Najdi forum

kajmak

Dobila sem nekaj dooobrega kajmaka, sedaj pa ne vem, kako naj ga uporabim recimo pri kuhanju kosila? Lepo prosim, če mi pomagate s kakšno idejo. Hvala.

Če mi ostaja in ga ne morem pojesti, ga ali zmrznem in zmernjega porabim namesto sladke oz. kisle smetane v omaki……enako s svežim……ali pa dam na popečene zrezke in pokrijem za kakšno minutko in serviram….

Ko sem bila majhna, smo včasih jedli zjutraj sveže (še tople) žemljice-ali kajzerice s pravim kajmakom. Zraven pa redkvice. Kot otroku mi redkvice niso preveč dišale….sem pa pred kakim letom to “ponovila” in…njam !
Drugače pa je dobra pljeskavica na kajmaku.Obvezno pa mora biti pečena na žaru. Tudi pečena paprika s kajmakom..je o.k…..Maja

1. Pod na zaru pecen zrezek, pleskavico, da se malce topi; njami.
2. V skuto za sirove palacinke, slani burek
3. V pire krompir, spinaco
4. Tako kot ostalo smetano – v slane in sladke zavitke, kvaseno testo namazes, zavijes in oblikujes rogljicke…
5. Kar tako na dobrem kruhu

Ampak mislim, da bi ti rada koristno uporabila pri pripravi kosila.

Menu: nekaj na zaru, zraven pire krompir s spinaco:) Lp

Meni najljubše: krompir olupiš, narežeš na polovice, soliš in naložiš na pomaščen pekač eno polovico zraven druge zelo na tesno. Daš v pečico in pečeš, dokler ni krompir lepo zapečen. Vmes nič ne mešaš. Se sicer peče precej časa. Ko je pečen, si po krompirju sproti mažeš kajmak.

Jaz ga dodam tudi masi za pitulice, sicer pa tako kot ostale. Dodaš ga lahko povsod, tudi omakam za testenine, torteline,dušeno zelenjavo,…

Lepa hvala vsem za ideje. Danes bom nekaj te dobrote porabila za palačinke.
Potem pa sprobam še ostalo oz. dokler mi ne zmanjka kajmaka …..

Jaz sem nora na krompirjev narastek s kajmakom ( iz Vegetine kuhinje)

Skuhaš neolupljen krompir ( 5 velikih ),
2 ali tri trdo kuhane jajčke,
prepražiš 2 veliki čebuli ( razrezani na trakove )
1 kisla smetana
vsaj 15 dag kajmaka
žlica vegete, žlica rdeče paprike, poper

V pekač zlagaš:
plast na rezine narezanega krompirja, nasekljana jajčka, praženo čebulo, potreseš z vegeto, papriko in poprom ( soliti ni potrebno ) in zaliješ s polovico mešanice kisle smetane in kajmaka. Nato znova plast krompirja, še malce vegete in preostanek smetane s kajmakom. Pečeš v pečici na 180 st. dokler ni zlatorumene barve. Zraven pa skleda solate. Se mi že lušta.

Pa da ne bo premastno, praženo čebulo odcedi.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close