Najdi forum

Splash Forum Potovanja.Over.Net Kam in kako na počitnice Kako je na Hrvaškem s kopanjem na plaži ob privat zemljišču?

Kako je na Hrvaškem s kopanjem na plaži ob privat zemljišču?

Bili smo na počitnicah v Istri in smo se hodili kopat na plažo, do katere smo morali peš po poti, ki je tekla ob privat zemljišču. Pot sama sicer ni bila zgrajena ali označena kot privat. Vse stvari smo prinesli s sabo in jih vedno tudi odnesli, tudi smeti. Zadnji dan nas je obiskal lastnik privat zemljišča in nam v prijaznem pogovoru razložil, da njega sicer nič ne motimo, da pa se tu sončijo in kopajo njegovi turisti in da so oni na soncu, medtem ko mi zasedamo senco enega od dreves. Smo povedali, da smo itak zadnji dan in pri tem je ostalo. Nagnal nas ni, mi pa tudi nismo več prišli. Ali morda kdo ve, kako je na Hrvaškem urejena zakonodaja glede dostopa do plaže, kjer je zemljišče privatna lastnina? Ali se tako kot v Sloveniji tam sme odložiti brisačo in se okopati ali ne? Videli smo tudi precej poti od ceste do plaže skozi gozd, kjer je bila pot označena kot “privat”. Ali to pomeni, da je tudi pešačenje po tej gozdni poti prepovedano? Ker prepovedan prehod pa ni nikjer pisalo. Hvala za pojasnila, če kdo ve.

Mal si poglej na netu, ampak mislim, da je bil za cel Mediteran sprejet zakon, da 150 m obalnega pasu ni gradbenega. Plaže na Hrv niso privatne, čeprav so med frko okoli arbitraže uvalili sprejetje zakona o koncesijah – plaž !!!!, do kje pa je po zemljiški knjigi privatno zemljišče tistega kmeta, bi bilo potrebno pogledati v zk, glede na to, da ni bil ravno oster, menim, da morda niti ni bilo njegovo, vsaj do obale prav gotovo ne.

https://www.google.si/amp/s/www.vecernji.hr/amp/vijesti/nitko-u-hrvatskoj-ne-smije-ograditi-plazu-i-naplatiti-ulaz-frano-stanicic-koncesija-1180116

Ma to si lastniki apartmajev prisvajajo plaže za svoje turiste. Drugače je urejeno podobno kot pri nas, se pravi prost dostop vsem, razen kjer je koncesija, vendar mora biti to jasno označeno in napisano, kdo je koncesionar.

Obala je javno dobro in je vedno prosto dostopna. Tudi kampi ti morajo dovoliti brezplacno preckanje (ne pa prevoz z avtom!)do obale.
Koncesionarji pa ti lahko zaracunajo sencnike,’lezalnike, tuse…

izdajalka slovenskega naroda

Takšen problem je nastal tudi v Medulinu. Vsa leta smo se kopali ob campu Kažela, ne na zemljišču kampa, ampak na sosednji zemlji, na drugi strani ograje. Od lani je en tečen Karl kupil zemljo par metrov nad morjem in nabil table privat zemljišče, narisal črte s sprejem do kod je njegovo in večkrat na dan vstrajno in zelo nesramno naganja ljudi, ki si tam odložijo brisačo pod bori in niso njegovi gostje v apartmajih. Bi še nekako razumela, da odganja negoste, ker bi mu zasedali prostor in ne bi bilo prostora za njegove goste, ampak neeee, v veliko veselje mu je, da je tista zelenica prazna. Je pa zemlja mogoče 5-10m nad morjem. Sploh ne vem kako je lahko tako blizu morja privat zemlja. Lani sem sedela na skalah s čivavo v naročju (nisma se kopali), niti ležali z brisačami na skalah posedeli sva le za par minut, ker sem šla na sprehod in je prišel do mene in mi grozil s policijo in me slikal, da bo imel dokaz, ker je na svoji zemlji nabil tudi table, da je psom prepovedano. Ampak saj nisem bila na njegovi zemlji, ampak na skalah, z nogami v morju, s psom v naročju, ni prosto tekal okoli ali se kopal. Kako je to sploh mogoče? Hrvati so res vsako leto bolj čudni. Lani so mu jezni ljudje s sprejem posprejali reklamne napise, skurli eno drevo in ležalnike, ampak Karl se ne da. Tudi letos veselo patruljira in odganja ljudi. Vsakič, ko grem mimo njega mu zaželim, da naj mu bo lahka zemlja, ko bo čas za to, glede na to koliko mu zemlja pomeni.

To sm zdej vidla na fb

http://www.priznajem.hr/novosti/hrvatska/strucnjaci-savjetuju-evo-sto-trebate-napraviti-ako-vam-netko-brani-ili-naplacuje-boravak-na-plazi/

Stric W ima za vas eno zanimivo razmišljanje…

Dali ste vi Građani… recimo Republike Hrvatske?
Ili pak imate staus… stranca, turista. Dali vama pripadaju ista prava kao građanima Hrvatske? Zašto smatrate, da kao stranci to jest turisti imate ista prava kao građani Hrvatske?

Ljepo vas pozdravlja vaš buduči koncesionar. :-))

-------------------------------------------------------------------------------------------------------- There are only five things we need in life: - good friends, good job, good food, good sleep & good _UCK (whatever you thinking is right) Great minds discuss Ideas; Average minds discuss Events; Small minds discuss People.

Nisam građanin Hrvatske, iako bi mogla bit 😉
Čak i ako imam status turista ili stranca, ne da smatram, nego znam, da imam u večini ako ne skoro u svemu, ista prava kao svaki drugi građanin Hrvatske 😉

Hja, to je najbrž podobno kot takrat, ko zaparkirate moj parking. Če ga ne rabim, ste se mogoče izmazali. Če ga rabim in me razpizdite, vas zaparkiram za par dni, ker se mi pač tako zdi. In čisto nič mi ne moreš.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close