Kaj za večerjo?
Napišimi še nekaj predlogov za večerjo. Take enostavne zadeve, ki jih skuhamo, kadar seveda ne mažemo nečesa na kruh. Glede na 2 otroka se odločim za večerjo, ki je hitro pripravljena. Dekleti nimata radi kruha in namazov ali salame ipd.
Moj repertoar večerij obsega naslednje jedi:
-mlečni gres
-mlečni močnik
-močnik na juhi
-popečena prosena kaša z jabolki
-palačinke
-milijonska juha
-koruzna zlevanka (recept s kulinarike – jedli včeraj – zelo dobro)
-smetanov narastek
-zdrobovi cmočki + kompot
-polenta + mleko
Prosim še za kakšno idejo. Mogoče kakšna stara jed, ki je danes več ne poznamo.
Lep dan
deka
Deka, zadnjič sem pisala, kako skuham puding iz koruzne moke. Pri nas so ga jedli ravno včeraj.
Zmešaj koruzno moko z malo mleka in to zamešaj v vrelo mleko (kot bi kuhala puding). Naj se kuha 2-3 min., potem jaz odstavim z ognja, vržem notri nekaj čokolade (kar v kosu) in mešam še toliko, da se ta raztopi.
Imaš morda napisan recept za močnik? Jaz sem ga delala enkrat po enem receptu, pa se mi zdi, da ni čisto uspel, čeprav sta dekleti rekli, da je dober. In še za smetanov narastek bi te prosila… kako ga narediš?
Lep dan!
Vladka
Lada, hvala za predlog. To bo bolj zame kot za dve leti starega otroka, kajne?
Vladka, močnik lahko delaš na dva načina. Za mlečnega: zmešaj malo moke in jajce z vilicami. Nato nastale svaljke sukaj med rokama, vendar ne preveč. Ostati mora še moknato, kajti to da močniku pravo gostoto. Skuham ga v malo slanega kropa, da je zelo gosto. Potem pa ga dam v veliko ribniško lončeno skledo in povrhu nalijemo mrzlo mleko.
Če pa ga skuham v juhi, ga usukam bolj, tako da se moke več ne vidi. Tak močnik je potem le v obliki štrukeljčkov in ni gost kot mlečni. Upam, da me razumeš. Recepta zanj pa nimam, delam “od oka”. Kar poskusi, tretjič ti bo že dobro uspel.
Smetanov narastek pa napišem zvečer ali jutri, nimam zvezka pri sebi. Sicer pa sem ga našla na kulinariki.
deka
Upam, da Deka ne bo jezna, če kar jaz prekopiram recept.
SMETANOV NARASTEK
SESTAVINE
2,5 dl kisle smetane
4 jajca
6 dag kristalnega sladkorja
1/2 vrečke vanilija
6 dag moke
5 dag sladkorja v prahu
ščep soli
POSTOPEK
Model namažemo z maslom in pomokamo. Kislo smetano zmešamo s sladkorjem v prahu, rumenjaki, soljo in vanilijem. Nato dodamo še presejano moko in zmešamo v gladko maso.
Beljake stepemo v trd sneg in dodajamo kristalni sladkor. Sneg vmešamo v smetanovo zmes in damo v pekač. Pečemo 40 minut pri 180°. Pečeno posujemo s sladkorjem v prahu. Postrežemo s kompotom.
Hej,Ladi! Ta solata in spanje je cista resnica.Messegue v svoji knjigi
Narava ima vedno prav toplo priporoca solato,ker ima uspavalne ucinke.
Dodaja se, za tiste,ki je surove ne morejo pojesti v vecjih kolicinah,naj
jo poparijo. Mama si je endivjo za vecerjo vedno poparila.
Mi pa pojemo veliko skledo presne solate.
S tem pa ne mislim,da niso zgornje reci dobre. Otroke bi tezko prepricali,da je solata prava vecerja.
Lp Babi
Jaz pa mlečni močnik delam malo drugače. Ostro moko in jajce zmešam najprej z vilicami, nato s prsti naredim drobne usukančke. Vse skupaj zakuham v vrelo mleko. No, malo gledam, da višek moke ostane na dnu v skledi, kolikor se moke drži usukančkov, dovolj zgosti mleko. Kuha se približno 20 minut. 1 jajce in približno 1 liter mleka imamo mi trije (brez moža seveda) ravno dovolj. Otroci na vrh posujejo veliko Benkota, jaz ne. Temu močniku smo pri nas doma rekli mlečna juha.
