Najdi forum

Kaj s skuto

Pozdravljene,

vsak teden dobim od znanke kilogram božanske domače skute. Vsi doma imamo radi skutine štruklje, vendar je kilogram malo preveč za en obrok štrukljev.

Ali ima katera idejo, kaj z preostankom skute ? Naj povem, da sem že naredila tisto božansko pecivo z albert piškoti, pa skutine palačinke popečene v pečici.

Prosim za kakšen predlog,

Ana Marija

V osnovi je ena in ista reč: sirov (skutni) študelj, štruklji, pitulice, burek, gužvara ipd. Za vse gre veliko skute, eno je sladko, drugo slano, eno pečeno, drugo kuhano, eno v kosu, drugo razrezano. In vse je dobro.

Potem razne skutne torte.
Enkrat sem delala šmorn s skuto, čisto dobro. V maso dodaš skuto in razmešaš.
Potem vse sorte skutnih cmokov – slani, sladki, z zdrobom, z moko…
Kakšna bo še kaj dodala, predvsem Zala in Babi :-))
LP Mimi

Kaj pa liptavski sir?? Namaz!

Nam je tole pecivo več kot dobro! 🙂

Ko delam tiramisu, uporabljam tudi skuto. Naši imajo tak tiramisu zelo radi, meni pa je všeč zato, ker je hitro narejen, le če so vse sestavine pri roki.
Količine so odvisne od modelov oz. pekačev, v katere zlagaš sestavine. Za dva pekača (velika sta toliko, da gresta ravno v pečico) rabim:
1 kg skute
3 jajca
10-20 dkg sladkorja
1/2 l sladke smetane za stepanje
1/4 l rastlinske smetane
pravo kavo
rum
čokolado v prahu ali kakav
bebi piškote (dva velika zavoja po 5 vrst)

Skuham pravo kavo precedim na globoki krožnik in še v toplo pomakam bebi piškote. Lahko uporabite tudi projo kavo, da lahko postrežemo tudi otrokom. V tem primeru tudi ne dodajam ruma. Suho stran piškota polagam na pekač. Potem zmiksam v mešalcu 3 rumenjake, skuto, sladkor in rum. Gladko zmešano maso dam v skledo, dodam trd sneg 3 beljakov in stepeno sladko smetano. Vse dobro premešam in pomažem po piškotih, potem spet ponovim plast bebi piškotov in ponovno maso. Po vrhu potresem s čokolado v prahu. Lahko tudi s kakavom , če vam je ta okus ljubši. Rastlinsko smetano uporabljam zato, da mi ni treba trdilca za smetano. Lahko pa uporabite katerokoli smetano. Potem dam pekače v hladilnik vsaj za 6 ur. Ponavadi naredim zvečer, drugi dan pa potem jemo.
lp

Super večerja za otroke: z vilico pretlačiš eno banano, dodaš skuto (količina po želji), zmešaš in to je to.

Zdaj, ko je sezona marelic, lahko narediš cele kupe mareličnih cmokov iz skutnega testa in jih zamrzneš.

Kaj pa palačinke s skuto?lp

Oj punce,

hvala za vse nasvete, bom preiskusila, pa javim, kako je mojim trem “frčam” to všeč.

Ana Marija

Hej!

Pri nas gre skuta redno v promet – vsaj z moje strani. Jedi, ki so mi pa s skuto najbolj všeč, so pa te (vendera ne nujno v tem vrstnem redu):

-skutini štruklji v smetanovi juhi (slani ali sladki – s cimetom in rozinami)
-pitulice (od Babi)
-skuta+kisla smetna+peteršilj+drobnjak+sol (to jem s kuhnim mladim krompirjem in solato ali pa s paradižnikovo solato)
-skutine ledene kocke
-skutine palačinke
-rižev narastek s skuto
-umešana jajca s skuto
-namaz za na kruh: skuta, peteršilj, drobnjak, sol, tuna
-štrudelj (skutin, z rozinami ali brez, z jabolki, kakšnim koli drugim sadjem)
-burek (domača skuta+sol+1 kisla smetana+ 1 navaden jogurt+ vlečeno testo)
-skutin narastek s sadjem (božanski je z marelicami)
-skuto včasih dodam na pico
-skutini cmoki (sladki s sadjem ali brez sadja kot priloga: naredim iz 600 g skute, 2 jajci, po občutku dodam še pol ostre moke in pol zdroba – masa naj počiva nekaj ur ali čez noč, nato narediš cmoke)
-tiramisu (vedno ga delam s skuto in smetano, nikoli z mascarponejem, ker nam je premasten; skuto vedno spasiram v multipraktiku, šele nato primešam stepeno smetano)
…………………

bom se še oglasila kaj, ko se spomnim še ne kakšno možnost. Zudaj grem bratu delat sladico 🙂

LP

ZALA prosim za recept

skutin narastek s sadjem (božanski je z marelicami)

lp

VD, recept sem enkrat dobila na http://www.kulinarika.net.
Žal, ampak res nimam zapisanega kje v zvezku, najdeš pa ga na omejenem linku. Delala ga nisme že dolgo, spomnim pa se, da je bilo nekako tako: 500 g skute, zdi se mi da je bil zraven še lonček kisle smetane, 4 jajca, sladkor (ne vem količin), limonina lupinica+sok, pomarančni sok,
1(ali 2?) prašek vanilijevega pudinga, vanilijev sladkor, poljubno sadje.

Stepeš sneg z mletim sladkorjem in soljo, dodaš rumenjake, prašek za puding, pretlačeno skuto s kislo smetano, lim. lupino, sok citrosov, vanilin – vse to ročno z metlico premešaš.

Jaz sem to vlila v tortni model, obložila sem ga s peki papirjem…..Čez sem posula na kocke narezano sadje – delala sem s češnjami, višnjami, marelicami……Je (bilo) zelo dobro 🙂

LP

Jaz skudo dam tudi v solato (najraje paradižnikovo), pusto skuto (tvoja domača najbrž ni) pa zmešam tudi odcejeno tuno.

Skutin narastek z zelenjavo: slana varianta, namesto sadja vzameš poljubno zelenjavo, lahko samo ene vrste ali pa mešano zelenjavo.

Na naslednji spletni strani
je nekaj podrobnih recept, npr.:
krompirjen narastek s skuto, narastek iz zelenik rezancev, dišeče polpete.

Skuta z rukolo

Ajdova kaša s skuto

Pogača z artičokami in s skuto

PEČENA RDEČA PESA S SKUTO

Tukaj je božanski recept od Maly za torto. Poskusite, ne bo vam žal!

Julija

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close