Kako narediti kislo skuto??
Ze nekaj casa prebiram ta forum, vcasih se odlocim tudi kaj narediti in moram priznati, da je bilo do sedaj vse vec kot odlicno.
Tokrat pa bi vas prosila za nasvet: kako naj naredim KISLO skuto? Sladka mi zelo dobro uspe, a za dolocene recepte bi raje uporabila kislo.
Ze vnaprej se vam lepo zahvaljujem!
Ne bom pameti solila, ampak meni sta znana 2 načina pridobivanja skute :
1. vročemu mleku dodajamo kis, bolje je kis za vlaganje- manj porabiš , bolj (po besedah ene starejše mamine tete), predhodno pobereš smetano, lahko pa, ko je smetana na vrhu, daš pečt v pečico mleko, da smetana malo porjavi in jo nato dol pobereš…nato skisaš, da dobiš skuto….to je šele dobr…….domač sveže pečen kruh, ta hladna smetana in malo sladkorja……nekaj najboljšega………
2. s sirilom………. razmerja ne poznam……..se da zvedet…..
Mislim, da je fino sposodit knjigo o nastanku sira oz. postopku pridobivanja……..tam zveš marsikaj koristnega…..
Hvala, Kroki, ampak… Joj, vedno nek ampak :-)) Pred dvema dnevoma sem naredila skuto po tem postopku (s kisom), bila je super dobra, vendar ni bila kisla.
Knjiga je verjetno tudi dobra ideja, vendar imam prvo slovensko knjiznico cca 2000 km stran – malo predalec, da bi skocila pokukat, kako se dela skuta 😉
Ja to je pa za taprvim ovinkom skoraj ;-)).
Iz gole radovednosti me pa vseeno zanima kje si trenutno “nastanjena” – da malo pogledamo statistiko udeležencev Prehrane.
Če pa ne bo drugače nobenega nasveta (jaz ga žal nimam) bom šla pa jaz po knjigo v knjižnico in ti poskusila prepisati kakšn navodilo 😉
Deževen pozdrav.
Zdravo!
Kislo skuto narediš tako, da surovo mleko skisaš in dobiš kislo mleko. Skisaš ga najhitreje tako, da daš notri malo kislega mleka – jaz dam domač kefir (verjetno bi bil tudi jogurt dober). Nato mleko segrevaš. Nič ne dodaš. Jaz jo segrejem le do vrelišča – sicer pa vidiš, ko se sirotka bistri. Nadaljuješ po istem postopku kot s sladko skuto.
LP
Predlagam, da najprej razčistimo, kateri skuti rečemo KISLA in kateri SLADKA.
Če prav razumem, spada običajna skuta v slovenskih trgovinah pod kisle skute.
Na strani od Mlekarne Planika () piše, da izdelujejo kislo skuto iz posnetega mleka, sladko pa is sladke sirotke. Iz navedenega sklepam, da je problem v sirilu, ki mleko tako skisa, da nastane kisla skuta.
Ja če je mleko že pasterizirano, se s tem uniči določen del mlečnokislinskih bakterij in skuta ne bo tako kisla.
Poizkusiš lahko tako, da daš v mleko segreto na cca 30 – 35 stopinj celjzija kar precej jogurta. V surovo domače mleko se doda na 1 liter cca 4 žlice jogurta ali kislega mleka in zadošča, ti pa daj kakšno žlico več. Zelo dobro premešaj, pokrij in pusti par ur na sobni temperaturi, da se naredi jogurt ali kislo mleko, c čimer pač “cepiš” osnovo, ko je gotovo (trdo in gosto) pa počasi segrevaj in se bo začelo siriti. Torej kisla skuta nastane iz kislega mleka oz. jogurta.
Hej, Musa!
Lep pozdrav v Francijo.
Verjetno si kje bolj na severu, ce si v par urah v Angliji. Hcerka zivi v Brighotnu in se veckrat z ladjo zapelje v Normandijo. Vnuk potuje v petek tja h prijatelju . Ima teden pocitnic. Vcasih je priletel k nam. Zdaj pa je ze pubertetnik:))
Upam, da je skuta uspela. Babi
Pri nas na Ptujskem polju delamo vedno ‘kislo’ skuto, da to drugi imenujejo kisla skuta, sem izvedela šele pred časom, da obstaja še kak drug način izdelave skute, pa sem izvedela šele (pred 15 leti, ko sem spoznala moža), ko sem šla v Haloze, kjer delajo ‘sladko’ skuto.
Torej pri nas se je skuta vedno delala iz domačega nekuhanega mleka, ki smo ga v loncu (navadnem ali lončenem) pustili stati na sobni temperaturi nekaj dni (dva do tri dni), da se je skisalo. Na vrhu se je vedno naredila kisla smetana, ki smo jo najprej pobrali dol. Spodaj je ostala vsebina – ki ji pri nas po domače rečemo ‘kiselina’ – neke vrste kislo mleko ali jogurt. To lahko ješ kar tako, če pa hočeš iz tega narediti skuto, pa jo segrevaš na štedilniku (ni nujno, da narediš na največjo temperaturo). Ugasneš preden pride do vretja, ker je drugače preveč grudasta in ni sočna. Potem pustiš, da se malo ohladi in nato jo odcediš (v cedilu, nekoč pa so obvezno dali v kakšno čisto krpo in odcedili).
Ali lahko ta postopek uporabiš za že pasterizirano mleko ne vem. Pri nas tudi nismo nikoli dodajali v mleko kakšnega kislega mleka ali jogurta, da bi pospešili kisanje. Ne vem kaj je v tem primeru ali se naredi na vrhu prava kisla smetana ali ne. Ravno ta kisla smetana pa je najboljša, če jo namažeš po vrhu kakšnega ‘štrudla’.
Upam, da bo kaj v pomoč. Če ne tebi, pa bo morda kdo drug naredil na tak način domačo skuto.
Še enkrat izkušnje imam samo z domačim mlekom.
Kratko porocilo o prvem poskusu izdelovanja kisle skute.
Skuto sem naredila, bila je dobra, mozek je bil navdusen, meni pa se je vseeno zdela malo premalo kisla. Hm, mogoce sem dala premalo jogurta v mleko? Bom se poskusala in enkrat mi bo ze uspelo! Sem pa ze zadolzila dragega, naj se pozanima pri svojih kolegih, ce kdo pozna kakega kmeta, ki prodaja surovo domace mleko.
Babi, skoraj gledamo na Anglijo, a smo se malo bolj zahodno od Normandije – v Bretaniji.
Lep pozdrav vsem!
Sladka skuta je t.i. albuminska skuta, ki se dela iz sirotke, doma jo redko kdo dela, ker so potrebne precej velike količine sirotke, za nekaj malega skute. Postopek je podoben kot pri izdelavi “prve” skute. Sirotko je treba segrevati, mešati, nato pustiti, da se sesiri, precediti. Nekoč sem nekje imela recept, oz. navodilo do katere temperature je potrebno segrevati, se mi zdi, da par stopinj višje kot za “prvo” skuto. Če najdem napišem.
Lp
Forum je zaprt za komentiranje.