Kako delate žolco?
Mi rečemo žepca, kuhamo pa jo za veliko noč, po podobnem sistemu kot juha. Mora biti tako goveje in svinjsko meso, kosti, to damo kuhat na mrzlo vodo. Dodamo vso jušno zelenjavo (korenček, čebula, česen, zelena, peteršilj), posolimo in potem mora kar dolgo počasi vreti. Sproti pobiramo pene.
Ko je žepca kuhana, jo damo na krožnike v hladen prostor. Okasimo z lovorovim listom in z rezino trdo kuhanega jajca.
nekak tko, pojem mal krače, kisle govedine, popra, pol pa čez zvrnem še mal šnopčka, povoham gnilo ribo da vse to izbruham, počakam da to na soncu koagulira pa okol ponujam kt hrano… tko nekak.
kaj pa čem, če mi je pa žolca en najbolj nagravžnih futrov k si jih folk v glave meče, zmer sam da vidim kje v policah trgovin se vprašam za kerim pijančkom so to s pločnika pobiral pa pakiral…
No .. še en resen odgovor.
Za začetek naj povem, da jaz žolce ne jem, ker mi preprosto ni všeč. Jo pa delam, ker jo mož obožuje, pa tudi nekaj prijateljev se abonira, za kako skodelico, kadar jo delam (nekje 2x na leto, pozimi).
Pri mesarju kupim svinjske nogice, ki mi jih razseka na štiri dele. Običajno dodam še kak kos govedine (običajno imam domačo, vzamem kar kakšen kos za juho). To dam kuhat v velik lonec, s soljo, nekaj zrni popra, lovorovim listom. To vre potem nekje vsaj dve uri, čisto narahlo, tako kot goveja juha. Nekje po dveh urah dodam vso jušno zelenjavo (por, čebulo, korenje, peteršilj..kar pač imam) in kuham še dve uri. Ko začne meso odstopati od kosti, ga poberem iz juhe, malo ohladim in narežem na majhne koščke. Pri svinjskih nogicah so to bolj vezi, maščoba, koža, govedina pa razpade na vlakna. Nekateri kuhajo v žolci tudi svinjske glave, rep, ušesa.. vse kar ima veliko vezivnega tkiva in hrustanca, vendar je te dele nekoliko težje dobiti. V glavnem… korenček narežem na kockice, skuham trdo kuhana jajčka, polovičko na posodico. V skodelice (recimo za puding ali kaj podobnega) dam na pol prerezano jajce, korenček, na koščke narezano meso. Juho odcedim in z njo zalijem vsebino v skodelicah. Počakam da se začne malo gostiti/strjevati, pokrijem vsako skodelico s prozorno folijo in dam v hladilnik ali pa ven, če je dovolj hladno.
Žolco potem mož je tako, da jo zvrne na krožnik, prereže na štiri dele, začini s čebulo, bučnim oljem in domačim jabolčnim kisom. V hladilniku je dobra kak teden. Jaz jo delam v kar precejšnji količini, recimo v loncu za govejo juho. Precej je tudi “potalam” stalnim “kandidatom”.
Jaz osebno je niti ne poizkusim, razen morda juho z žličko, če je dovolj slana.
Forum je zaprt za komentiranje.