kako do dobre rižote
Pozdravljene. Prvič sem na tej strani, na hitro sem malo prelistala in ugotovila, da je to nekaj najboljšga!!!!!!
Berem da vse pogrešate gospo Babi. Čeprav je ne poznam in čeprav sem prvič v družbi z vami, JO TUDI JAZ POGREŠAM. Zakaj? Mogoče bi mi pa posredovala, kakšen dober in njam slasten recept.Ampak vem,da mi boste tudi ve v pomoč.
Naj preidem k bistvu?
Problemček. Rada bi skuhala dobro zelenjavno rižoto ampak če sem čisto iskrena še nikol ampak res nikol je nisem še skuhala. Ne se mi smejat. (če že kuham riž pa zelenjavo naredim vse posebej, potem pa zelenjavco v omaki prelijem čez riž)
Danes bi rada rižotko skuhala možu za kosilo ampak ne vem kje naj začnem. – najbolj enostavno
Hvala za odgovore pa mnjamsi, čakam na predloge. :-))))
LP Janja
Menda se tako rižote ne kuha, a jaz jo najraje kuham na način, da posebej podušim zelenjavo in posebej skuham riž v veliko vode, da potem kuhanega odcedim kar na cedilu, odcejenega le še vržem na dušeno zelenjavo, premešam, ogenj ugasnem in pustim pokrito stati 10-15 min. Okusi se dovolj prepojijo, rižota pa se mi ne prime na dno, kot pri klasičnem kuhanju.
Vladka
Ne, ne, malo omakice mora biti pri zelenjavi, jaz vedno dodam vsaj dva sveža paradižnika (izsemenjena)… mora ostati malo soka, katerega se potem riž napije, ko pustiš rižoto še stati.
Vladka
-Prepražim čebulo, gor dam na majhne koščke narezan baby korenček (zmrznjen), nekaj časa pražim, nato dodam riž, še malo pražim, zalijem z ustrezno količino vode, solim in kuham, dokler riž ni mehak. Začimbe dodajam vsakič druge, da ni zmeraj isti okus (timijan, rožmarin – zelo malo, origano).
-Prepražim čebulo, dodam šampinjone ali druge gobe (zmrznjene), malo sesekljanega česna, pražim, dodam riž,……naprej enako kot pri 1 varianti. Na koncu dodam še malo sladke smetane in še nekaj minut pustim stat.
-Če delam riž in omako posebej (ne zmešam skupaj), pa naredim največkrat tole:
Prepražim čebulo, dodam meso, ki ga zrežem dol iz piščančjih batkov, pa še malo koščkov piščančjih prsi, malo pražim, dodam tudi košček surove rdeče ali zelene paprike (da super okus!), pražim, da se meso malo zapeče. Nato dodam malo paradižnikove mezge in kakšno žlico pasiranega paradižnika, malo vode in kuham, dokler meso ni mehko. Od začimb dodam origano, baziliko, včasih še timijan (malo). Riž skuham posebej (na olje vržem kos čebule, ko zadiši dodam riž, malo prepražim in zalijem z vodo (1:3) in kuham, dokler ni mehak). Upam, da bo kaj prav prišlo! Lp.
Nam je všeč tudi porova rižota. Za rižote naželoma velja, da se ne kuha riža posebej, ampak se ga najprej na zelenjavi/mesu prepraži, da malo postekleni (na bolj visoki temperaturi). Nato pa se ga počasi zaliva z juho in kuha do mehkega. Med praženjem je potrebno skrbno mešati, ker se sicer rado prime dna. Zame ima tako pripravljen riž čisto drugačen okus, kot če ga kuhaš posebej in nato preliješ z omako.
LP.
jst najprej prepražim čebulo, nato “zasteklenim” riž in malo zalijem z vinom, ponavadi kar z domačim, pač tistim, ki je pri roki (to sem pobrala pri Jamie-u), ko vino izhlapi zalijem z vodo (1 lonček riža, 2 in pol lončka vode), dodam začimbe in zelenjavo , ponavadi korenje in grah, ter na kocke narezan svež paradižnik. Ko zavre kuham 20 min na najmanjšem ognju in na koncu vmešam žlico masla…vmes večkrat premešam….Kadar delam rižoto z mesem, dodam meso takoj za čebulo, ga prepražim predno dodam riž…..
Pri današnji posodi ,da ne bom reklamirala katere, pa ni težko narediti dobre rižote, ki se ne prime dna. Rižota je eno, drugo pa je riž z omako!
Pri rižoti ja najbolj pomambno, da vedno dodajaš nekaj zraven, odvisno, kako dolgo rabi določena stvar, da se skuha . In najvažnejše pa ste pozabile- vrsta riže. Vsaka riža ni dobra za rižote. Najboljše so dplgozrnaste, lahko glazirane ali pa mešane z divjim rižem. Mljac!
Forum je zaprt za komentiranje.