kako čutiš aritmijo srca
Jaz začutim “metuljčke”, kot bi s krilci zaprhutalo v pljučih, velikokrat začnem krčevito kašljati, sicer nikoli ne kašljam, ti metuljčki pa me fizično prisilijo, da zakašljam, in velikokrat pomaga, da silovito 2-3x zakašljam in srce se vrne v normalen ritem brez vmesnih utripov. Res pa je, da imam ekstrasistole oz aritmijo zaradi nervoze, je funkcionalna in ne organska motnja.
Seveda se tudi čuti vmesni utrip na zapestju ali vratu, če probaš.
Kako to, da si prišla na to vprašanje?
Kaj če med over danes nekaj šteka? Sem na dolgo odgovorila, oddala odgovor, a ga ni nikjer.
Bom še 1x. Torej, jaz čutim nekakšno prhutanje metuljev v plučih, kot da bi mi nekaj trepetalo, a ne prav srce, malo bolj desno, na sredini prsnice nekje. To prhutanje krilc me sili na kašelj, tako da 2-3x moram takoj močno zakašljati, prav zraka mi zmanjka, velikokrat mi kašelj pomaga in srce vzpostavi normalen ritem. Pri meni se ekstrasistole oz aritmija pojavi le, ko sem pod kroničnim stresom, v preteklosti sem si nakopala hude težave s tem, aritmije sem imela večkrat na dan, tudi po več kot uro skupaj, precej hudo obliko sem doživljala jaz na subjektivni ravni. Ko sem ugotovila, da ne bom umrla, da imam pri teh letih mlado, zdravo in brezhibno srce in nisem več razmišlajala o njem, so ekstarsistole izginile kot so prišle, počasi. Sedaj jih nisem imela par let, mi je pa zadnja dva večera srce parkrat preskočilo, ampak trenutno sem v velikem stresu, tako da vem, da bo hitro vse ok.
Ti imaš težave? Iz osebnih izkušenj ti polagam na srce, bolj kot o srcu razmišljaš, hujše je, mene je čisto zvilo, iz brezhibnega srca sem z psihiranjem same sebe naredila funkcionalno srčnega bolnika, samo ne razmišljat in tečt v gozd.
Kaj če med over danes nekaj šteka? Sem na dolgo odgovorila, oddala odgovor, a ga ni nikjer.
Bom še 1x. Torej, jaz čutim nekakšno prhutanje metuljev v plučih, kot da bi mi nekaj trepetalo, a ne prav srce, malo bolj desno, na sredini prsnice nekje. To prhutanje krilc me sili na kašelj, tako da 2-3x moram takoj močno zakašljati, prav zraka mi zmanjka, velikokrat mi kašelj pomaga in srce vzpostavi normalen ritem. Pri meni se ekstrasistole oz aritmija pojavi le, ko sem pod kroničnim stresom, v preteklosti sem si nakopala hude težave s tem, aritmije sem imela večkrat na dan, tudi po več kot uro skupaj, precej hudo obliko sem doživljala jaz na subjektivni ravni. Ko sem ugotovila, da ne bom umrla, da imam pri teh letih mlado, zdravo in brezhibno srce in nisem več razmišlajala o njem, so ekstarsistole izginile kot so prišle, počasi. Sedaj jih nisem imela par let, mi je pa zadnja dva večera srce parkrat preskočilo, ampak trenutno sem v velikem stresu, tako da vem, da bo hitro vse ok.
Ti imaš težave? Iz osebnih izkušenj ti polagam na srce, bolj kot o srcu razmišljaš, hujše je, mene je čisto zvilo, iz brezhibnega srca sem z psihiranjem same sebe naredila funkcionalno srčnega bolnika, samo ne razmišljat in tečt v gozd.
Lp,
lynx lynx
Iz službe sem večkrat poizkusila obširno odgovoriti, pa mi ni sprejelo odgovora, grrr.
