Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika kako kuhajo starejši?

kako kuhajo starejši?

danes gremo na kosilo k tašči..ja hvaležna moram bit..ampak..ne vem, a vsi, ki so 50+ kuhajo tako težko hrano? Vse omake zgostit z moko, o olivnem olju še ne slišat, vse kar se peče, je iz bele moke, jajc, cukra..za polnozrnato karkoli še ravno tako ne slišat, bele testenine, bel riž, na kile mesa..
meni vedno obleži v želodcu..ni mi dobro..iz vljudnosti pa č pojem..samo meso in solato..
poznam samo ene par starejših, ki kuhajo drugače, pa še to zato, ker so bili v to zdravniško “prisiljeni”.
Ne vem, a statrejši imajo še vedno v glavi..kos so bili oni majhni so natepavali zelje in krompir, pa ni bilo mesa, le 1x na teden, itd..pa ti to potem ostane za celo življenje in potem je vsega preveč, pa še tko nezdravo?

pa ne zdaj narobe razumet da se usajam čez taščo, samo tako nasplošno, moja mama kuha lažjo hrano, čeprav vse še vedno ne tako, da bi bilo meni “prav”, ampak golaža sredi poletja pa res ne, no..

Tako je kuhala moja nona. Moji starši pa recimo ne in kuhajo zelo zdravo oz. hrano kot jo kuham tudi jaz.

Bi rekla, da je to povezano s starostjo, vzgojo in razgledanostjo v tej smeri.
Moje none ni bilo mogoče prepričat, da je hrana lahko dobra tudi, če ni tako zabeljena:)

Lahko tiste dni, ko greste k tašči na kosilo postaneš vegetarijanka:))

Le kaj je narobe z golažem sredi poletja??
Pa kaj je z vami, ženske?
Če ti taka hrana ni všeč, pa ne hodi k njej jest, ampak samo na kavico!
Zoprnija tečna!

ma ne, meso je še u redu, k jst ji rečem, naj meni zrezek samo naravno speče, brez tistih omak in vsega, ampak ostalo, priloge, krompir masten in vse to…to je ubitačno!!

a veš zakaj grem tja? ker drugače slišim očitke, kako nočemo priti, pa da ona ne vidi svojih vnukov, sama se pa nikol ne potrudi, da bi prišla do nas ali jih prišla iskat in si jih odpeljala k sebi..vedno moramo mi jih tja dostavit! Čist sam zato! pa ne kokodakaj, če nimaš pojma!

jaz tudi mislim da ti težiš, mi tudi jemo golaž sredi poletja , pa kaj…??sicer je pa trenutno še pomlad. In kaj se sekiraš zaradi ene južne, ki ti je itak ni bilo treba skuhat, nekdo je pa v to vložil pol dneva…sorry, bo š pač jutri jedla samo gensko spremenjeno solato in boš full naredila za svoje zdravje

Zakaj ne greste po kosilu in bo imela res čas za vnuke ne pa tega časa porabila za posodo in hrano prekladat?!

ja pa saj so vnuki tud tam, tud kdaj prespijo in tko.. samo jaz njej pač ne morem dopovedat, da mi ne paše tko jest..pol me ima za izbirčno in ne vem kaj še..

Kljub temu, da so jedli za nas nezdravo hrano, se s tem niso obremenjevali, niso računali kalorij, zato jim ni nič škodovalo. Kdor se z vsem obremenjuje, mu to bolj škodi. Le poglej, današnja generacija mladih staršev se zdravo prehranjuje, športa in kljub temu so bolni. Poznam žensko, ki nikoli ni jedla svinjskega mesa, ne je mastne in sladke hrane – skratka – se zdravo prehranjuje že od otroštva in ima skoraj 8 holesterola.

Od mojega moža babica v Bosni v vsako jed zlije pol litra olja (naj bo to testo za burek, čorba, karkoli) in ponuja, pa pač nihče noče. Saj ji vsi govorimo, da to ni zdravo, še moja tašča (njena hči) ji pač hoče dopovedat s tem, da ji meri holesterol (v višavah, itak), ampak modelke ne premaknemo nikamor;)) Tko je, tko ona kuha, drugač ne zna. Bog pomagi, ane.
Vzemi si pač tisto, kar ti zgleda še nekako za pojest, solato si sama začiniš, pa je. Premaknila je ne boš, to si lahko zihr.

-------------------- Fikreta ma vas rad;))

Kaj pa rečete na to, da v istem olju cvre par mesecev, ker ga je škoda vreč in ker je drago? Stara 75 pa nikoli nobenih zdravstvenih težav.