Tudi jaz stalno iščem ideje za kuhane tople večerje. Veliko je že napisano zgoraj, poleg tega še:
– šmorn
– grmada (star kruh, jabolka, jajčni preliv)
– mlečni riž, rižev narastek
– kakšni zdrobovi narastki
– variante ponarejene pizze (kruhova osnova, razni popečeni kruhki)
– krompirjeva polenta s kislo smetano (prekmurske dodole, pikice na oba o)
Mene pa zanima milijonska juha, kaj je to?
Lp Mimi
Živjo,
glede na to, da čez teden kuhamo pozno kosilo se to šteje kot zgodnja večerja, mi preostane samo vikend. Tudi sama se velikokrat držim mlečnih zadev (imamo triletnika) in bi bila zelo vesela recepta za mlečni močnik, pa tudi proseno kaša z jabolki mi “diši”.
Se priporočam za recepte.
Hvala in lp,
I.
Mimi, jaz ne vem, če še kje poznajo milijonsko juho ali je to pogruntacija moje stare mame. Na malo margarine popraži dve, tri žlice zdroba. Nato zalij z vodo, dodaj malo naribanega korenčka, lahko tudi malo jušne kocke. Ko je juha kuhana, dodaj še peteršilj. Taka lahka juha nastane, moji dve čebeli jo radi jesta.
Je močnik bolje delati z ostro moko? Bom poskusila, mislim, da bo kmalu na vrsti.
deka
Ines, en recept za proseno kašo z jabolki sem napisala prejšnji teden; ga kar kopiram:
Sestavine: 1/4 kg prosene kaše, 3/4 litra mleka, 5 dag masla, 10 dag sladkorja, 1/4 kg naribanih jabolk, 1 vanilin sladkor, ščepec soli, cimet.
V mleko daš maslo, ščep soli in polovico sladorja. Ko zavre, vmešaš oprano in prebrano kašo. Kuhaš tako dolgo, da se zgosti. Vmes večkrat premešaš. Jabolka premešaš s sladkorjem in cimetom. V namaščen pekač zliješ kašo in po vrhu daš jabolka. Pečeš 30 minut na 180 stopinj.
No, Deka, jaz pa sem se spraševala, kaj bi to lahko bila milijonska juha :o)
Jaz jo velikokrat naredim tudi pri kosilu, le, da vedno na malo maščobe najprej popražim korenje, da odda barvo, nato dodam zdrob, še na hitro popražim in zalijem z vodo. Dodam sol, peteršilj.
Deka, delaš smetanov narastek vedno s kislo smetano? Jaz jo zelo redko dobim tako, kot smo je navajeni v Slo. Bi lahko enako naredila s sladko smetano??
Lep dan!
Vladka
V zadnjem času sem nekajkrat pripravila na mleku kuhano proseno kašo z jabolki.
Mleko malo osolim in sladkam in vanj zakuham oprano proseno kašo. Pustim vreti cca. 8 minut, včasih pomešam. Ko je prosena kaša še malo trda, dodam na koščke narezana jabolka in kuham še toliko časa, da postanejo jabolka mehka. Na krožniku posujem s cimetom. Tudi eni hčeri je taka večerja všeč.
Sicer pa velikokrat skuham mlečen riž, včasih gres, pa rižev narastek z jabolki, palačinke, obložene kruhke, pizzo.
Natassa
No, zdaj mi je pa kar nerodno, predvsem ne me vikat.
