Kako narediti okusne, a zdrave domače testenine?
seveda se da, sam veliko več časa vzame…polnovredno moko malo manj kot 10dag in eno jajce…to naj bo razmerje…z valjarjem tanko razvaljaš in narediš rezance…velik hitreje gre na strojček ki je zame zelo uporaben…rezanci za juho, široki rezanci, testenine za lazanjo, valjanje testa za torteline, idrijske žlikrofe (samam namreč vse to delam doma…
delala sem tudi že polnozrnate rezance samo iz moke in vode, ampak jih je potrebno hitro porabiti 🙂
Ja, se da brez strojčka. Najprej razvaljaš testo, na dobro pomokani deski, v en tak večji oblat, dovolj na tanko za rezance. Nato ga dobro pomokaš še po vrhu, da se ne zlepi skupaj in ga zaviješ v takšno rolico, kot da bi zavijala rolado, ampak ne smeš stiskat, samo narahlo. Nato narežeš na rezance željene širine. Takoj, ko narežeš, jih s pomokanimi rokami ločiš in razrahljaš, ter pustiš tako na prtičku ali na nekem papirju, da se malo posušijo. Ali pa jih takoj skuhaš.
Če misliš to početi pogosto, se ti res splača nabaviti mali strojček, ker sicer ni konca in kraja tisti razpackani moki.
Jaz jih naredim takole: vzamem 10 jajc na kg durum moke (včasih nadomestim 30{04cafd300e351bb1d9a83f892db1e3554c9d84ea116c03e72cda9c700c854465} moke z ajdovo ali vzamem pol durum in pol enotne – ne polnozrnate moke). Jajca raztepem s ščepcem soli, vmešam v moko in testo dobro pregnetem, nato ga pa prekrijem z mokrim loncem (da se ne posuši po vrhu) in pustim počivati pol ure (vmes spijem en švoh kafe in si malo oddahnem, ker mora biti testo za rezance trdo in ga je posledično težko gnesti).
Potem naredim na strojček najprej dolge trakove testa in jih malo posušim (ne preveč, ker se začnejo lomiti), nekaj jih pustim za lasagno, ostale pa razrežem na široke rezance in na tanke rezance za juho.
Delam jih iz bele moke, samo jajca in moka. Testo mora biti dobro pregneteno in ravno pravšnje trdote. Hlebčke dam vsaj za pol ure počivat v malo naoljeno plastično vrečko. Vedno valjam in režem na roke, čeprav imam strojček. So mi na roke boljše. Ko testo razvaljam, ga pustim, da se malo osuši, toliko, da se ne sprijemlje, ko ga zrolam za valjanje. Če je presuho, se pa lomi. Nikoli ga mokam pred rezanjem, ampak samo pred valjanjem. Zdržijo pa rezanci kar dolgo, par mesecev.
Za lazanjo jih naredim enako, zvaljano testo malo osušim, zrežem na plošče primerne velikosti in dam v plastično vrečko. V hladilniku počakajo dan ali dva do uporabe. Ker delam res veliko lazanjo, jih vedno delam prej, ker se mi zdi drugače kar preveč dela za eno kosilo. Dobra stran domačih testenin za lazanjo je, da so neprimerno boljše od kupljenih, pa pri kuhanju se ne sprijemljejo. Pri kuhanju ( caa 2-3 minute) se jim volumen precej poveča.
Forum je zaprt za komentiranje.