Kako mačka prepričati, naj gre na mačji WC?
Spodaj sem spraševala, kakšen WC – zaprt ali odprt. No, mož je že šel po zaprtega – nasuli smo pesek. Takoj ko je še prazen WC videla, je sama zlezla noter. Zdaj pa, ko smo ga pripravili, noče noter – pa vem, da jo tišči in prosi pri vratih za ven. Kako ji dopovedati, naj gre v WC? Naj za prvi dan snamem pokrov ali kaj naj?
nisem gledala spodnje teme, ne vem kolk je muc star, kolk časa že hodi ven na wc ipd… ampak veš pri tehle wc-jih je tako: ene mačke so ja sramežljive, druge pa ne in v večini ne hodijo lulat in kakat v zaprte prostore, tako da je čist možno da bo treba pokrov snet. definitivno pa je z pokrovom boljši zaradi tebe, ker sploh če mačka noče nizko “čepet” pol je mokro čez wc.
če je muc mlad, bo treba še velik delat, ma saj bo čez čas. lahko pa mucki dolgo držijo ne da lulajo, se pa ti lahko zgodi da se bo pol pa kje polulal
Kakšen pa je zaprt mačji wc? ……..
Sem šla pogooglati in videla. Hm, če jo želiš navaditi, odstrani tisti pokrov. Da bi imela takšnega naše, ju ne spravim not. Ker bi ju spominjalo na neko ujeto stvar, sploh pa, borbe, ko je treba kam odpeljati in dati v kletko, ki je za muce, da jih lahko kam odpelješ.
Mi smo imeli tistega pravokotnega z okvirjem in smo okvir odstranili. Da smo navadili muce na wc, sem vztrajala pri tem, da sem jo dala v čist pesek v posodi, potem sem pa z njenimi sprednimi tačkami telovadila, tako kot ona telovadi z odkopavanjem, predno gre na wc in ko zakopava nazaj, ko se očedi. Pa ji je kapnilo.
Mogoče je tvoja muca mislila, da si bo tam postlala za spat. In da v pesku noče biti, je možno, da ima pesek tudi kakšen čuden vonj, ki muci ne odgovarja, ker meni, da tam ne bo spala.
Tako kot je napisala predhodnica je edini način, da navadiš mačko na pesek na WC. Primi jo za prednje tačke in z njimi podrgni po pesku. Mačka bo takoj razumela čemu je ta pesek tam.
Prigovarjati in jih v nekaj siliti, za mačke ne pride v poštev:-))
Imam pa tudi jaz občutek, da so mačke malo klavstrofobične, ker so zelo vznemirjene, ko jih daš v košaro, v kateri jih pelješ v veterinarju.
Sem spodaj videla še tisto tvojo temo. V wc ne dajaj mivke. Samo enkrat sem to naredila, ko sem pozabila na pesek in je obupen vonj, ki ostane. In so potem spet rabile malo časa, da so se spravile v wc. Ampak, ni bilo drugega takrat trenutno.
Mi smo kupovali pesek, na kateri vreči je pisalo BIO PLUS, na vrečki je lušn wiskas mucek, zgornji del vrečke je zelen. In je mucam odgovarjal. Tudi lepe kepice, grudice so se naredile pri lulanju in tudi kakci so bili čisto enostavni za odstraniti. Pesek kompakten, je bil za daljši čas, ker ga ni bilo potrebno veliko odstranjevati, ko so se podelale. Sem pa enkrat kupila, ker je bilo tudi tik pred zdajci in ni bilo izbire tistega od Hobby cat – obup, polovico peska je šlo stran takoj, ker ni nič sprijemal in bi pri takem pesku mogla skoz “kidati”, ker je zanič pesek.
Dobila sem 6 tednov staro muco, ki ni znala uporabljat wc, ker so jo prej imeli zunaj.
Naučila se je v 1 uri.
Nasula sem ji pesek v wc, najprej brez pokrova in jo dala noter in s tačkami podrgnila kot da koplje. To sem naredila ene 5x v roku ene ure. Kmalu jo je res pritisnilo in je takoj sama šla v škatlo, se polulala in kakala in zakopala.
Zvečer sem ji že dala pokrov gor in dala wc na drugo mesto – iz dnevne na hodnik in je takoj sama najdla!
