Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek kaj so ženska dela?

kaj so ženska dela?

razen rojevanja otrok.

Jaz ti povem zase kaj jaz delam (aja, otrok ne rojevam):

vsa gospodinjska dela

vsa selitvena dela (v zadnjih letih sem se selila 6x, brez moške pomoči)

popravljanje bicikla

skrb za inštalacije v stanovanju, morebitna popravila (sem pač v stanovanju, kjer je stalno kaj zabito, nedelujoče)

nameščanje recimo verig, če je zasnežena cesta, menjava gum, ugotavljanje zakaj avto ne dela ok

skrb za tehnične aparate doma

uporaba bormašine, sestavljanje pohhištva, šraufanje

šaflanje snega

plačevanje položnic

Včasih, ko sem bila pa še v hiši doma pa je bilo še delo na vrtu, na njivi, sekanje, cepljenje drv, okopavanje, pletje, v preteklosti tudi molža krav

Pač vse, kar je potrebno.

Delitev del na moška in ženska je bila v preteklosti smiselna, ker so dela zunaj potrebovala več fizične moči in v preteklosti je večina moških bila fizično močnejša od žensk. Zaradi slabo zastavljenega in ženskam po večini nedostopnega tehničnega izobraževanja pa so tudi tehnična dela padla na moškega.

Danes teh “omejitev” večinoma ni več, tako da je delitev na ženska in moška dela nerelevantna in zastarela. Razen rojevanja, seveda. Poklici in dela, kjer je potrebns fizična moč so sicer še vedno bolj v moški domeni, ker povprečen moški je še vedno fizično močnejši od povprečne ženske a to ne velja za vse moške in vse ženske, tako da marsikatera ženska z lahkoto opravlja fizično težja dela, tudi lažje in bolje kot marsikater moški (seveda to absolutno ne drži za vse).

Opravilo je opravilo, in je opravljeno ne glede na spol, ki ga izvaja.

Odgovor na objavo uporabnika
ti povem zase, 05.11.2021 ob 09:37

Jaz ti povem zase kaj jaz delam (aja, otrok ne rojevam):

vsa gospodinjska dela

vsa selitvena dela (v zadnjih letih sem se selila 6x, brez moške pomoči)

popravljanje bicikla

skrb za inštalacije v stanovanju, morebitna popravila (sem pač v stanovanju, kjer je stalno kaj zabito, nedelujoče)

nameščanje recimo verig, če je zasnežena cesta, menjava gum, ugotavljanje zakaj avto ne dela ok

skrb za tehnične aparate doma

uporaba bormašine, sestavljanje pohhištva, šraufanje

šaflanje snega

plačevanje položnic

Včasih, ko sem bila pa še v hiši doma pa je bilo še delo na vrtu, na njivi, sekanje, cepljenje drv, okopavanje, pletje, v preteklosti tudi molža krav

Pač vse, kar je potrebno.

Menjava gum? Imaš vulkanizersko delavnico doma?

Koliko računaš, da mi prideš sestavit novo kuhinjo in postavit kable ter vodovodne cevi na vikendu?

Če si ti ženska, potem je osel konj!

Če pa slučajno nisi moški, se pa začni ukvarjat z ženskimi deli.

In tudi z rojevanjem otrok lahko, vendar boš za to rabila nekoga, ki zna delat tudi z bormašino  in sekat drva

Po naravni danosti oziroma nagnjenosti, so ženska dela povezana z nego  –  ali gre za otroke, bolane ali starejše ljudi, tudi za živali , zlasti v zavetiščih recimo. Zelo malo moških se prostovoljno loti takih del.

Desperadodajka, 05.11.2021 ob 09:47

Menjava gum? Imaš vulkanizersko delavnico doma?

Koliko računaš, da mi prideš sestavit novo kuhinjo in postavit kable ter vodovodne cevi na vikendu?

Desperator,

manjava gum pri biciklu, pri avtu pa zamenjam celotna kolesa (beri: imam dvojne felge), ko pa je potrebno gumo menjat pa naredim tako kot moški: peljem k vulanizerju

Za sestavo kuhinje se lahko zmeniva. Ni problema.

