kako dati račun na trajnik?
Kaj narediti, če bi namesto da dobivaš položnice hotel, da ti zadevo zrihtajo prek trajnika? Moraš tudi na podjetje, ali je dovolj na banko? Če moraš na podjetje, npr. zavarovalnico, da ti direkt trgajo prek trajnika, kam moraš stopit in kaj ti tam dajo? A se ne da vse po netu narediti? Kam vse moraš osebno stopit?
Hvala.
Včasih se je vse dalo uredit preko spletne banke, zdaj pa menda nič več, menda je treba it direkt na firmo (recimo zavarovalnico) in tam uredit. No jaz sem to počela že mnogo let nazaj (vse prek klika), bo mogoče povedal kdo, ki je te zadeve urejal v zadnjem času.
Bi pa jaz rajši vprašala v svojo banko kot čakala odgovore na forumu.
Če imaš e-banko lahko trajnike odpreš v e-banki, drugače se je potrebno obrnit na vsako podjetje posebej. Poguljaj podjetja, morda imajo obrazce na netu, potegneš dol in pošlješ na podjetje.
Ponavadi na vsakem račune piše kam kontaktirati, da odpreš trajnik.
Banka že nekaj časa ne odpira vač trajnikov oz. direktnih obremenitev.
Aha, hvala, bom poskusila. Ampak če je pa položnica npr. za ta mesec že izstavljena in jo imam, jo pa moram plačat še po tastarem, se pravi grem na banko plačat ali po netu, ne morem pa reči, naj tudi ta račun dajo na trajnik, če je že izstavljen, ali kako?[/quote]
trajnike vedno urejajo za naslednji mesec, ali celo za mesec kasneje, če si zelo pozna. tiste položnice, ki si že jih dobila, moraš plačat, pa verjetno tudi vse ostale, ki bodo še prišle ta mesec.
meni so celo na vzajemni rekli, da ne rabim plačat zadnje položnice, ko sem si uredila trajnik, pa je potem prišel opomin in ko sem klicala, so mi objasnili zgornje zadeve.
Aha, hvala, bom poskusila. Ampak če je pa položnica npr. za ta mesec že izstavljena in jo imam, jo pa moram plačat še po tastarem, se pravi grem na banko plačat ali po netu, ne morem pa reči, naj tudi ta račun dajo na trajnik, če je že izstavljen, ali kako?[/quote]
trajnike vedno urejajo za naslednji mesec, ali celo za mesec kasneje, če si zelo pozna. tiste položnice, ki si že jih dobila, moraš plačat, pa verjetno tudi vse ostale, ki bodo še prišle ta mesec.
meni so celo na vzajemni rekli, da ne rabim plačat zadnje položnice, ko sem si uredila trajnik, pa je potem prišel opomin in ko sem klicala, so mi objasnili zgornje zadeve.[/quote]
Aha, razumem, hvala.
Popravek. Trajnik (trajni nalog) lahko odpreš samo za tiste bančne prenose, ki jih izvajaš mesečno in so vedno v enakem znesku (prenos na varčevalni račun, odplačevanje kredita…). Te naloge lahko otvoriš preko e-banke. Za plačevanje obveznosti do podjetij (položnice in računi), pa moraš pri podjetju, do katerega imaš obveznost, podpisati soglasje za Sepa direktno bremenitev (SDD). SDD ne moreš otvoriti pri banki, ampak samo na podjetju kateremu plačuješ račune. V praksi se z večino podjetji lahko dogovoriš, da soglasje podpišeš in ga pošlješ po pošti oz. skeniranega po e-pošti, nekatera podjetja pa zahtevajo da to urediš pri njih osebno (npr. Telekom Slovenije).
Forum je zaprt za komentiranje.