Kaj naj pripravim za božično večerjo – domov pridem zelo pozno
evo ideja za prilogo :
http://www.cinnamonandthyme.com/2013/12/pecen-brsticni-ohrovt-s-soncnicnimi.html
Jaz sem delala lani in je super 🙂 Pa kakšno meso zraven, mogoče svinjino ali pa telečje zrezke, ki jih mariniraš v kakšni malo bolj nenavadni marinadi.
Predjed je lahko pršut, gorgonzola z orehi, kak poseben sir uglavnem v smislu narezka. Za sladico pa šralota royal, ki jo lahko narediš dan prej.
http://www.coolinarika.com/recept/kraljevska-sarlota/
LP in dober tek
en dan prej skuhaj goveja juho, sladico tudi lahko spečeš prej, olupiš krompir in ga daš v mrzlo vodo, solata oprana počaka en dan, tudi francoska;
Ko prideš domov , daš najprej pečenko in kroimpir v pečico.Samo se peče, brez komplikacij.Juho zakuhaš. Solato narediš tik preden gostje pridejo.
Sladico postrežeš….
Ne vem kaj se tako obremenjuješ s to večerjo, da kar naprej sprašuješ tu gor.
Lahko pa zrezke spaniraš dan prej in jih spečeš predno gostje pridejo.
Čim manj kompliciraj.
Božična večerja so pri nas vedno ribe – Pečene postrvi.
K ribam pa krompir z blitvo (ne blitva s krompirjem). Če ti pa ne more nihče pristaviti tistega krompirja, pa pač že prej spaniraj osliča, krompirjeva solata je pa še boljša, če stoji v hladilniku kakšen dan.
Po polnoči pa vedno sarmice. :))
Tista noč nas stane 2kg viška.
Za take zagate je bog izumil delikateso, glavno jed kupiš, prilogo narediš na hitro, solato narediš na hitro, juho itak narediš na hitro in torto prav tako kupiš oziroma, če se ti sploh da kaj kuhati pripraviš prejšnji dan. Moj občutek je, da se ti ne da kuhati ali pa ne znaš, ker drugače bi vedela, da je možno ogromno zadev pripraviti en dan prej. Malo si preglej strani s kulinariko za ideje, da bo tvoja božična kuha vrhunec sezone:))
Domov prideš precej pozno – domnevam, da boš delala in potem pripraviti okusno večerjo za 8 ljudi. Ja, ni kaj čudovit božič boš imela, res lepe praznike! A je to smisel božiča, da je treba servirati, jesti, se preseravati z dobrotami?
Smisel božiča je pojesti nekaj preprostega, se poveseliti ob jaslicah, zapeti kakšno božično pesem in iti h polnočnici. Zares žalostno, kaj je še ostalo od božiča. Samo še hrana in žretje.
Za božično večerjo, predvidevam, da avtorica nima namena jesti ribe za božič.[/quote]
Božična večerja je zame predbožični večer – 24.12. Takrat se postim in ne jem mesa. Da ne bomo spet debatirali o ribi in mesu – mi kristjani pač tako delamo in zame je vsako leto enako. Paprika na trakove, čebula kolobarje, paradižnik na obročke, riba na olivnem olju, zraven pa kuhan krompir. Če je blitva zraven pa toliko bolje, je pa to spet odvisno od vrste rib. Vmes pa že kuham sarmice, da jih po 00:00 lahko jemo.
Avtorica rabi nasvet, ne vaše kregarije.
Moj nasvet zanjo: kupi predpripravljeno pečenko, npr. v Sparu imajo mrežno pečenko ali pečenko v ovitku z bučnimi semeni, če svinjine ne marate/ne smete, je tu pripravljen nadevan piščanec,… skratka nekaj, kar vtakneš v pečico in imaš mir. Če si zadovoljna z rižem kot prilogo, lahko tudi tega pripraviš v pečici. Solato strebiš en dan prej, lahko pa le vloženo streseš iz kozarca, npr. rdečo peso. Sladico lahko kupiš, izbira je pred prazniki res velika, lahko pa jo tudi pripraviš kak dan ali celo dva prej, če ti znese.
