Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kaj so superge?

Kaj so superge?

Kaj točno so superge? Od kje ta beseda? Je to isto kot recimo adidaski? Kje uporabljate besedo superge? LJ?

Jaz si predstavljam, da je to podobno kot pri nas, ko smo včasih vsem športnim copatom rekli adidaski. V Lj jim pa rečete pač superge?

Adidaske so pri nas.

Pa startaske, če so bile tanjše.

Od kar pomnim, pa nisem iz Lj., je bila uporaba superg. Če bi rekla, da boš obula addidaske, bi pomislila na superge s 3 črtami.

Pri nas ne slišš nikogar, da bi govoril o supergah, sem pa iz Savinjske.

Kolikor vem je to ljubljansko narečje. Pa mislim, da so superge tudi firma kot adidas?

Aja, tudi pri nas so adidaske (pa čeprav so nike, reebok). Superg pa še nisem nikoli videla, ampak se mi vseeno zdi, da gre za firmo?

Na Dolenjskem vsem športnim copatom rečemo superge (ali teniske). Pa tudi adidaske, a občutno manj (vsaj v našem koncu).

Tudi pri nas na kranjskem koncu smo športni obutvi vedno rekli superge. Adidaske se je uporabljalo za športne copate znamke Adidas, za nobene druge. Kot mi je znano “superge” niso nobena znamka oz. firma, ampak odkod je ta beseda prišla, nimam pojma.

V slovarju piše, da je bila Superga italijanska firma, torej ime prihaja od tam.

Če rečeš športnim copatom, je podobno kot če jim rečeš adidaski. V obeh primerih gre za firmo.

Tam, kjer so bili bolj naklonjeni nemški robi, jim rečejo adidaski. Kjer pa bolj italijanski pa superge. Na Štajerskem še nisem slišala, da bi kdo rekel superge, razen tisti, ki se hočejo delat, da so ljubljančani.

Ja, v obeh primerih gre pa za firmo. AMpak tudi jaz nisem videla še copatov firme Superga? Verjetno je firma propadla ali kako?

Pa tenis copatom smo včasih rekli startarke, ker je bila firma Starter ali nekaj takega pa se je potem kar posplošilo.

AdidaskE, ne AdidaskI so pri nas.

Borovo pa je bilo podjetje, ki je izdelovalo platnene športne copate s tankim podplatom, take https://www.borovo.eu/sl/shop/startas-basic-white-17454

Mimogrede, izdelovali so tudi boroletke

https://www.borovo.eu/sl/shop/borosana-stretch-blue

Sedaj na veliko govorimo superge. Pred 15, 20, 30 leti pa smo v Prlekiji rekli teniske, adidaske za vse športne čevlje ne glede na znamko. Platneni ala convers pa so bile patike (pa tudi npr. espadrilam smo rekli patike).

Ilirska Bistrica – superge od nekdaj.

Nikoli superge, vedno adidaske ali pa potem najbukice, ribukice. Zdaj so salamonke in.

Ja, pa cel kup sandalov, ki jim serijsko rečemo tevike.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close