Mlečni močnik
To imam najraje. Ne vem, če je poseben recept, zgoraj je po kosih že napisano, lahko samo povzamem. Definitivno je bolje delati z ostro moko, usukanči se kar sami naredijo, z mehko moko pa se paca in paca, da kar obupaš zraven. V skledico vsujem kupček moke (npr. 2 dl), naredim jamico v sredi in noter ubijem 1 jajce. Pomešam najprej z vilico, nato s prsti drobim usukančke, da se porabi skoraj vsa moka. Če je treba, je še malo dodaš. Eni imajo radi malo večje, drugi jih zdrobijo v drobtinice. Recimo kot malo bolj groba ribana kaša. Medtem zavrem okoli 1 l mleka, za začetek malo manj, kasneje po potrebi dolivam. Ko zavre, s prsti pobiram usukančke z vrha in jih zakuhavam v mleko, stalno mešam. Če še malo potreseš, ostane moka na dnu. Ostanek zavržem, lahko ga sicer vsuješ v močnik, če želiš bolj gostega ali če imaš veliko jedcev in ga je treba malo “podaljšati”. Malo posoliš, paše tudi cela limonina lupina, ki jo potem vzameš ven. Kuhaš, dokler niso usukančki in moka kuhana, tj. okoli 20 minut, vmes mešaš, da se ne prime na dno. Vse skupaj je precej bolj preprosto, kot je tale opis dolg. Iz teh količin pride za dobre 3 krožnike. Ko so bili otroci manjši, sem naredila usukančke iz 1 jajca (manj je težko), zakuhala polovico, drugo pa odprto pustila v omari, da se je napol posušilo, saj sestavine so enake kot za rezance. Čez kakšen dan ali dva sem imela že narejene za nov močnik ali pa sem jih usula v kakšno drugo juho ali enoločnico.
Uf, že vidim, kako bo tale post dolg. Stvar je v tem, da za krompirjevo polento in grmado obstajajo recepti in debate na tem forumu (in kulinariki), vendar se ne spomnim, pod kakšnimi naslovi. Lahko poskusiš z iskalcem. Jaz si recepte prepišem, tako da mi je lažje prekopirati kot poiskati link.
Krompirjeva polenta s kislo smetano so navadni krompirjevi žganci, nekateri rečejo bela polenta, v Prekmurju menda rečejo dodole (s pikicami na o). Kuhan krompir in moka, zmešano. Kislo smetano sem omenila zato, ker je originalno po kmečko zabeljeno z zaseko in/ali čebulo in/ali vročo stopljeno kislo smetano. V današnjih časih je bolj samo kisla smetana.
Dödole, krompirjevi žganci
1 l vode
3 srednji krompirji
½ l ostre moke
1 žlička soli
Zabela:
1 čebula
4 žlice masti/olja
2 dl kisle smetane
½ žličke soli
V lonec damo na lističe/kocke narezan krompir, solimo in skuhamo. Kuhanemu krompirju prisujemo moko, kupček prebodemo s kuhalnico. Lonec pokrijemo, vre naj 25 minut. Nato odlijemo 1 lonček žgančevke in jo shranimo, temperaturo znižamo. Žgance temeljito mešamo s kuhalnico, s tlačilko za pire, če so preveč trdi, prilijemo žgančevko, ki smo jo prej odlili. (Pokrito kuhamo še 15 minut, vmes večkrat premešamo.) Biti morajo gladki brez kepic moke ali krompirja, vendar dovolj gosti. S pomočjo kuhalnice in vilic jih nadrobimo v skledo in polijemo z zabelo.Za zabelo na tanko narežemo čebulo, jo ocvremo na masti ali olju, dodamo smetano in takoj, ko zavre, odstavimo, solimo. Če kdo ne mara čebule, jo lahko izpustite. Lahko jih zabelimo tudi z mletimi ocvirki ali razpuščeno zaseko in smetano. Kasneje lahko mrzle ponovno popražite: maščobo precej segrejete, nadrobite dodole in jih na obeh straneh hrustljavo zlato rumeno zapečete.
®Varianta z mikserjem: Olupljen krompir dam kuhat v malo večjo količino vode. Ko je napol kuhan, tj. po 10 minutah vrenja, dodam na to vodo še moko. Voda naj zavre tako, da prekrije, prekipi moko, potem pa naj v miru vre naslednjih 15 minut. Ko je kuhano, del vode odlijem v lonček, ostalo primerno zabelim z malo vročega olja ali masti in z mikserjem zmešam. Če je potrebno, dodam nazaj malo vode, ki sem jo prej odlil. Po želji oblikuješ žgance ali pa ješ kot polento.
Krasen recept za grmado je pred kratkim napisala Babi. Linka seveda ne najdem, zato prepisujem od Babi in še koga zraven.