Ne, ne kuhajo vsi +50 tako težke hrane:) Moja nona, ki je že 23 let pokojna in bi bila danes stara 110 let, je kuhala zdravo hrano in je bila osveščena, kar se tiče prežganja, oljčnega olja, belega kruha, …. Veliko je brala, tudi o zdravi prehrani.

Seveda tudi mama, ki se bliža 80, kuha zdravo, saj je imela zgled pri svoji mami. Prepričana sem, da zdravo kuhanje nikakor ni odvisno od starosti, poznam veliko mladih, ki pojma nimajo o zdravi prehrani.

Vsi, kar jih poznam, vsaj delno kuhajo tako, kot so se naučili v mladosti. Le, da so svinjsko mast zamenjali z rastlinskimi olji in par drugih malenkosti.

Meni je pa mimo, da vse fensi šmensi mamice uporabljate toliko industrijske hrane. Domače zelje in krompir je zakon, na vrtu pridelana bio sadje in zelenjava tudi. Ve pa plastične skutke pa jogurte pa pobarvane testenine in sladkor, pa gensko spremenjene rastline, prešpricano sadje, industrijsko vzrejene piščance, ribe polne težkih kovin, obsevane hruške. Bljak, bljak, bljak. Hrana tvoje tašče je proti tvoji balzam za telo. Le da deluje tvoja na dolgi rok.

Nop, moja tašča čez 70 tudi ne kuha tako – uporablja oljčno olje, zrezke v naravni omaki brez moke itd., ogromno zelenjave. Ampak ona je vedno tako kuhala. Pri njej so bolj problem količine, ki ti jih naloži na krožnik, kot to, da bi kuhala nezdravo.

Moja soseda-starejša gospa ima sladkorno in mi zadnjič razlaga, da ona pa ne peče sladkega sirovega zavitka, ker ga ne sme jesti. Potem mi dobrodušno prinese velik kos slanega, še toplega zavitka, ki se je kar svetil od maščobe. Za trenutek me je imelo, da bi ji podala lekcijo o zdravi prehrani,primerni za diabetike, potem pa sem raje z užitkom pomalicala prinešeno. Nebeško dobro, mnogo bolje od mojega suhega, zdravega skoraj neslanega zavitka. Pa četudi malo tišči po želodčku.

Gospa dietno prehrano pač razume nekoliko po svoje, v skladu s težkim kmečkim življenjem, ki ga je živela. O nasprotnem je ne prepriča niti zdravnica.

Taki smo, takle mamo………………

Lotti, a veš, kaj je pa najbolj hecno? Da so starejši kljub “nezdravi” kuhi vseeno uspeli postati STAREJŠI. Da jih kjub beli moki in cukru v 50 ali 60 letih še ni pobralo. Pa še celo prav v dobri kondiciji so in zmorejo kuhati še za žlahto.

Se je kar za zamislit, ne? Mogoče pa ta “nezdrava” hrana le ni tako zelozelozelo škodljiva, da bi bilo tebe in tvoje družine kar konec od hudega, če boste to jedli nekajkrat na leto.

:-)))

Meni se tole o +50 zdi malo žaljivo, ne posplošuj. Moja mami je že čez 80 in nima ne povišanega holesterola, ne sladkorne. Prehranjuje se s svojega vrta in uporablja minimalno maščob. Olivno olje uporablja, pa ne vsevprek, ker ni za vse dober. Osvoji vsako noviteto in me potem po telefonu “mori” z njo.

Sama gledam, da jemo zdravo in raznoliko, vendar ne za vsako ceno. Rjavi riž mi je zanič in zaradi uživanja belega riža 2x na mesec nas ne bo konec.

A sploh veste punce, kolikokrat se je že prehranska piramida drastično spremenila, odkar kuham za familjo. Zato je najlažje jamrat in kritizirat, po možnosti čez taščo.

Sestra dela v otroškem dispranzerju in pravi, da je alergij ne vem kolikokrat več, kot takrat, ko ste odraščali naši otroci. Jaz bi se raje posvetila temu problemu, kateri izhaja iz “zdrave” prehrane.
Pa počasi bo ratal problem prekomerna teža vaših otrok, za katere tako dobro vsestransko skrbite. Me včasih v trgovini, ko gledam, kaj kupuje mladi folk kar zvije od umetnih pijač in raznih priboljškov, katerih je pol traku na blagajni.

Mama in oče, ki se bližata sedemdesetemu, že odkar vem zase, kuhata “približno zdravo”, kar se mi zdi še najbolje. Oba sta zdrava in mladostna za svoja leta. Vseeno jesta še kaj drugega kot solate, stročnice. Rjavega riža ali – bog ne daj – polnozrnatih testenin ne uporabljata. Nikdar pa ne jesta svinjine, masti, masla kot zabelo ipd. Zelenjave pojesta dovolj, meso dvakrat na teden, sladica pride na vrsto na kakih deset dni.

