Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kako ločiti srbski, hrvaški, bosanski… jezik?

Kako ločiti srbski, hrvaški, bosanski… jezik?

Tisti, ki obvladate: kako ločiti srbski in hrvaški jezik? Če nekoga slišim govoriti, kako naj vem ali govori srbsko ali hrvaško?

Kaj pa bosansko? Sem mislila, da je to enako kot hrvaško pa sem enkrat vprašala ene iz Bosne pa so mi zagotovili, da je to drugačen jezik in da je bolj kot srbski.

Bojda mislijo tudi Črnogorci, da imajo črnogorski jezik?

Aja, to mi je jasno, da Srbi pišejo v cirilici.

TOrej, če vidim in slišim nekoga, kako naj vem ali je SRb, Hrvat, Črnogorc ali Bosanc?

Pa še to: Avstrijci, Švicarji, Lichtensteinčani, Nemci… vsi govorijo nemško. Je pa kar nekaj razlike med švicarsko, avstrijsko in nemško nemščino. Pa je vseeno en jezik. Je med srbskim, hrvaškim, bosanskim črnogorskih jezikom kaj več razlike kot med nemškimi različicami? Ali pa angleško: ameriška, britanska, avstralska… različica. So kar razlike pa vendar je en jezik.

Ne se sekirat, če ne ločiš… Če se kdo zaradi tega jezi nate, se mu opravičiš in potem z njim naprej slovensko, nemško, angleško, italijansko…

Pa naj se mučijo še sami. 😉

Jaz ti to ločim po vonju. Imam nos za jezike.

Ne pričam strane jezike. Pa se v to ne spoznam.

Pac vse je srbohrvascina…

Po naglasu jih locis.

Sem ze pisal to enkrat…

Ali pa po kake “okrasnem pridevniku” v stavku…

Vglavnem se slisi..

Tako kot uk usa avstr anglescina…

Npr hrvati majo bok… Idem doma… Itd… Ostali tega nimajo…

Vglavnem slisi se.

??

Crnogorci majo najbolj planinskega…

Drugacen naglas kot pravim…

Npr viljuška… Tako bolj trdo “i” govorijo ostali

Crnogorci bolj mehko víljuska…

?? planinci?

Jedno je sišlo sa crnogorskih gora brda i planina…

Drugo je izašlo sa bosanskih šuma i livada…

A tamal… Tamal je pa šiškar, ne.

Hja, tule na monu te ozmerjajo, če jih ne ločiš med sabo :).

Drugače pa imam take izkušnje: da jaz njih razumem, oni pa mene ne. Potem pa jim po angleško povem. Ta mladi razumejo angleško. Ta starejši pa bolj slabo.

Sem delala v eni sprejemni pisarni ali kako naj rečem. V glavnem dosti opravka s strankami in izpolnjevanjem obrazcev in vsega. Pa ogromno Bosancev, ki drugače živijo že desetletja v Slo, in je bila težava, ker me niso razumeli. Jaz njih sem, oni mene ne, ko sem govorila slovensko. Je bilo kar pestro.  Ampak včasih smo kar vsem rekli, da so Bosanci, čeprav so bili lahko kaj drugega, ker tudi ostali niso ločili. Zdaj pa raje prej vprašam, ker menda ni pametno Hrvatu reči, da je Srb, Srbu, da je Bosanc…

po temle jih jaz ločim:

hočeš da te jebem

hočeš da te prcam

hočeš da te ševim

hočeš da te karam

šta-štapnem ti ga

molim- opalim te golim

zelo podrobno obvladam te jezike, to su moja brača!