Grmada z jabolki
(narastek iz plasti namočenih žemelj, orehov, rozin, jabolk)
10 zemelj
½ l mleka, sol
4 jajca
6 dag rozin
6 dag lesnikov ali orehov
3/4 kg jabolk
15 dag sladkorja
nastrgana limonina lupinica
cimet
12 dag surovega masla
Za 10 oseb. Zemlje razrezemo na tanke rezine. Mleko, jajca in sol razzvrkljamo in zlijemo cez zemlje. Namoceno vlagamo v namazano in z drobtinami potreseno jena posodo za narastke. Vsako plast kruhovih rezin potresemo z rozinami, grobo nasekljanimi orehi, narezanimi jabolki, sladkorjem z limonino lupinico in cimetom. Po vrhu pokapljamo vse skupaj z razstopljenim maslom in pecemo v neprevroci pecici. Grmado delamo tudi brez rozin in orehov, lahko drugo sadje, npr. višnje.Babi, iz stare kuharske knjige
Kruhov narastek Siromašni vitez, Grmada
6 žlic masla
5 dag rozin
6 suhih žemelj, belega kruha
6 žlic sladkorja
4 srednje velika jabolka
1 neškropljena limona
½ l mleka
3 jajca
1 ščepec soli
1 vanilin sladkor
½ žličke cimeta
2 žlici pinjol
Segrejemo pečico na 200° C (ventilacijsko 180° C). Model za narastke namažemo z 1 žlico masla. Rozine operemo in osušimo.Žemlje ali kruh narežemo na tanke rezine. Raztopimo 3 žlice masla, dodamo 2 žlici sladkorja, umešamo in s tem namažemo kruhove rezine. Zložimo na pekač in pečemo 6 minut. Jabolka zrežemo na četrtine, jih olupimo in izrežemo peščišče in vsako četrtino narežemo na lističe. Rezine kruha in jabolk nalagamo v pekač kot strešnike: izmenoma ena vrsta kruha, ena vrsta jabolk. Limono operemo, obrišemo in nastrgamo lupino. V mleko damo limonino lupino, jajca, sol, vanilijev sladkor in ostanek sladkorja ter vse z metlico za sneg krepko stepemo. S to zmesjo prelijemo jabolka in kruh, potresemo z rozinami in cimetom. Damo v srednji del pečice in pečemo 30 minut. Proti koncu pečenja potresemo s pinjolami in kosmi masla ter pečemo še nadaljnjih 10–15 minut. Krasno za zimske večerje.
®Varianta: lahko se potrese še z mletimi orehi.
®Varianta s skuto: Kruh narežem na majhne kocke (najboljši je polnozrnati), prelijemo z vročim mlekom, da se zmehča. Dodamo malo rjavega sladkorja, 20 dag skute, na tanke krhlje narezana jabolka. Včasih dodamo še rozine. Naložimo v pekač in spečemo. * Poliješ z mešanico skute, jajc in smetane (pol kisle, pol sladke) ter sladkorja. Poljubno dodajaš sadje, npr. breskve v kompotu, jabolka, jagode. * Kruh narežeš na kockice, ga poliješ z malo mleka. Posebej umešaj ½ kg skute, kislo smetano, jajce, malo soli in vse skupaj zmešaj s kruhom. Daj v namaščen pekač ter peči približno 35 minut.
®Varianta slana: Kruh narezes na kocke, pokapljas z mlacnim mlekom, dodas popeceno cebulo in slanino, popras, lahko tudi malo rozmarina, zmesas, po potrebi dolijes se malo mlacne vode. Nekateri dodajo tudi razzvrkljano jajce. Speces. Namesto slanine so lahko ocvirki ali pa pač samo cebula, lahko narezane olive.
Lp Mimi
Teh dödol pa se spomnim še z mojih otroških let, ko jih je delala moja pokojna stara mama (Prekmurje). Ostali domači jih niso posebno marali, meni pa se še danes pocedijo sline, ko se jih spomnim. Se moram enkrat spravit in jih skuhati, mogoče pa bodo otrokom všeč, za moža pa itak sumim, da ne, je preveč “pocasto” zanj. Meni je sploh všeč tista zabela s kisli smetano!
lp
Jaz pa rada skuham precvrte štrukelčke. To je močnik popražen na dveh žlicah olja toliko da malo porjavi in moka zadiši. Nato zalijem z vročo vodo in posolim (rabi kar nekaj soli). Kuham cca. 20 minut. Zraven se prilega krompir (včasih v oblicah, sedaj ga pa olupim, da ni pripomb).
