Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika kako naj porabim beljake?

kako naj porabim beljake?

Pozdravljene,

po peki piškotov, mi je ostalo cca 7 beljakov, zdaj pa ne vem kako naj jih porabim. Če morda katera ve naj mi prosim pove.

Hvala

in lep snežen dan še naprej

Kaj pa snežene kepe?

V beljak vmešaš sladkor, da nastane gosta krema. te potem zajemaš z žlico in jih skuhaš v vrelem mleku. pobiraš jih v skledo. Ko so vse skuhane v preostalem mleku zakuhaš vanili puding in s tem potem preliješ snežene kepe.

lp, ela S

Razni poljubčki oz. makroni (kokosovi, lešnikovi ipd.).
Beljakov biskvit.
Vetrci.
Indijančki.

Lahko pa jih tudi zamrzneš (no, to je boljše po porcijah oz. posameznih beljakih). Včasih se namreč zgodi obratno, potrebuješ samo 1 beljak npr. za beljakov sladkorni led, za premaz piškotov, da se prime posip… Iz odmrznjenega beljaka gre čisto v redu. Ko smo lani na srečanju delali medene hišice, sem prinesla zamrznjen beljak, če se katera še spomni.
LP Mimi

mletega ali kristalnega? Ali je vseeno. Moram se jih “znebit” ker grejo mami kar lasje pokonc, ko ji omenim mojo katastrofalno peko:) ker je mnenja da če že kaj ustvarjam naj ustvarjam tako da nimam preveč ostankov (npr uporabi cela jajca:)) ampak jaz trmasta kot ne vem kaj se držim recepta .

Indijančke verjetno najdem v tvoji zbirki kajne:)

Vse omenjeno najdeš v moji zbirki, v Kulmapa22 je posebno poglavje Beljakova masa.

Za kremo, kjer se dolgo stepa ali celo kuha, je lahko kristalni sladkor, lepo se raztopi. Mleti sladkor mora biti npr. za beljakov sladkorni led, ki se ne stepa, samo zmeša ali za kakšne poljubčke, če se bolj samo zmešajo.
LP Mimi

zame ni boljšega, če ostanejo beljaki in iz njih naredim ovsene poljubčke…tudi otroci jih obožujejo:

5 žlic olja
14 dag sladkorja
15 dag ovsenih kosmičev
15 dag orehov
sneg iz treh beljakov

Na olju prepražiš 1/2 sladkorja (pomeni 7 dag) in ovsene kosmiče- le toliko da se sladkor stopi in malce porjavi, ohladiš. Dodaš še orehe in sneg iz treh beljakov, kateremu vmešaš preostali sladkor.
Dobljeno maso s čajno žličko devaš na peki papir ( ne vem, če so ravno poljubčki- mogoče bolj kupčki) in “pečeš” 1 uro na 120 stopinj.

Upam, da sem zajela vse, se pa res splača naredit- morda kar dvojno maso, saj pri nas iz ene mase gredo v promet en,dva, tri…

Lep dan!

SADNI KOLAČ

6 beljakov
15 dag sladkorne moke
105 g moke
90 g masla ali margarine
1 limona
vanili, pol pecilni
suho sadje-fige, rozine, orehi, suhe slive, dateljni,
lešniki, manjdeljni, …

Iz beljakov stepemo trd sneg, primešamo sladkor, moko, stopljeno maslo ali margarino.
Sadje drobno narežemo in potresemo z moko. Vmešamo med testo.
Namažemo podolgovat pekač in pečemo 45 minut. Pustimo še naprej vpečici, da se suši.
Oblijemo s čokolado. Par reber čokolade stopimo, primešamo maslo in malo vode.
Nadomesti potico. Primeren za zamrznenje.

pozdravljene,

včeraj so očitno šli mami beljaki tako na “živce” (sem zadnjič neki coprala pa jih je polila v hladilniku;) da sem potem kar na hitro jih pospravla, glede na to, da nam nekaj mleka trenutno ostaja, sem hitr stepla beljak+sladkor, skuhala na njem te kepe in potem še vanilijev puding,……no vmes sem pa razlagala kako zelo sem hotla dela indijančke, ker jih ma moj dragi rad, pa še nekaj drugače bo. Vse pride na vrsto. Sejne bom nehala pečt.

Če se vam ne da pečti peciva iz beljakov, naredite sladoled.

V trd sneg iz beljakov vmešam marmelado (domačo) in napolnim male posodice in te zamrznem.

LP E.

Največkrat naredim mandljeve poljubčke . Andrejini ovseni so tudi krasni.

Silvin sadni kolač pa sploh:)

Lep večer Babi

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close