Jaz bom letos tudi malce na hitro, ker imam dva dni prej strokovni izpit in ne bo veliko časa za priprave.
Za božično večerjo, predvidevam, da avtorica nima namena jesti ribe za božič.[/quote]
Božična večerja je zame predbožični večer – 24.12. Takrat se postim in ne jem mesa. Da ne bomo spet debatirali o ribi in mesu – mi kristjani pač tako delamo in zame je vsako leto enako. Paprika na trakove, čebula kolobarje, paradižnik na obročke, riba na olivnem olju, zraven pa kuhan krompir. Če je blitva zraven pa toliko bolje, je pa to spet odvisno od vrste rib. Vmes pa že kuham sarmice, da jih po 00:00 lahko jemo.[/quote]
Božična večerja je tudi zame sveti večer, torej 24. 12. Ampak rib nismo jedli nikoli. Pa sta bili mami in mama zelo krščanski. U iber. Vsak petek smo jedli ribe, NIKOLI mesa. Za božično večerjo pa je bilo meso vedno.
Božična večerja je zame predbožični večer – 24.12. Takrat se postim in ne jem mesa. Da ne bomo spet debatirali o ribi in mesu – mi kristjani pač tako delamo in zame je vsako leto enako. Paprika na trakove, čebula kolobarje, paradižnik na obročke, riba na olivnem olju, zraven pa kuhan krompir. Če je blitva zraven pa toliko bolje, je pa to spet odvisno od vrste rib. Vmes pa že kuham sarmice, da jih po 00:00 lahko jemo.
[/quote]
Evo stara sem 50 +, prihajam iz verne družine, zdaj živim v verni družini in to o postu pred božičem berem prvič. Mene samo zanima iz katerega dela Slovenije prihaja ta navada. Ker pri nas se pred božičem nismo nikoli postili. Večerja je bila preprosta, vendar je bila miza praznično okrašena. Po polničnici pa so starejši spili kuhano vino (otroci pa čaj) in pojedli kos ocvirkovke ali potice. (okolica Ljubljane)
Pri nas zdaj pripravimo bolj fensi (a lahko) večerjo – ker pač praznujemo. Po polnočnici pa le kakšen čaj (če nas zebe) sicer pa nič, ker nikomur ponoči ne paše jest.
Evo stara sem 50 +, prihajam iz verne družine, zdaj živim v verni družini in to o postu pred božičem berem prvič. Mene samo zanima iz katerega dela Slovenije prihaja ta navada. Ker pri nas se pred božičem nismo nikoli postili. Večerja je bila preprosta, vendar je bila miza praznično okrašena. Po polničnici pa so starejši spili kuhano vino (otroci pa čaj) in pojedli kos ocvirkovke ali potice. (okolica Ljubljane)
Pri nas zdaj pripravimo bolj fensi (a lahko) večerjo – ker pač praznujemo. Po polnočnici pa le kakšen čaj (če nas zebe) sicer pa nič, ker nikomur ponoči ne paše jest.
[/quote]
Tradicija nemesne večerje prihaja iz primorskih krajev, ki so pod italijanskim vplivom. V Italiji se na predbožični večer tradicionalno jedo ribe.
[/quote]
Tudi jaz sem iz okolice Ljubljane, pri nas je bil post v tem smislu da se ni jedlo meso. Nekaj malega smo pojedli, naredlli jaslice, zapeli in poklepetali. Potem pa odšli k polnočnici.
To je bila tradicija.
Se mi zdi pa grozno da ljudje delajo in jejo večhodne jedi zvečer. Božič naj bi bil čas ko si skupaj s svojimi najbližjimi, ko en drugemu naklonimo čas.
S takimi ljudmi ki ne razumejo da ne bodo dobili požrtije za večerjo, ker pridem pozno domov, jaz niti pod razno ne bi praznovala božič. A se je res treba enemu raztrgat da 7 ljudi uživa?
Forum je zaprt za komentiranje.