Pri nas za večerjo večkrat jemo pico.
Najljubša večerja pa je za moje otroke krompir. Manjše krompirčke skuham in olupim (ne sme se razkuhat). Olupljene prerežem na pol ali četrtinke in nato na zelo malo maščobe popečem tako da dobi zlatorjavo skorjico. Mož dobi zraven še skledo solate in so vsi blaženi.
Jeseni ko je svež krompir ga pa samo prerežemo na pol in zložimo na pekač z prerezano stranjo navzgor in na rahlo potresemo z soljo. Pečemo cca. 40 minut (da se napihne in dobi skorjico). Nato pretresemo vskledo, ki jo še pokrijemo. Nato dam na mizo maslo ali margarino in vsak maže svoje koščke krompirja. So moji trije pojedli na tak način tudi 1.5 kg krompija, pa imata hčeri bolj krojaško težo (ali pa manekensko, kakor za koga).
Letos sem za večerjo večkrat naredila jabolčno čežano. Včasih zraven palačinke.
Mlajša obožuje vaflje. Sveže pečeni so ji zakon.
Najhitrejša večerja je pa polenta ali pa puding, posebej pri nas, ko ni potrebno čakati da se puding pohladi. Po mnenju mojih otrok je najboljši, ko že naredi skorjico a je še topel.
LP Mateja
Hej! Italijani so me naucili peci krompir v pecici na nek njihov nacin.
Manjse olupljene prerezem samo na pol,vecje pa na pol in se enkrat,da nastanejo debelejse rezine.
Na z oljem namazan pekacek dam malo soli,po vrhu krompirja tudi malo.
Boljsa je groba sol. Ko je peceno z lepo skorjico,otresem sol(ker je sol ze svoje opravila) in krompir malo stisnem,da skorjica poci;v to pa malo masla,jaz pa skuto.
Vnuk ga ima zelo rad;polnjen krompir s panceto tudi. Lp Babi
Uporabljam recept, ki je napisan v eni izmed kuharskih knjig, ki jih imam doma. Zvečer ti lahko prepišem.
Za peko pa uporabljam pekač za vaflje. Sama imam tefalov pekač, pri katerem lahko menjam plošče. Imam ploščo za gril in za tople sendviče in za vaflje (to je tisto z srčki). Pred leti, ko smo kupili je bilo kar drago, vendar je meni všeč, ker samo plošče menjam in mi ni treba imeti treh različnih pekačev.
je pa sedaj prišla na tržišče nova knjiga “uživati brez meja”,
kjer je veliko takih enostavnih “kmečkih receptov”
kot npr. zlevanka z borovnicami:
Sestavine :
testo:
250 g pšenične moke
2 jajci
3/4 l mrzlega mleka
sol
300 g borovnic
Priprava:
Razžvrkljamo mleko in jajca, dodamo sol in moko. Maso za prst visoko vlijemo v namaščeno ponev. Bogato posujemo s sadjem in postavimo v vročo pečico. Pečeno razrežemo in posujemo s sladkorjem
Hej! Razen teh elektricnih pekacev za vaflje(srcki),so vcasih imeli tudi take za na plosco.
Mi jih namazemo razlicno: dobro marmelado,s sladkorjem skuhano zamrznjeno jagodicje, rzne zeleje,stopljeno cokolado,smetano in seveda z javorjevim sirupom;kot komu prija,variant je veliko.
Napisem ti recept,bo Tajc se svoje,pa bos izbirala.V vseh mojih receptih je voda in ne mleko.
175 g zmehcane margarine ali masla penasto umesamo in med mesanjem dodamo 100 g sladkorje,1 zavitek v. sl.,3 jajca in 3 zlice vode.
nato zmesamo 175 g bele moke in 3 g pecilnega praska(presejano skupaj)
in vmesamo v jajcno maso.Po potrebi zalijemo se s 3 zlicami vode.
Testo po zlicah vlivamo na dobro pomascen model za vaflje in popecemo z obeh strani. Pecene polozimo na resetko in lahko potresemo s sladkorjem v prahu ali poljubno namazemo.
V osnovno maso lahko dodamo malo manj moke,ki jo nadomestimo z 100g mletih lesnikov ali mandeljnov. Vcasih dodam malo ruma ali kaksne druge arome. Lp Babi
Forum je zaprt za komentiranje.