Kaj storiti
Pozdravljeni,
Znašel sem se v situaciji.
Naj najprej povem nekaj o sebi, morda za kontekst. Sem normalen moški, 37 let, višje plačana pozicija v državni upravi, dokončan magisterij. V svojem življenju nisem imel veliko partnerk, več dobrih prijateljic, trenutno pa sem v več letni zvezi, z 8 let mlajšo partnerko.
Partnerka ima veliko dobrih lastnosti. Delovna, odgovorna, s podobnimi vrednotami meni, sposobna, isto studirana, privlačna in rad preživljam čas z njo. Jo spoštujem, sodelujem pri upravljanju gospodinjstva (trgovina, sesanje, kuhanje, kopalnica, skupni projekti). 1,2x na mesec sigurno izlet, 2x na leto vikend izleti, letni dopust ali dva. Prepričan sem bil, da bova skupaj preživela življenje. Sam sem predvideval da je moje življenje urejeno in določeno. Z njim sem bil zadovoljen.
Kljub vsemu ni brez napak, tako kot jih imam tudi sam. In tega se zavedam. Zdi pa se mi, da sva zavila na pot krega, nemira, kot da na nek način ne zmoreva sodelovanja, konstruktivnosti. Veliko o najinih kregih in nesporazumih komunicirava, doseževa soglasje in strinjanje in potem ponoviva toksični kreg. Pa pogosto tudi zaradi banalnih zadev, ki bi jih lahko hitro rešila. Vse skupaj ni najboljše in to se že pozna na najinem odnosu.
Po drugi strani, v sluzbi sem spoznal sodelavko, mlajšo, isto zelo privlačno, ne želim izpasti sovinisticen ali vzvišen, vendar je slabše izobražena, nepremišljena, ravno postavlja svoje življenje na novo, ker je zapustila večletnega partnerja s katerim ima otroka. Ne bomo o njem ampak recimo, da ni zgleden oče, zato njeno odločitev spoštujem. V svojih odločitvah je impulzivna, pogosto gleda na svoje ugodje, ampak ni rasipna, vendar si vseeno privošči obilico potovanj. Več kot 3x letno. Vzgoja ji gre v redu in v otoka vloži ves svoj čas, kar se pozna pri njeni odsotnosti, ampak je popolna razumljivo in normalno da to dela. Kar jo dela zelo zadovoljno, ceprov bi po domače lahko rekli, da je frfrasta.
Najin odnos se je relativno hitro odvijal, postala sva boljša sodelavca, šla kdaj na kavo, malico, se družila in postala očitno prijatelja. Kljub temu da ne delava več skupaj, sva obdržala stike in se še kdaj podruziva. No tukaj nastane težava.
Ta druženja niso ravno prijateljska, kljub temu da nisva ravno fizično v kontaktu, se pa poljubiva, ko se razideva. Poljubi so čutni, kot so tudi nežna in na nek način čustvena najina druženja. Neka privlačnost, strast, je obojestransko prisotna. Odpirava ne ravno najbolj prijateljske teme, partnerske, kako si predstavlja življenje, sex…vem da je po vsakem druženju zadovoljna in sproščena. Zaradi njene situacije z bivšim partnerjem ni pripravljena na novo zvezo. Trenutno več kot odlična prijatelja ne moreva biti, s tem pa veste kako je.
Kaj me muči, je to, kaj naj storim. Po eni strani sem pripravljen tvegati in zapustiti relativno izdelano življenje, ki ima potencial za rast, in se odločiti za to drugo, jo osvojiti in upati na najboljše, na boljso zvezo boljsi odnos, no sej tako deluje, ceprov je tvegano, po drugi strani pa vem, da bi lahko imel čisto normalno vsakdanje življenje z obstoječo partnerko, s katero vem da nama nebi slo materialno in funkcionalno slabo. Ampak v njo nisem več prepričan zaradi odnosa, krega, njenih navad, odsotnosti, velikokrat dela doma, za službo in odsotnosti zaradi druženj s kolegicami.
Mnenja?
