Najdi forum

Splash Forum Arhiv Računovodstvo Kako do odpravnine

Kako do odpravnine

Pozdravljeni!

Mi lahko kdo svetuje kako naprej?

Redno zaposlen sem bil več kot 15 let pri s.p..

V tem času sem podpisal tudi novo kolektivno pogodbo, bil sem razporejen na zahtevnejše delovno mesto, delovna doba ni bila prekinjena.

Ta isti s,p, se je prestrukturiral v d.o.o. in sem spet podpisal novo koletivno pogodbo brez prekinitve delovne dobe kjer sem bil zaposlen še 1 leto in nekaj dni. Oboje se da razbrati iz delovne knjižice.

Med odpovednim rokom je bil sklenjen dogovor o izplačilu odpravnine katerega sem podpisal in je potekel že pred več kot 30 dni.

Naj dodam, da so mi izplačali del odpravnine v dveh obrokih v skupni vsoti približno ene tretjine celotne odpravnine v času, ko je dogovor o izplačilu odpravnine še veljal.

Iz te bivše firme me ni nihče nič obvestil kako naprej saj je pred več kot 30 dni ta dogovor postal brezpredmeten.

Prosil bi samo nasvet kam se naj obrnem, ter ali mi pripada odpravnina kot je določeno v ZDR glede na to, da sem bil pozneje zaposlen v d.o.o. vendar pri istem delodajalcu v skupnem času več kot 16 let.

Naj še samo dodam, da si boste lažje predstavljali kako stvari stojijo na tej firmi.
Vsak teden slišim, da nekoga odpustijo in pozneje zaposlijo novega delavca vendar zmanjšujejo število zaposlenih, počnejo stvari katere so dvomljive”, dopust zaposlenim se je letos zmanjšal, regresa še niso dobili, opravljati morajo nadure za katere niso plačani (tudi čez 500 ur po posamezniku), dopust po večini še lanski in letošnji v celoti, odpoved se piše za nazaj…, direktor pa je zelo vplivna oseba pravzaprav njegov sorodnik, ne samo v naši regiji zato ne bom pisal vsega, sem pa pripravljen, če ne bo šlo drugače iti med medije in razkriti resnico.

Torej kaj mi je storiti vnaprej, do pogovora z njimi mi res ni.

Se opravičujem za dolg post in prosim za mnenja, rad bi samo dobil izplačan preostali del odpravnine in nič drugega.

Lep pozdrav!

P.S. Če je kaj neprimernega naj moderator odstrani.

Se opravičujem sem pozabil napisati izdana mi je bila odpoved iz poslovnega razloga.

Mogoče ti bo lažje, če primerjaš s.p., oz. d.o.o. s seboj, kako bi ti živel doma, brez prihodkov in dela? Kaj boš delil družini?
S.P. je živi, kot organizem, z razliko od hrane, ga napaja ga samo delo.
Misel (um) >delo>denar.

Odpravnina je zame breme od dela, izmišljotina, nepotrebni strošek s.p., ki ga vedno tudi ni možno zaslužiti in je v nekem smislu potrebna v manjšem obsegu, mogoče ene plače do prijave na zavod za zaposlovanje.

@Tako mislim, te razumem in se strinjam s teboj, vendar če je v veljavi neki zakon, naj se ga izvaja in ne da nekateri lahko gredo mimo zakona, npr.položnice moramo plačati vsaki mesec, če ne nam določeno dobrino ukinejo, z razliko, da nekaterim “ustanovam “, če ne plačajo prispevkov se ne zgodi nič oziroma se jim celo izbriše dolg v dobro družbi. Kaj midva nisva del družbe?
Razumem razliko med s.p. in d.o.o., tudi točno vem zakaj so se prestrukturirali, je višji faktor v igri katerga namen še zaenkrat ne bom razlagal. Nasvet, še enkrat si preberi spodnji del uvodnega posta.
Ne bom komentiral kaj je odpravnina strošek ali breme ali karkoli, vendar če je z zakonom določeno tako in tako, potem mi pripada, pa še kako res, vem kaj sem naredil v tem času za to firmo, vem kje sem pustil svojo mladost, začel graditi kariero, tudi do neke meje uspel in se tudi zavedam, da sebom moral drugje spet dokazovati, da bom nekaj vreden in upam pa, da bodo tam razumeli in vedeli s kom bi se radi postarali, in da ne bo kot se dogaja že po običaju namerno zapiranje firm in odpiranje novih zaradi nečesa “ugodnejšega”.

Vem, da nekateri imajo sp in doo, preko slednjega posle sprejemajo in jih posredujejo sp. Sp posluje z ničlo doo pa služi. Tudi vem , da imajo nekateri račune blokirane imajo pa zajetno lastništvo.

Vse kar hočem je, da se mi izplača odpravnina kolikor mi je pripada po zakonu in nič drugega.

Lep pozdrav vsem in boljši jutri.

Marks

Za vsako terjatev lahko vložite na sodišče tožbo oz. predlog za izvršbo.
Terjatve iz delovnega razmerja zastarajo v roku 5-ih let (206. člen ZDR).

Na vašem mestu bi delodajalca še enkrat opozorila na njegov dolg (po e-pošti) in zahtevala, da v roku, ki bi ga določila sama (n.pr. v roku 14 dni) poravna svoje obveznosti do mene, sicer bom vložila tožbo.

Pri teh stvareh je tako, da kdor bolj teži in nastopi odločno, prej doseže svoje. Kdor pa je tiho, čaka in morda nikoli ne dočaka.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close