Ne samo pri nas tudi tuji jezikoslovci pravijo da so različna narečja enega jezika. Sam zelo redko poskušam karkoli komunicirat v teh narečjih, ker je moje znanje tako na meji, da ne razumem detajlov dovolj dobro da bi bil prepričan kaj mi hoče nekdo dopovedat. V tujini šaltam na angleščino, doma pa govorim slovensko ne glede na žrtve. Niti ne gledam jugo filmov, niti kometarjev na YT. Še blabla na forum mi povzroča glavobole, ko ne vem

?? eh…

Itak…

Da se z enim principom, čeprav ni 100% – da ločiš Ekavsko izgovorjavo od Ijekavske.

Načeloma je ekavska srbska. Primer je beseda mleko. Srbsko je mlEKo – hrvaško pa mlIJEKo.

Potem pa specifične besede – npr za kruh; srbsko HLEB, hrvaško KRUH. Pa vlak – srbsko VOZ, hrvaško VLAK. Itd. Veliko je p samo v sluhu – drugačni naglasi in poudarki, drugače zategujejo besede. Nekoga iz npr. Beograda se da precej hitro določiti po govoru…

Bosance prepoznam po naglasu, prav tako Srbe in Črnogorce. Hrvati so pa v teh 30-ih letih tudi že tako zelo spremenili svoj jezik, da se jih tudi kar prepozna.

Meni so te razlike manjše kot recimo med našimi narečji. Prekmurci imajo simpatično narečje, vendar komaj kaj razumem, vsekakor je pa to naš, slovenski jezik.

TOle srbohrvaško mi pa nič ni jasno. Pa včasih smo kar vsem rekli Bosanci. Sem iz kraja, kjer je veliko Bosancev. Samo menda je bilo tudi veliko Srbov. POjma nimam.

Jaz kar vprašam od kod je. Je pa problem, če reče, da iz BIH, ker potem pa ne vem ali je srbski ali hrvaški ali bosanski Bosanc :).

Hravaških, srbskih programov nisem nikoli gledala. Sem pa bila na dopustu v ČG, Makedoniji, par dni tudi na Hrvaškem in Srbiji. Ampak, da bi pa bila velikokrat dol pa ne.

Tako, da mi ni nič jasno. Aja, z njimi govorim slovensko, če je v Sloveniji. Če ne razumejo, potem lahko probamo angleško, nemško.

Enostavno. Hrvati imajo lj, Srbi ne. Ljepo:lepo …

Odgovor na objavo uporabnika
Trep, 06.12.2021 ob 19:25

Enostavno. Hrvati imajo lj, Srbi ne. Ljepo:lepo …

Si bom probala zapomnit :). Hvala. Sem si dala v spomin takole: Hrvati so bližje LJ, torej imajo notri lj :).

Vseeno pa še ne vem kako govorijo Bosanci, ker imam občutek, da pa vendarle največ Bosancev srečam. Da ne omenjam tega, da so v BIH itak trije narodi.

Napiše se LIJEPO in ne LJEPO.

Edini Pravi Blaablaa, 06.12.2021 ob 17:41

?? eh…

Itak…

Brez zamere, ampak…so besede, ki so zelo podobne našim, pa pomenijo čisto nekaj tretjega. Mučili so me pa v začetku osemdesetih s tem…

ne ločim, 06.12.2021 ob 19:29

Si bom probala zapomnit :). Hvala. Sem si dala v spomin takole: Hrvati so bližje LJ, torej imajo notri lj :).

Vseeno pa še ne vem kako govorijo Bosanci, ker imam občutek, da pa vendarle največ Bosancev srečam. Da ne omenjam tega, da so v BIH itak trije narodi.

Hrvaščina ima dva močna dialekta: štokavščino in kajkavščino (Zagorje, pa proti Varaždinu ob meji s Slovenijo). Sicer pa je za hrvaški jezik značilna ijekavščina (mlijeko, lijepo, biti srećan, itd.), za srbski pa ekavščina (lepo, mleko, biti sretan  itd.).