Sicer pa, kot je rekla Jana 11: bolj me skrbijo polmetrske vrečke s čipsom, pa umetne pijače, pa kinderjajček trikrat na dan ipd. Sama sem v otroštvu čokolado/bonbone ipd. dobila enkrat na teden – in to je bilo to.

Moj okus je bolj na strani t.i. zdrave hrane, čeprav z nekaj “korekturami”. Ker nimam težav s težo, ne kupujem “lahkih” izdelkov: raje polnomastne, pa zato bolj redko in v majhnih količinah. Lahkim ne zaupam v celoti, po okusu se pa itak ne morejo meriti z “navadnimi”. Zadnjič sem poskusila lahko različico sira grunlander; sicer nisem izbirčna, ampak komaj sem pogoltnila tisto rezino. Pa nekakšni križanci med maslom in sirnimi namazi – niso ne spodobno maslo ne spodoben sirni namaz, maščobe imajo pa za borih nekaj odstotkov manj.

Sploh pa nimam nobene volje, da bi telesno zdrava dočakala 98 let, ne da bi vedela, kdo sem in kaj sem. Možgani imajo pri večini ljudi “omejen rok trajanja” in ne domišljam si, da bom prav jaz imela srečo, da bi padla med te redke izbrance. Pa četudi bi imela to srečo: gotovo bi mi bilo dolgčas, saj bi bila najbrž že dvajset let vdova, moji vrstniki bi pa najbrž tudi že izginili na oni svet …

Naši dve babici kuhata povsen različno. Ena skoraj brez maščobe in malo začimb(oprano, bi rekla), druga pa po starem. Od obeh rada pojem, ker mi takrat ni treba kuhati. Je pa to zeloooo redko.
Jaz kuham z malo maščobe, cvrem praktično ne, veliko zelenjave, skratka bolj po “novem”. Pa pripelje sin punco,ki ima spet drugačne želje. Skratka, sem se sprijaznila, da vsaka generacija malo drugač kuha in je. Razumem Lotti, da ji ni prijetno, če vedno komentirajo.Jaz menim, da je zdravo prehranjevanje pri mnogih starejših posledica visokih vrednosti maščob v krvi. Kar dohtar reče, je treba upoštevat. V tem smislu.

Jst tudi ne maram take hrane….in je ne bi jedla… Vsak pa naj kuha, kar mu paše… in jejo naj tisti, ki pač hočejo….

Starejši verjtno mislijo, da je edino taka hrana dovolj okusna in nasitna…. In vso pravico imajo… :)))

Jst, če se le da, ne hodim na obiske po kosilu….

Eh.. hodim na obiske po kosilu…. :))

Jz pa mislim, da večinoma starejših, ki kuha tako hrano, kuha tako zato, ker so bili tako vajni od mladega in ker so imeli tako delo, da so potrebovali močno hrano, škoila jim pa ravno zaradi fizičnega dela ni.

JA eni so svoje prehrambene navade spremenili, eni jih niso.
Kaj pa vemo, kolikokrat bomo v življenju morali še spremeniti svoje prehranjevalne navade.
Jaz naprimer sem od doma imela ene, zaradi moža, ki ni skoraj nič od tega kar sem jedla jaz, sem jih spremenila prvič, zaradi bolezni drugič, tretjič zaradi otrok, sedaj pa se vsi skupaj prilagajamo nekemu novemu načinu.

Vem, da ni bilo tvoje vprašanje mišljeno kot kritika, ampak kolikor jaz poznam naše starše, tako ali tako vedno skuhajo toliko, da nekja, pa čeprav malenkost se pa že najde, da ti je pogodu in da ne ostaneš lačen.

lp

JAZ SEM OKROG 50, AMPAK KUHAM ZELO ZDRAVO,tole kar tebi kuha tašča, bi ji jaz lepo enkrat povedal svojo (tvojo) filozofiojo hrane, morda bi ji kaj zdravega skuhal-jo prosil, če mi dovoli, da jaz enkrat skuham…ji razložil zakaj je oljčno olje zdravo, zakaj jedsti veliko sveže zelenjave in sadja, zakaj ne jesti mesa,salam,kruha belega itd…poskušaj na lep način, če ne bo šlo pa spet kaj napiši, bomo našli kakšen dober način

Sem čez 50, kuham zdravo, veliko zelenjave-če se le da ,jo soparim, malo maščobe, nobenih konzerviranih jedi,kock in podobnih stvari. Jemo veliko surovih solat.Precej uporabljam olivno olje.
Če primerjam s tem kar vidim in slišim o kuhi,jemo res zdravo. Lepo Vas pozdravljam Milena

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close