Vodovodnih cevi pa kablov pa ne napeljujem. Nisem tega nikjer napisala. To naredim podobno kot moški: najemam nekoga.

Ti povem, 05.11.2021 ob 09:48

Če si ti ženska, potem je osel konj!

Če pa slučajno nisi moški, se pa začni ukvarjat z ženskimi deli.

In tudi z rojevanjem otrok lahko, vendar boš za to rabila nekoga, ki zna delat tudi z bormašino  in sekat drva

Hm, deluješ mi precej umsko zaostala, zato ti bom počasi razložila, da boš počasi razumela.

Živim sama, torej opravljam vsa potreban dela sama. Ne delim na moška in na ženska dela, ampak opravim vse sama.

Te še kaj zanima?

Odvisno, kako posameznica živi.

Jaz lahko napišem zase:

– gospodinjska dela (kuhanje, pomivanje posode, čiščenje stanovanja, pospravljanje, pranje, likanje, šivanje, pečenje kruha in peciv, delo na vrtu in okrog hiše, kuhanje marmelade, vlaganje sadja, kuhanje paradižnikove mezge, skrb za živali, plačevanje vseh položnic, nabava hrane iz trgovine, sortiranje in odnašanje odpadkov v kontejner), verjetno sem še kaj pozabila

– sem v penziji, tako da vem, kako je hoditi zraven še v službo.

Glavno žensko delo je, da dviguje srčni utrip in pritisk moškemu. Ene to ful obvladajo s svojo ženstvenostjo, čari, milino… druge pa z jezikom. ?

ti povem zase, 05.11.2021 ob 10:00

Desperator,

manjava gum pri biciklu, pri avtu pa zamenjam celotna kolesa (beri: imam dvojne felge), ko pa je potrebno gumo menjat pa naredim tako kot moški: peljem k vulanizerju

Za sestavo kuhinje se lahko zmeniva. Ni problema.

Vodovodnih cevi pa kablov pa ne napeljujem. Nisem tega nikjer napisala. To naredim podobno kot moški: najemam nekoga.

To bi res rada videla, kako boš zgornje elemente kuhinje sama pritrjevala na steno.

Katere vodovodarke, električarke in druge mojstrice mi priporočaš za vgradnjo instalacij? Descom ne zaupam.

Desperadodajka, 05.11.2021 ob 10:09

To bi res rada videla, kako boš zgornje elemente kuhinje sama pritrjevala na steno.

Katere vodovodarke, električarke in druge mojstrice mi priporočaš za vgradnjo instalacij? Descom ne zaupam.

Hm, kako gej ne zaupa decem? Kaj se bojiš, da te bodo za rit šlatali? Ne, ne bodo, večina moških ni gejev.

Pa menda si ja toliko deca, da boš zmogel sam poiskati na netu ustrezne delavce?

Saj brskanju po netu pa ja zmoreš?

z eno besedo, ženska dela so vsa neinteligentna dela, za katera so značilni ponavljajoči se avtomatski gibi

Gledanje turških nadaljevank, podgrevanje podgretega, kuhanje kave, opravljanje, metanje polen pod noge, kompliciranje, oziroma težnja po perfekciji, zasanjanost….

Nekoc je zenska podpirala tri vogale hise. Kaj pa danes? Se mi zdi, da vecina njih podpira samo se sebe. Govorim o mestnih damah. Na podezelju je vse drugace.

ti povem zase, 05.11.2021 ob 10:02

Hm, deluješ mi precej umsko zaostala, zato ti bom počasi razložila, da boš počasi razumela.

Živim sama, torej opravljam vsa potreban dela sama. Ne delim na moška in na ženska dela, ampak opravim vse sama.

Te še kaj zanima?

Afna “Ti povem zase”, bodi vsaj malo poštena in  ostani sama

Ja tole.

. https://youtu.be/whW3y4r1V7U

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close