kako naj pripravim ričet?
pozdravljena!
ješprenj ni potrebno nič namakati. prav dala si mi idejo za danes. sem že pristavila.
odličen recept za 4 osebe (če rabiš za manj oseb, sama zmanjšaj količino)
20 dag ješprenja, 2 l vode, 1/4 kg prekajenega mesa ali bloško klobaso, 1 korenina peteršilja, 1 korenina rdečega korenja, 5 dag zelene gomolj, 1/2 čebule, 1 strok česna, 3 žlice olja, 1/2 žličke sladke paprike, 1 žlička paradižnikove mezge, 15 dag kuhanega zrnatega fižola (lahko iz konzerve), sol po okusu, 1 lovorov list, ščep majarona.
ješprenj operemo z vročo vodo kar na cedilu in dodobra odcedimo. v primerno velikem loncu zavremo vodo. v vrelo vodo zakuhamo med mešanjem ješprenj, pustimo, da ponovno zavre in dodamo še prekajeno meso (če klobaso jo dodaj samo zadnje 1/2 ure). pol pokrito kuhamo na srednje vroči grelni plošči približno 1 uro. medtem operemo in ostrgamo korenje in peteršilj. zeleno operemo in olupimo. v kozici odmerimo olje in stresemo vanj drobno zrezano čebulo in na hrenovem strgalniku nastrgano zelenjavo. pražimo, da zelenjava porumeni. dodamo papriko, pomešamo, dodamo takoj zatem paradižnikovo mezgo, ponovno premešamo in stresemo h kuhanemu ješprenju. pustimo vreti še 10-15 minut, začinimo medtem še s strtim česnom, dodamo še ostale začimbe in že kuhan fižol. ko je temeljito prevrelo, postrežemo. Meso poprej še narežemo in postrežemo istočasno.
Pa dober tek! Pri meni že diši, hi,hi.!
Sama sem ga delala po navodilih za gospodinje, ki so navedena na pakungi ješprenja. Je tako izi, poleg tega ješprenj ne namakam en dan, ampak je že dovolj nekaj ur (minimalno 4 ure). Fižol pa uporabim kar iz konzerve in glej ga zlomka do zdaj so ga vsi hvalili na pretege in je res ena redkih jedi, ki mi uspe v nulo. Le pazljiva moram biti, da odrežem bolj tanko rezino zelene, ker drugače prevlada na zeleno in ni tako zelo okusen.
Forum je zaprt za komentiranje.