Kako kisati repo?
Jaz repo najprej umijem, očistim, nato pa jo kar v multipraktiku zribam dam po plasteh v plastično posodo, posolim po občutku (soli nisem še nikoli tehtala) in malo potlačim. Nato repo obložim z deskami na vrh pa nekaj težjega da se izcedi sok iz repe. To pustim v topli kleti 3 tedne nato pa jo omijem, če je dovolj kisla jo potem veselo uporabljamo čez celo zimo. drugače pa pustim še 2-3 tedne kisat. kisam po enakem postopku kot zelje, razlika je le v tem da repe ne smeš tako močno potlačiti kot zelje. Meni je do sedaj vedno uspelo upam,da bo tudi tebi.
Lep pozdrav
Repe ne smeš pustiti stati, postane puhla in je zanič. Pobereš jo po občutku, ko je zadosti velika. Itak niso vse enako velike, kot pri zelju.
Jaz sem jo včeraj pobrala, danes ribamo. Eni jo lupijo, grugi pa ne. Jaz jo bom. Ker če jo ješ olupljeno ali neolupljeno, je razlika. Cela malo zagreni.
Kakšna je naribana repa po obliki veš, trakci. Ribenčani ga sigurno imajo.
S taščo sva jo pred dvemi leti kisali. Kot je opisala Mici – naribali na strojček, dali v močno polivinil vrečo (tašča jo je kupila v semenarni, za ta namen), solili po občutku, vrečo dali v plastično posodo (po domače “ajmr”:)) ) s pokrovom. Vrečo sva močno zavezali, jo obtežili s (očiščenimi) kamni in vse skupaj zalili do vrha z vodo.
Tašča je potem nekajkrat zamenjala vodo, repa se je pa enostavno samo vzela iz vreče – naprej sem pa delala kot s tisto, ki jo kupiš.
Moram priznat, da sem to prvič delala in sem bila zelo presenečena nad preprostostjo izdelave:)))))
“Trotlziher” recept:Repo temeljito očisti,lahko jo tudi olupiš(olupi se lahko tudi pred uporabo).V plastično posodo nasuješ plast jabolčnih tropin(cca 5cm),nato daš plast repe,prekriješ s tropinami in nadaljuješ dokler ne porabiš raepe.Zadnja plast so tropine.Do vrha posode naj bo vsaj 15 cm.Po treh tednih jo lahko začneš uporabljati-jo opereš, olupiš,nariblješ in skuhaš.Tako mi vedno uspe in je odličnega okusa.
lp
Vsem, ki še niste pa bi radi kisali repo, enako kot zelje sledeče:
– ne osolite je preveč( (največ 0,5 g soli na 1 kg repe); za zelje max. 1,5 g na kg), ker se ne bo dobro okisala, pri kuhanju pa bo zelo trda.
-obtežite jo precej manj kot zelje iz istega razloga, se ne okisa dobro.
-temperatura pa naj bo tudi višja 20-25 stopinj C, za zelje je lahko tudi nekoliko manj.
Ker imam rad zelje tudi surovo v solati z bučnim oljem, ga sam pri kisanju osolim z 1,3 g na 1 kg; ne maram da je preslano, to je ravno dovolj, pa dober tek želim.
Forum je zaprt za komentiranje.