Drugi dan sem ji dala gor še vratca in je tudi takoj naštudirala. Obvlada.
Ne vem, a so vse tak pametne, tale moja ljubica je res fenomen.
Na našem pesku se je strdilo, ko recimo ledena plošča, tam kjer je lulala in smo potem samo z lopatko podrgnili, da se je razdrobilo. Ta pesek, ki sem ga jaz vzela, se mi zdi, da je bil takrat neka srednja cenovna vrednost, ampak pri nas se je splačalo.[/quote]
Da se je razdrobilo???? A niste grude vrgli stran??? Vi ste jo razdrobili, da je imela še za drugič? Svašta.
Ja, z lopatko se pobrska po pesku, in se grude pobere ven.
Zdaj že spi pri hčerki v postelji – me je kar malo groza – kaj vse bi ji lahko prinesla, ker hodi tudi zunaj? Sicer je dobila ampulo proti parazitom in proti bolham. Ima pa močno črno v ušesih in se tudi praska – so to garje? Je to za človeka kaj nevarno? Saj bo šla k veterinarju, vendar je ravno dobila 2 ampuli, pa ji ne bi dali še tretje zadeve. Kaj se sploh dobi proti garjam? Pred spanjem smo jo spet dali na WC, večkrat, vendar ni ne lulala ne kakala, kar usedla se je, potem pa hitro smuknila ven. Ali gre mačček ponoči kaj na potrebo ali ne? Zdaj, ko je prvi dan – smo pustili pri hčerki odprta vrata, da bo lahko šla na hodnik na WC, če bo morala. Ne bi pa puščala odprtih vrat pri hčerki, ko bo res hladno. Mora ponoči maček na potrebo ali ne? Kaj menite o spanju zunanjega mačka v otroški postelji (9 let)? Je maček ponoči pri miru ali se premika? Včerajšno noč – med neurjem – je bila verjetno malo zbegana, ker je prvič prespala notri in je hčerki kar malo nagajala – hotela se je igrati. Je pa res prej vse popoldne prespala. Upam, da bi danes mirna, sicer bo spala kje drugje.Parkirala pa se je hčerki na prsi, potem sem jo jaz prestavila bolj k nogam, upam, da bo tam ostala in je ne bo motila. Hvala, ker me berete, je pa muca res tak cukerček, da smo vsi čisto razneženi.
Da, to so garje. Če je dobila ampulo, mislim da boš odpravila, je tudi proti garjam, po potrebi ponovi. Upam da je dobila ampulo od veterinarja, ker kar ene iz trgovine so zanič. Muca ne sme imet črno v uhlju, moja ima čisto bele ušeske.
o garjah si preberi kaj ne netu. Pa o ampuli tudi, katero imaš?
Je cepljena? če hodi ven, jo nujno cepi. Meni bi se gabilo, če hodi ven in je miši polne zajedalcev, potem pa gre v posteljo.
Tudi naša muca se je že prvi dan spravila spat k hčeri (10 let) v posteljo in vedno spi tam že 3 tedne. Tudi če zaspi kje drugje, vedno gre potem v posteljo!
Ja, ponoči tudi lula, tudi kaka kdaj, ne zapiraj vrat!
In ne spi, naša vstane okrog 1h in 5h, ko gre moj v službo. Takrat bi se igrala. Res je da se prebujamo, odkar jo imamo, ker hodi po stanovanju ponoči, koplje ko lula, grizlja brikete in hodi iz hčerine postelje v mojo… mene vse to zbuja. Verjetno se čez čas navadiš in ne slišiš več vsega. Pa skače po postelji ker se igra, zaganja se mi v obraz in se igra z lasmi pa grize prste na nogi – vse to ob 5h zjutraj. Hčera se je na začetku tudi zbujala, zdaj že spi in ne sliši muce ob vsakem gibu.
Naša tudi veliko spi, se mi zdi da več podnevi kot ponoči:-) Zdaj vsak dan več spi ponoči, zbudi se pa vedno, ko grem v posteljo, ko grem lulat, ko vstanem za službo, ko hčera vstane za v šolo, se poigra in gre nazaj spat.
Nisem zasledila- koliko je stara?kje ste jo dobili? A je ne bi imeli skoz notri?
