Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Kako naredite dobre piškote?

Kako naredite dobre piškote?

Zanima me, kako se naredijo dobri piškoti? Vedno, ko s hčerkico pečeva, no saj nama rata in vse pojemo, a niso takšni, kot jih včasih prinese sodelavka v službo. Ti so rahli, mehki, v ustih se kar topijo. Pa noče povedat nič, pravi da jih peče tašča in da ona nima pojma. Mi zaupate kakšno finto ali je treba imeti res kakšen poseben recept?
Hvala.

prekopirano

Masleni piškoti:

110 dag moke
43 dag sladkorja (v prahu)
2 vanili sladkorja ali zamenjamo z lupinico limone
3 cela jajca
75 dag masla

(recept iz 1,1 kg noke je za veliko škatlo piškotov).

Jajca žvrkljamo. Maslo, ogreto na sobno temperaturo narežemo na kocke. Sestavine pognetemo v voljno testo in ga damo za cca 1 uro v hladilnik – lahko pa tudi dlje.
Nato vzamemo del testa in ga razvaljamo in izrežemo piškote. Pečemo na pekaču obloženem s peki papirjem, v vnaprej ogreti pečici (cca 180stopinj) dokler niso ob robovih zlato rjavi (8-12 minut).

Moj nasvet: NE UPORABLJAJ MARGARINE!

So ti piškoti mehki že takoj ali morajo piškoti mogoče kaj odležat, da postanejo mehki? Kako na debelo razvaljam testo? Sem že razmišlala namreč v tej smeri, da mogoče delam pretanke piškote. Še kakšna pomoč?

Kuharske svetovalke pravijo, da je vsa umetnost v krhkem testu, ki se običajno uporablja za piškote razmerje: 1 del moke, 1/2 tega dela maščobe,1/3 dela moke sladkorja. Vse ostale sestavine so za okus oz. takozvano vezivo.

Jaz piškote običano delam na stroj / tzv. mašinske piškote/. Če jih valjam in delam z modelčki pa je debelina razvaljanega nekje 2 mm. V pečici naj se pečejo tako dolgo, da so rahlo rumeni. Sicer so lahko tudi bolj trdi. Drugače pa so krhki takoj sveži.

LP
Golobica

če valjaš zelo tanko, potem ne smeš predolgo peč.
Kar se tiče margarine, jaz nimam nikakršnih problemov z njo,vsi keksi so krhki (stvar navade),sedaj uporabljam hoferjevo margarino,ki vsebuje 12 % masla.
Če želiš res krhke in mehke kekse ti priporočam da preizkusiš recept s kulinarika.net MEHKI CIMETOVI KEKSI – odlični so.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close