla do desetice. Ampak tri črtice so ji pa še vedno ostale, zato jih prišteje in gre čez desetico.
Ne pa prehitevati postopka in jo učiti pisno, ker mora usvojiti računanje na pamet. Če ga ne bo zdaj, v z večjimi števili še več težav itd.
Na šolski način, ta z razbijanjem in dopolnjevanje, pa ni in ni šlo. Me ne zanima, da v šoli učijo tako, naša zna seštevat in s tem nima problemov.[/quote]
Ja, ampak to je osnova za pisno računanje, kar v 3. razredu še ne delajo. In kako bo na pamet pisno računala, ko bo imela večje številke?
Strinjam se s tistimi, ki pravijo, da eni pač skapirajo kasneje. Na žalost. Ampak to ne pomeni, da kar čakajte, kdaj se bo to zgodilo. Jaz bi poleg kock in ostalih ponazoril predlagala še številski trak. Dobiti mora predstavo o številih in tam bo najbolje videla, da je potrebno pridet čez desetico. Ko bo 44 prištela 6 črtic, bo prišla do desetice. Ampak tri črtice so ji pa še vedno ostale, zato jih prišteje in gre čez desetico.
Ne pa prehitevati postopka in jo učiti pisno, ker mora usvojiti računanje na pamet. Če ga ne bo zdaj, v z večjimi števili še več težav itd.[/quote]
Tegale ravno ne razumem, na pamet pisno računala? Ali računaš pisno, ali pa na pamet. Če računaš pisno, vedno seštevaš enomestna števila, tako da ne vem zakaj bi prišlo do težav pri več mestnih številih.
Kolikor je meni znano kaj dosti več kot dveh števil na pamet ne seštevajo? Kar ji gre brez problema. Če pa je treba seštet več enomestnih števil, pa tudi ni problema.
Tako da, resnično ne vem, kje bi lahko bil problem, ker ji je precej lažje seštevat enice posebej in desetice posebej kot pa tole razbijanje in dopolnjevanje.
Sama tudi tako računam, nikoli ne razbijam in dopolnjujem, čeprav naj bi bilo kao lažje.
Ne pa prehitevati postopka in jo učiti pisno, ker mora usvojiti računanje na pamet. Če ga ne bo zdaj, v z večjimi števili še več težav itd.[/quote]
Tegale ravno ne razumem, na pamet pisno računala? Ali računaš pisno, ali pa na pamet. Če računaš pisno, vedno seštevaš enomestna števila, tako da ne vem zakaj bi prišlo do težav pri več mestnih številih.
Kolikor je meni znano kaj dosti več kot dveh števil na pamet ne seštevajo? Kar ji gre brez problema. Če pa je treba seštet več enomestnih števil, pa tudi ni problema.
Tako da, resnično ne vem, kje bi lahko bil problem, ker ji je precej lažje seštevat enice posebej in desetice posebej kot pa tole razbijanje in dopolnjevanje.
Sama tudi tako računam, nikoli ne razbijam in dopolnjujem, čeprav naj bi bilo kao lažje.[/quote]
:-)) Ja, mogoče sem se čudno izrazila. Postopek, pri katerem seštevamo enice posebej in desetice posebej (stotice, tisočice itd), je enak kot pisno računanje tj. v stolpcu. To je pisno računanje, pa čeprav ga ti delaš v glavi tj. na pamet.
Po učnem načrtu je to v 4. razredu. Še prej se učijo računanja na pamet do 1000. In če ne bo usvojila računanja do 100, bo imela tudi težave pri računanju do 1000.
Problem je ponavadi v tem, da otroci nimajo predstav o številih. In s tem, ko jih učimo samo računanje na pisni način (tj. tako kot opisuješ; ), bodo te predstave še slabše, saj operirajo samo z enomestnimi števili. Če si pomaga s številskim trakom (pa tudi drugimi ponazorili), dobi občutek, kje stoji kakšno število in kako veliko je, katero je večje itd.
Ti trgovini npr., ko ti vračajo denar, resnično tako računaš kot praviš? E posebej, D posebej in S posebej? Ne norčujem se, ampak me resno zanima.
Sama tudi tako računam, nikoli ne razbijam in dopolnjujem, čeprav naj bi bilo kao lažje.[/quote]
:-)) Ja, mogoče sem se čudno izrazila. Postopek, pri katerem seštevamo enice posebej in desetice posebej (stotice, tisočice itd), je enak kot pisno računanje tj. v stolpcu. To je pisno računanje, pa čeprav ga ti delaš v glavi tj. na pamet.
Po učnem načrtu je to v 4. razredu. Še prej se učijo računanja na pamet do 1000. In če ne bo usvojila računanja do 100, bo imela tudi težave pri računanju do 1000.
Problem je ponavadi v tem, da otroci nimajo predstav o številih. In s tem, ko jih učimo samo računanje na pisni način (tj. tako kot opisuješ; ), bodo te predstave še slabše, saj operirajo samo z enomestnimi števili. Če si pomaga s številskim trakom (pa tudi drugimi ponazorili), dobi občutek, kje stoji kakšno število in kako veliko je, katero je večje itd.
Ti trgovini npr., ko ti vračajo denar, resnično tako računaš kot praviš? E posebej, D posebej in S posebej? Ne norčujem se, ampak me resno zanima.[/quote]
Ko mi v trgovini vračajo denar, na hitro ocenim, koliko mi bodo vrnili, potem pa, ko dobim denar, seštejem evre, centi me ne zanimajo. Sicer pa večinoma plačujem s karticami.
Če je treba seštevat 3 mestna števila, naredim isto, prvo ocenim, koliko približno mora biti rezultat, potem ga pa še točno izračunam na zgoraj opisani način.
Ne vem no, jaz se res ne spomnim, da bi se v šoli prav na veliko posvečali seštevanju na pamet večjih števil. Smo pa do nezavesti drajsali seštevanje enomestnih števil, do avtomatizacije, tako kot poštevanko.
Forum je zaprt za komentiranje.