Bosna ima precej dialektov, ampak da bi obstajal nek bosanski jezik, so zgolj neke blodnje posamrznikov. Celo srbski in hrvaški jezik bi lahko bila zgolj dialekta (tako pravijo švedski lingvisti). So pa bosanska narečja praviloma bolj razvlečena (podaljšani samoglasniki na poudarjenem zlogu in na koncu besede). Meni jih ni problem rszločiti, ker jih imam v ušesih. 🙂

Kot je ze povedu desi glede jezika. Drugace pa to ni res da so v bih samo 3 narodi, vec jih je, itak so pa nasi vedno prezrti kot da ne bi imeli ca 500 letnega bivanja v bih. Klasika

Eh, na kratko: moras bit cefur, da jih locis.

redko srecala slovenca, ki bi vedel, katera narodnost sedi nasproti njega, kaj sele, da bi dobro govoril katerikoli od nastetih jezikov 🙂

Brezveze se trudit… ker itak noben od njih ni zamerljiv, ce zajebes, razen kreten.

Avtorica, po načinu tvojega pisanja bi rekla, da je tvoj zapis ena sama podmukla provokacija. Zdej pa razvozlaj kaj je podmukla ? omg s čim se eni ukvarjate?! Včasih je bila Jugoslavija, enoten jezik je bila srbohrvaščina in vsaka republika je ima še svoj jezik oziroma narečje. Očitno si premlada za to temo. Pa probaj razvozlat galsko in irsko narečje, a to te pa ne moti? ? Mene bolj moti, da nam kradejo državo in da so spraznili zdravstveno blagajno pod ničlo. To pa je problem. In da nas silijo k cepljenju. A to ti je ok? Sam vprašam. Narečja so zanimiva in del kulture nekega naroda. Jaz recimo obožujem škotski jezik in narečja iz tega območja, čeprav jih nič ne razumem.

iDESI547, 06.12.2021 ob 22:00

Hrvaščina ima dva močna dialekta: štokavščino in kajkavščino (Zagorje, pa proti Varaždinu ob meji s Slovenijo). Sicer pa je za hrvaški jezik značilna ijekavščina (mlijeko, lijepo, biti srećan, itd.), za srbski pa ekavščina (lepo, mleko, biti sretan  itd.).

Bosna ima precej dialektov, ampak da bi obstajal nek bosanski jezik, so zgolj neke blodnje posamrznikov. Celo srbski in hrvaški jezik bi lahko bila zgolj dialekta (tako pravijo švedski lingvisti). So pa bosanska narečja praviloma bolj razvlečena (podaljšani samoglasniki na poudarjenem zlogu in na koncu besede). Meni jih ni problem rszločiti, ker jih imam v ušesih. 🙂

Ja, tole s srbščino in hrvaščino upam, da si zapomnim  :).

Drugače pa, če je sitaucija taka, najraje kar vprašam od kod so. Čeprav, če reče iz BIH, je spet potrebna previdnost. Čeprav pri nas imamo dve čistilki iz BIH, ena pravoslavka, druga muslimanka. Pa se razumeta med sabo. In, če ne bi obe povedali katere vere sta, ne bi mi vedeli. Po govoru pa res ne ločim ene in druge. Meni govorita obe enako. Z nami skušati govoriti polomljejno slovenščino, med sabo pa srbohrvaško.

Jih ne ločim, ker sem rasla s srbohrvaškim jezikom. Enkrat sem nekje zasledila, da je tisti jezik, ki je bolj podoben slovenskemu, hrvaščina.

Se pa z mladimi največkrat pogovarjamo kar v angleščini.

Jaz jih ne ločim. Občasno moram v službi klicati v Srbijo. Prvič sem se opravičila, da govorim malo mešano 😀 včasih se nasmejimo, včasih malo več z rokami govorimo ampak zmenimo se pa vse.

Na Hrvaškem avtomatsko naročim Kafu… sem bila kregana. Zdaj raje pivo pijem hahaha

bosanci tak simpatično zavijajo 😀

v sredini stavka grejo malo gor pa pol dol

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close