Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kako je živeti v Kamniku (prednosti/slabosti)

Kako je živeti v Kamniku (prednosti/slabosti)

Prednosti so gotovo, da so blizu planine, Kamniška Bistrica, vlak, …., ….slabosti pa – a je veliko jugosov?

Uf, staro bavarsko mesto …, nekoč tudi naše glavno mesto (škoda, da ni tako tudi ostalo…).

Poglejmo, kaj piše na net-u:

Kamnik je izjemno mesto! Po njem so poimenovane Alpe, ker je bistrih vod v Sloveniji veliko, teče skozenj Kamniška Bistrica, svoje ime pa je posodil celo eksplozivu – kamniktitu.

Kraj Kamnik, omenjen leta 1061, je konec 12. stoletja postal trg in okoli leta 1220 mesto. Tu so bavarski grofje Andeški kovali denar. V 13. stoletju so mesto obzidali in postavili več stolpov. Nekaj časa je bil Kamnik glavno mesto dežele Kranjske, pozneje pa poleg Ljubljane najvplivnejše deželno mesto. Imel je razvito kovaško in nožarsko obrt ter valjalnico suknja; od 14. stoletja je bil sedež deželnega sodišča. Kot srednjeveško trgovsko središče je začel propadati v 17. stol., ko so opustili prometno pot po Tuhinjski dolini; mesto so prizadeli potres in požari. V času Ilirskih provinc je oživela obrt (fužinarstvo, usnjarstvo, krznarstvo, lončarstvo, kamnoseštvo, stavbarstvo), v drugi polovici 19. stol. se je začela razvijati industrija. Leta 1853 je bila ustanovljena smodnišnica, 1857 je začela delati cementarna v Mekinjah in leta 1896 tovarna kovinskih izdelkov Špalek.

Po izgradnji železniške proge Ljubljana-Kamnik leta 1891 se je mesto uveljavilo kot klimatsko zdravilišče po Kneippovem načinu zdravljenja.

Med vojnama se je močno razvila zlasti industrija: nastale so tri tovarne za predelavo lesa; najbolj znana je bila pohištvena tovarna Stol, razvila se je smodnišnica, na novo so začele delati tovarne kovinskih izdelkov Titan, Usnjarna Kamnik, tovarna gorčice in konzerv Eta ter tekstilna tovarna Svilanit. V samostojni Sloveniji je pod vladavino LDS industrija stagnirala. Več tovarn so zaprli.

Vesel oče, priporočam

Kamničani imamo predvsem poln kufr priseljencev od koder koli, tako da ne hodit, kar ostani v Ljubljani.

Krasno mesto, ampak dežuje pa kar pogosto, ker se oblaki ustavijo pod Alpami. Drugače pa super lepo, prijetno, dobre povezave z LJ (tudi javni prevoz).

će greš lahko iz Lj, pojdi, ne bo ti žal, ko zapustiš zasvinjano smrdljivo mesto, srečno!

povezav res veliko z lj, cijaziš se pa tudi dolgo 🙂 sicer je pa dbest mesto. če se ti ni treba dnevno v lj vozit, še toliko bolje. je pa veliko odvisno od tega, v katerem koncu si, so si zelo različni.

Kamniku nič ne manjka, sam pazi, da ne dobiš mene za sodeda! Grizem!
P.s. izogni se Zikove in metuljčka!
Prvo je “Bronks”, drugo nesolidna gradnja.

TUJINA. Najboljša opcija. Npr Kanada.

Kamnik je sicer luštno majhno mestece, ampak odsvetujem. Živim v Kamniku že 10 let, pa še vedno upam, da ni za vedno.

Povezava z vlakom do Ljubljane pa katastrofa. Vlak vozi enkrat na uro in za teh ušivih 20 km rabi 50 minut.
Lp

Sem živela tam 5 let, prijetno mesto, super izhodišče za hribolazenje, zrak mnogo boljši kot v Ljubljani.
Ker se mi ni več dalo dnevno cijaziti v kolonah v službo in iz nje, sem se preselila v Ljubljano.
A se mi kdaj še kolca po stanovanju s pogledom na Podgorje, po kofetku na Šutni, po Bistrici, po…

Prijatelji so se preselili na Duplico pred pribl. 10-imi leti. Sicer jima je všeč, OŠ in gimnazija jim je ok, bi šli pa vseeno radi nazaj v Ljubljano, ker pogrešata kulturno dogajanje. Službi imata v Ljubljani in pravita, da se jima potem le težko ljubi nazaj na kak koncert, gledališče, itd. Če tudi vam to veliko pomeni, boste mogoče pogrešali. Se mi zdi, da sta že vsa ta leta vseeno z eno nogo v Lj.

Moj brat je kupil stanovanje v okolici Kamnika, po 1-em letu ga oddaja. Krasno stanovanje, vrt, pa jacuzi, pa plac za žar, pa otroško igrišče…
Zakaj ga oddaja? Ker tam nimaš kaj počet. In ker te ubije vožnja na šiht v Lj.

En kup. Kot v Kranju. Pa turistov. Pa penzičev. Pa iracionalcev. Povezave so … brez avta si v riti.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close