Kakorkoli, jaz sem si aritmijo, pri brezhibnem mladem srcu, nakopala zaradi psihe. Glej, pri tako mladem človeku je največkrat kriva funkcionalna in ne organska motnja (psihološki vzroki), seveda je treba izključiti, da je s srcem kaj narobe, zato se pa gre h kardiologu na holter, ultrazvok srca itd in potem dalje. Strah je odveč, še posebej ker svojo anksioznost prenašaš na otroka in to se pozna, vem, ker govorim iz lastnih izkušenj. Ko sem uredila anksioznost (z antidepresivi sicer, ampak svetujem brez, zdaj sem npr brez), je aritmija izginila kot je prišla…čudežno. Je bila moja pa zelo huda in sem jo čutila (seveda na pulzu) kot prhutanje kot ene metuljčke v pljučih, za prsnico, tudi silen kašelj (drugače ne kašljam) me je zagrabil, kot en refleks, kar zraka mi je zmanjkovalo, ko je bilo najhujše. In ja, jaz sem aritmijo vedno in močno začutila. Če povzamem, več razmišljaš o srcu, ful slabše je. Sprosti se in delaj na sebi…drugega recepta ni.
Aritmij oziroma motenj srčnega ritma je več vrst in veliko njih je čist nedolžnih, posebej pri mladih, nekaj pa je res nevarnih. Nekatere izgledajo dost dramatične, a v resnici niso nevarne. Lahko potekajo tud brez simptomov, običajno pa se čutijo kot prehitri, prepočasni, neenakomerni utripi al pa celo trepetanje srca oziroma neko dogajanje v prsih. Včasih tud kot premočni utripi, ampak to je lahko tud subjektivno. Velikrat je pa itak povezan s stresom in šibkim vegetativnim živčevjem, posebej pri bolj občutljivih ljudeh (sinusna tahikardija je menda pri mladih kar pogosta in ni nevarna). Nevarno zna bit in zahteva nujen obisk zdravnika (urgenca), če je dogajanje v prsih povezano še s šibkostjo, vrtoglavico, težkim dihanjem, tiščanjem v prsih al pa celo izgubo zavesti. To so sicer tud znaki nenevarnega paničnega napada, a boljš je izključit aritmijo. Da boste doma vsi mirni, naj gre čim prej h kardiologu, da opravi dodatne preiskave – poleg EKG, še holter in UZ pa še kakšen laboratorij. Mal bi bilo dobro pomislit tud na ščitnico in sladkor. Sem pa skor prepričan, da bo vse ok!
Jaz imam aritmijo in ne čutim ničesar. Tako da ne bluzi brez veze. Mogoče si pa imel INFARKT!!![/quote]
Koliko si stara? Imaš zdravila? Zelo me je strah, ker so ugotovili 14 letnemu sinu. Nimam nikogar, da bi ga vprašala. Kar pa berem mi pa požene še večji strah v kosti. Prosim, povej kaj več.[/quote]
Stara čez 30, ravno tako kot predhodnica, sem dobila aritmijo na živčni osnovi. Bila sem prisiljena živeti z osebo, ki je bila psihičen bolnik in nas je vse maltretirala, jaz pa sem oseba, ki si pač vse žene k srcu in se je zgodilo. Kar z vsega lepega sem začutila, kot da mi je srce poskočilo, imela sem utrip tudi okrog 200, to je trajalo nekaj minut, potem se je umirilo. Dobila sem zdravila Lexaurin, ki pa naj bi jih jemala samo po potrebi. Aja, še prej so me priklopili na neke aparate in ugotavljali, če je s srcem kaj narobe. Ugotovili so, da nič. Da do tega prihaja samo zaradi živcev. Zdaj se mi to še včasih zgodi, ampak zelo poredko. Mogoče v pol leta 1x. Na splošno pa ne čutim nič.
Ker praviš, da je bil tvoj sin razburjen, mogoče vse skupaj sploh ni nič hudega. Če bo šel h kardiologu, bo itak tudi njega priklopil na ta aparat in se bo takoj videlo kako in kaj. Ne vem zakaj, ampak imam občutek, da so te prestrašili brez potrebe.
Lp
Forum je zaprt za komentiranje.