Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika kako naredite prežganko?

kako naredite prežganko?

Saj receptov je dovolj, ampak zanima me, kako prav vi doma pripravite prežganko (ali pa mogoče vaše mame). Moja mama jo naredi namreč popolnoma drugače kot prijateljičina mama. Ena prežganka pride skoraj črna, druga pa oranžna. Tudi ves postopek je drugačen. Prosim, povejte, kakšno prežganko delate/poznate, pa na hitro postopek priprave.

V kozico malo olja, da se pogreje. Gor žlica moke, mešamo, da se naredi svetlo prežganje (stara mama je naredila bolj temno). Postopoma zalijemo s hladno vodo, hitro mešamo, da se ne naredijo grudice. Solimo, obvezno malo cele kumine. V principu samo to.

Bolj pogosta in boljša je prežganka z jajčkom. V že kuhano prežganko počasi vlivaš nekoliko stepeno jajce, z drugo roko z vilico takoj razmešaš, da se naredijo taki jajčni vlivanci, trganci, krpice… kakor pač pade in zakrkne.

Tako pri nas (na Štajerskem), pozdrav, Mimi

Na malo masla prepražimo drobtine, počasi dolijemo hladno vodo in solimo. Včasih dodamo tudi jajček, kot je napisala že Mimi.

Namesto jajčka lahko daš gres. Na koncu še malo svežega peteršilja.

Na olivnem olju prepražim moko, zalijem z vodo, solim, popopram, dodam mleto kumino (cele pri nas nihče ne je), stisnjen česen, kar precej, sesekljan peteršilj in zakuham razžvrkljano jajčko. Nikoli ni ostala niti kapljica juhe. Prežganje pa naredim bolj svetlo.
Pri kakšnih želodčnih težavah pa spustim olje, tako da moko prepražim kar na suho in dodam za okus česna.

lp

Prava stara prežganka je tista, ki jo je opisala Mimi N.

jaz delam tako kot Mimi, le da ko moko potemni dodam še rdečo papriko (v prahu). Jaz je dodam kar nekaj, tako da je prežganka lepe rdeče barve.
Pa na koncu en brizg kisa.

k.

Moja mama naredi prežganje – na masti zarumeni čebulo, prepraži moko, doda papriko v prahu, malo paradižnika iz tube, zrno česna. Potem to skozi cedilo precedi v lonec vrele vode. Rahlo okisa in vtepe jajce.

to je že bolj paradižnikova juha :))))

prežganka ali prežganje ni eno in isto…vsaj na Štajerskem ne…….in tukaj prežganje ne uporabljamo samostojno za “juho” oziroma “prežganko”- pač pa je to dodatek nekaterin jedem na žlico….
Sicer jo jaz delam kot Mimi….(jasno) :-))

LP

pri nas jo delamo čisto drugače. na maslu opražimo kockice starega kruha, potem čez zaliješ krop, posoliš in dodaš mal kumine, potem pa dodaš jajček in fajn premešaš toliko pustiš na ognju da zakrkne.To je tako za na brzino nekaj toplega pojest.

Mimi N.

Re: kako naredite prežganko?

30.01.06 20:45

V kozico malo olja, da se pogreje. Gor žlica moke, mešamo, da se naredi svetlo prežganje (stara mama je naredila bolj temno). Postopoma zalijemo s hladno vodo, hitro mešamo, da se ne naredijo grudice. Solimo, obvezno malo cele kumine. V principu samo to.

Bolj pogosta in boljša je prežganka z jajčkom. V že kuhano prežganko počasi vlivaš nekoliko stepeno jajce, z drugo roko z vilico takoj razmešaš, da se naredijo taki jajčni vlivanci, trganci, krpice… kakor pač pade in zakrkne.

Tako pri nas (na Štajerskem), pozdrav,

Pri nas je prežganka pogosto na sporedu. Boljšo kot imaš sklerozo, boljše rata.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close