kako narediti pire krompir?
na kocke narezan olupljen krompir skuham, odcedim, solim, nastrgam gor maslo in pokrijem, da se maslo stopi, ročno pretlačim, dodam kislo smetano, znova pretlačim in na koncu dodam še malo hladnega mleka. pa ni nikoli grudasto, saj je že smetana hladna. če je grudasto, ni primeren krompir, predvsem za pire ne sme biti mladi krompir, ker je prevoden. moja babica je vedno rekla, da je za pire boljši starejši krompir in tako pireja nikoli nismo delali iz mladega…
meni je moj božanski, je pa res, da ne skoparimo ne z maslom ne s smetano.
Če ga prezgodaj narediš in še ni jedcev za mizo pa se pire krompir ohladi, ponavadi postane trd, ker je pač mrzel. Doliješ manjšo skodelico vročega mleka in ga še enkrat malo zmiksaš z mikserjem za smetano delat. Pire krompir bo spet puhast in zelo dober.
Jaz ga sicer olupim, narežem na malo večje kose, malo posolim. Kuhanemu dodam vrelo mleko, kislo smetano in malo masla. Vedno zmiksam z miksarjem za smetano.
Od kar sem poskusila pire krompir moje tašče, me je vedno zanimalo kaj naredi, da je tako dober. Seveda nikoli ni varčevala z maslom. V kuhan krompir doda “rjavo maslo” ter toplo mleko ter ga na roko pretlači.
Kako narediti “rjavo” maslo: Maslo segreješ v kozici in ga toliko časa segrevaš na manjšem ognju, da postane rjavo, stalno pa ga je potrebno mešat. Ko začne dobivat temne “pikice” ga je potrebno odstanit iz ognja da se ne zažge, zelo hitro lahko postane preveč rjavo in izgubi tisti dober okus. Vredno je poskusiti!
Forum je zaprt za komentiranje.