Jaz je ne nameravam ven spuščat, hočem da je čista in zdrava, ker jo skoz po rokah vlačimo in lupčkamo. Zato sem jo peljala pregledat, cepit, dobila je ampulo proti zun. in not. zajedalcem in skopala sem jo že parkrat.
Na našem pesku se je strdilo, ko recimo ledena plošča, tam kjer je lulala in smo potem samo z lopatko podrgnili, da se je razdrobilo. Ta pesek, ki sem ga jaz vzela, se mi zdi, da je bil takrat neka srednja cenovna vrednost, ampak pri nas se je splačalo.[/quote]
Da se je razdrobilo???? A niste grude vrgli stran??? Vi ste jo razdrobili, da je imela še za drugič? Svašta.
Ja, z lopatko se pobrska po pesku, in se grude pobere ven.[/quote]
Joj no. Govorila je o tem, da na pesku ni nobenih grudic. In potem sem odgovorila, kar sem. Ne pri nas smo jih stresli v mlin, malo zmleli, pa nazaj v mačji wc stresli. Mlin smo pa uporabili še za orehe mlet. Sedaj, ko pa mucic ni, uporabljamo mačji wc pa kar za nas. Prišparamo na vodi.
Odgovorila sem samo na bistvo o grudicah. A je treba včasih določenim res prav narisat, ker nekaterim ni treba dokončati še deset dodatnih stavkov, da vedo, da je logično, da smo po razdrobljenju lopatko uporabili še za to, da smo muci skidali.
A nekateri res ne znate nič premislit, predno bleknete? Ker če že omenjaš norce, ne vem, komu gre pri tem pripisati kratko lajtngo. Poskrbi raje, da jo svojim otrokom dovolj razviješ, da bodo imeli širši razpon v miselnosti, kot ga imaš sama.
To so garje in ne odpravljajo jih vse ampule. Ne vem, katero ste dali.
In še nekaj – sploh pri zunanjih mačkah se ne dela nikakršnih premorov, tudi pozimi ne, ker 1. so bolj izpostavljene okužbam, 2. se večkrat npr. zmočijo, kar krajša učinkovitost preparata.
Bolezni, ki jih lahko prinese? Vse zoonoze, najbolj pogosto pa garjavost, probleme z bolhami in pršicami, gliste, trakuljo, mikrosporijo in ostale dermatoze. Poleg tega pa je izpostavljena še boleznim, ki vam niso nevarne, zanjo pa smrtne: levkoza, FAIDS (mačji aids), kuga itd. Poleg vseh zastrupitev, loterije z avtomobili, psi, žleht ljudmi in ostalim, seveda…
Toplo bi vam priporočila, da mačkico navadite na notranje bivanje. Če prav razumem, gre za zelo mladega mladiča, mar ne?
Mačkico peljite k veterinarju. Če so garje trdovartne, boste dobili kapljice za ušesa (Otonazol), s katerimi boste garje očistili. Upam da je bila ampula, ki jo omenjate, Stronghold, ker le ta deluje na ušesne garje, ostale ne.
Potem ko boste odpravili garje in še enkrat ponovili terapijo proti notranjim zajedavcem (kaj ste ji dali?), bi bil čas za cepljenje proti kužnim boleznim. Če bo samo notri, cepljenje proti steklini in levkozi ni potrebno. Nato jo tam okoli četrtega meseca peljete na sterilizacijo.
Medtem jo navadite na do, kje si naj brusi kremplje (praskalniki, kartonasti praskalniki, mačja drevesa), in jo hranite s kvalitetno hrano za mladiče.
Predvidevam da živite nekje v urbanem ali vaškem strnjenem naselju, kjer so vrtovi en zraven drugega, vozijo avtomobili … mačko absolutno navadite na notranje bivanje, ker je okolje prenevarno, povprečno mačji mladič v takšnem ne dočaka niti enega leta 🙁
Še vedno jo lahko kasneje navadite na povodec, primerno ogradite del vrta ali terase in ji omogočite, da gre pod nadzorom ven iz hiše. Nikar pa naj sama ne tava naokoli, ker se bo žalostno končalo.
Pa uživajte z vašo mačjo družbo!
Forum je zaprt za komentiranje.