Jaz sem tudi za Frfro ! Te bo ohranjala mladostnega, ker deluješ že zdaj kot neki penzič, vse neki zazihrat , kjukice – ala ženka , pa hiša, pa vikend itd…- predvidljivo …
V lajfu pa ni nobene garancije za prav nič. V sekundi se vse lahko podre- recimo materialno- si vidu v poplavah – vse so izgubili…štekaš…kaj šteje …zaupanje, da če vse gre v maloro, da se pobereš in greš naprej- kdo bo s tabo v tem, …ali pa v bolezni recimo,…da te podpira – ta je pravi.
Z to Frfro in njenim otrokom bi bili pa fajna ekipca za to, da bi prebrodili vse kar lajf prinese , …No, kakorkoli se že obrne – srečno.
Dvomim, da boš s to drugo imel boljši odnos kot z obstoječo. Že zdaj vidiš, da ima hude pomanjkljivosti, in te ti bodo v morebitnem skupnem življenju šle zelo na živce. To, da je frfrasta, malo neodgovorna, ja – tudi slabše izobražena. Za neobvezno druženje nič od tega ni problem, za skupno življenje pa velik. Da ne rečem, da že ima otroka z drugim. Tudi to lahko shendla samo malo ljudi. Verjetno danes misliš, da ni problem, ampak je, verjemi.
Praktično vse neevropske kulture poznajo inštitucijo t.i. 2. žene. Prva je uradna, na papirju in v javnosti, z njo imajo otroke, imata skupne ekonomske interese, mož njej in njunim skupnim otrokom zagotavlja in jamči finančno varnost, ona deduje po njem itd.
2. oz. “ta mala žena”, kot temu rečejo, je pa za ljubezen in seks, tip se ne kaže javno z njo, čeprav vsi vse vejo, ampak ni nespoštljiv do uradne žene in se v javnosti ne kaže s ta drugo.
In če se vsi udeleženci strinjajo, kdo smo mi, da bo sodili?
Ampak spi se pa potem samo z eno, ne vara se te ta druge z ženo, zvestoba je vseeno vrednota.
Deluješ zelo dolgočasen tip človeka. Vse pohendlano, vse pod “kontrolo”, vse na ziher, verjameš, da bo vedno ostalo vse super duper. Vraga!
Življenje se ti lahko čez noč obrne na glavo.
In če že zdaj razmišljaš, s katero bi ti bilo bolje v prihodnosti, potem je to nikakršna ljubezen do sedanje partnerice. Kajti kreganje zaradi banalnih zadev še ne pomeni, da je kar konec neke veze. Razen, če v resnici ljubezni sploh nikoli ni bilo.
Kajti ti preveč analiziraš (visoko-nizko izobražena, privlačna, mlajša,…)
Daj se malo sprosti in se prepusti življenju. Boš veliko bolj zadovoljen.
Srečno!
8409, 08.08.2025 ob 18:02
Praktično vse neevropske kulture poznajo inštitucijo t.i. 2. žene. Prva je uradna, na papirju in v javnosti, z njo imajo otroke, imata skupne ekonomske interese, mož njej in njunim skupnim otrokom zagotavlja in jamči finančno varnost, ona deduje po njem itd.
2. oz. “ta mala žena”, kot temu rečejo, je pa za ljubezen in seks, tip se ne kaže javno z njo, čeprav vsi vse vejo, ampak ni nespoštljiv do uradne žene in se v javnosti ne kaže s ta drugo.
In če se vsi udeleženci strinjajo, kdo smo mi, da bo sodili?
Ampak spi se pa potem samo z eno, ne vara se te ta druge z ženo, zvestoba je vseeno vrednota.
Neevropske kulture……s tem mislis najbrs muslimane? No, to kar pises je kr neki na pamet. Enkrat smo imeli debato s Turki okol tega in oni so to drugace razlozil, tako da…
Dobro razmisli
Z partnerko sta tako tako, dosti krega, nova je vrgla, te pa nekaj vleče k njej. Mogoče je to to, mogoče ne, vsekakor pa dobro razmisli, da se ne zafrkneš. Če to z partnerko ni za biti, začni novo življenje. Samo lahko tudi z novo ne bo šlo, ne potem jokati da si izgubil fajn žensko. Zakaj se pravzaprav kregata? Kaj vaju razdvaja? To so tudi vprašanja, na katera si dobro odgovori
Forum je zaprt za komentiranje.