Kaj vse s pirino moko?
Hojla!
Sem se odločila, da bom malo več experimentirala s pirino moko, in bi rada naredila palačinke, kolače,kruh, potičko ali kvašen kolač, piškotke,…pa še kaj! Predvsem me zanima, kje in za kaj vse jo ve uporabljate!
No, in me zanima, če bi mi lahko povedale tiste z več izkušnjami in dobrimi nasveti, če moram na kaj posebej pazit?! A je dorbo pri kvašenem testu in palačnkah dodat tudi kakšno drugo moko – npr. belo (mešanica), da ne bo testo preveč zbito? Kako jej v tem primeru z maščobo (maslo, olje), jo je koristno dodat, se kaj pozna na okusu oz. mehkosti testa?
Pa za potico in kolače me zanima, če je mogoče že kdaj katera delala – s kakšnimi nadevi vse bi se obneslo? Orehov, rožičev, makov, s suhim sadjem?? enkrat sem nekje brala o jabolčni potici, zdaj pa mi “migajo ušesa”, da bi spekla pirino potico z jabolčnim nadevom….Mogoče katera ve, kako?
Seveda bo vse to prišlo na varsto šele proti koncu naslednjega tedna, ko zaključim še z zadnjim izpitom! 🙂
LP, zala
Oj Zala!
Jaz doma nimam navadne bele moke ;- Še moj dragi se počasi navaja na to. U glavnem uporabljam pirino in polnozrnato, potem pa za razne kruhe in kvašene zadeve dodam po dve žlici drugih (vse živo, čičerikino, ostro, sojino, amarant, koruzno, ajdovo).
Glede pire – u bistvu jo uporabljam brez kakšnega prilagajanja. Za potico bi vzela recept za pirinebuhtljčke. Al pa recept za potico (bogato kvašeno testo) in uporabila pirino moko .. če nočeš čist reskirat, poskusi z belo moko pol/pol ali vcelo malo večji % pirine – po moje ne more it dosti narobe ;-))
Komaj čakam november/december 😉 bom tudi jaz v kuhni večinoma, letos bodo vsa darila moja UŽITNA 😉
LP
neži
😉
ma kaj pa, če kdo od mojih bere tale forum? 😉 hecam se. Marmelada (melonina + ingver, kardamom in tropic varianta – breskev+banana+mango+marelica+limeta in če bo treba bom decembra še kakšno tako skuhala, z dišavnicami, iz kake pol kile sadja je to itak prec), potem bom nardila take manjše potičke (štruce, dolžine tam 20-25 cm) z raznimi nadevi (kokos, oreški), medenjake po Zalinem receptu, lani so bili božanski 😉 in še kakšne piškote za poleg.
Pa iz DAS mase nekaj okraskov, voščilnicce itak delam sama že nekaj let (letos bo kaj s svilo zgleda) .. in to je to …
Neža
Evo punce ste ful pridne, mi se ubadamo s rahlim renoviranje stanovanja še pred prihodom novega člana………da bi razen občasnih eksperimentov (ali kakor jaz imenujem kakšno novo posušanje jedi)…..še kaj kuhala…………mi zmanka energije………….
Pri nas smo letos sklenili kompromis……..in bo za vse darilo dojenček, ki prihaja ravno v času obdarovanj…………………
Drugače se pa spomnim enega recepta….oz. ga imam zapisanega….za pirine cmočke za v juho…..pa po spominu so bili prav slastni…………bom zvečer poiskala……….
Drugče sama pirine moke še ne uporabljam……………se pa znajde veliko ajdove ali polnozrnate moke, morda še občasno koruzne……..
Želim vam veliko uspešnih jedilnih pokolonov……………in veselja obdarovancev………..
Forum je zaprt za komentiranje.