kaj pripraviti za party?
Ima katera dobro idejo za rojstnodnevno slavje – kaj skuhati ali pripraviti?
Moralo bi biti nekaj ekstra, nevsakdanjega, dobrega in poceni. Udeleženci so odrasli. Siti smo že narezkov in pohanja, pa francoske in podobno. Že 20 let pripravljam eno in isto, zato bi želela še kaj drugega…
Narediti moram tudi torto za dva slavljenca – očeta in sina. Kakšna ideja?
Hvala in lep dan vsem!
Poiskusi z mehiškimi tacosi. Kupiš tiste male tortilje, pšenične (mehke) in koruzne (trde). Potem pa v skledicah pripraviš en kup stvari, ki jih vsak po svojem okusu fila noter.
Npr., vse mora biti drobno narezano:
spraženo mleto meso začinjeno z začimbo za taco
zelena ali rdeča paprika
nariban sir
paradižnik
mlada čebula
olive (brez koščic in narezane)
fižol po mehiško (recept napišem kasneje, če te zanima)
salsa (pekoča in nepekoča)
guacamole
vloženi čiliji (pekoči in nepekoči)
lahko tudi riž
obvezno kisla smetana
Za meso, fižol in riž je fino, če imaš tiste grelce s svečkami, da ostane toplo, ostalo se je hladno.
Priprava je nezahtevna, edino malce zamudna, ker je veliko rezanja.
Druga ideja pa so prav gotovo pituljice z razno raznimi nadevi. Uporabi iskalnik!
Da, da… Tudi jaz bi predlagala mehiško varianto. Tortilje lahko pripraviš prej (po moje bi se jih dalo tudi zamrznit in potem samo v pečici zavite v folijo pogret) in so čisto simpl, če ti kdo pomaga, gre pa še hitreje. Nadevi? Tako pravi silvy…
Jaz delam piščanjčjo ali pa svinjsko varianto (za tiste, ki ne marajo kur 😉 ). Pri obeh je postopek enak, rezultat pa, da jih zmanjka, “dok rečeš keks” ;). Torej: meso narežeš na male koščke, prepražiš na malo olja in pustiš (pokrito,), da se meso v lastnem soku počasi zduši in zmehča. Meso začinim samo s soljo in čilijem (v prahu). Posebej narežem nekje pol-pol čebule in paprike (kar na dolge trake). Na hitro popražim na malo olja in začinim z veliko curry-ja in soljo. V bistvu gre vse zelo hitro. Meso in čebulo+papriko na koncu zmešam (nič več ne segrevam skupaj) – že prej vsako za sebe toliko segrejem, da izpari vsa tekočina.
Poleg ponudim omake: kupljeno salso (v tistih malih steklenih kozarčkih) in smetanovo omako (kislo smetano premešam s soljo in res veliko čilija in res veliko curry-ja , da dobi tak značilen okus). Kot prilogo lahko daš tudi pisano solato (koruza, paradižnik, radič, zelena solata, kisla smetana, sol, poper).
Za grickanje pa ponudiš mehiški čips (kupiš) in omake (tudi sirovo omako npr – v takih kozarčkih kot salsa).
Aja: pivo je pri taki hrani baje obvezno 😉 (no, jaz ga tako ne pijem).
Lp, mishika
torta s suhim sadjem
12 beljakov
200g sladkorja
150 g suhih fig
100 g rozin
250 g orehov
4 zlice ostre moke
krema:
12 rumenjakov
200 g sladkorja
100 g cokolade-za kuhanje
250 g masla
beljake stepi v cvrst sneg/s sladkorjem/. vse suho sadje narezi na drobno in pocasi primesaj k beljakom. pocasi primesaj se moko..
v namascenem pekacu /ali na peki papirju/ speci v pecici na 180 st. / cca 30 min/.
na sopari stepaj rumenjake s sladkorjem. ko je dovolj gosto,primesaj cokolado. premesaj in pusti,da se ohladi. maslo penasto zmesaj in ga po zlicah dodaj ohlajeni kremi.
pecen in ohlajen biskvit prerezi .spodnji del premazi s kremo,prekrij z drugim in ga premazi s preostalo kremo.
okrasis z mletimi orehi in cokolado /lahko je sladki greh/. lahko okrasis se z malo stepene sladke smetane.
malo nenavadna…mogoce bo komu vsec. lp petra
Hej! Meni je tako vsec kroznik,kjer so malo popecene rezine francoske struce,pokapljane z olivnim oljem in na njih krogci na olju popecene malancane,potreseni z nasekljanim petersiljem in cesnom. Ce do ponudbe drzis v mlacni pecici ,je super. To je samo en skromen prispevek za malo drugacen prigrizek;seveda med drugimi dobrotami.
Pri nas se gostje nikoli ne navelicajo raznih pitulic.To je obvezno.
Lep pozdrav Babi
Forum je zaprt za komentiranje.