Kaj mladi sploh lahko počnejo v odročnih krajih
ne razumem, 02.03.2023 ob 12:32
Mene kar zmrazi, ko gremo kam na izlet z družino in vidiš po nekih odročnih krajih, kaj mladi počnejo. Ponavadi so moški kakšni kmetje in opravljajo kmečka opravila. Ženske ponavadi ali se poročijo s temi kmeti ali pa životarijo in se sprehajajo tam sredi ničesar med ptički. Kaj sploh lahko drugega počneš, kot da greš na sprehod?? Ali pa se ga napijajo v gostilnah in veselicah
Se ti vidi po zapisu, da še marsikaj ne razumeš.
Večje zabave, veselice imajo, kje se ne smrka belih črtic.
Vsi se med seboj poznajo, si pomagajo…skratka
Zelo si kratkovidna
Mi je blo prov smešno ko sem našla ta članek. Jaz namreč takole kdaj vidim mlade na podeželju pa lahko rečem da jim čisto nič ne manjka. Bolj so družabni pa znajo sodelovat. In mislim da so to zdajle zadnje generacije ki še imajo neke delovne navade, in niso imeli telefona že pri treh…
Škoda kam gre ta svet…
Živimo kot lordi v hišah s 150+ m² in se cele družine ne stiskamo v stanovanjih velikih 30 m². Zjutraj pred odhodom v službo spijemo kavo na balkonu s svežim zrakom in poslušanjem ptičjega žvrgolenja, ne pa s poslušanjem avtov in vdihovanjem prašnih delcev. Popoldan lahko gremo z otroci na sprehod brez straha, da jih bo na kolesu zbil podivjan gaser iz Fužin. Če si želimo kave v mestu, to ni kaj dosti oddaljeno, saj živimo v Sloveniji in ne na avstralskem podeželju.
Če bi katera rada delala na vrtu – https://youtube.com/shorts/LYFghJ1WQ-Q?feature=share
Ne vem, o katerem koncu države je govora, ampak kolikor sam spremljam vidim eno zanimivo razliko. V mestu so samo revni tujci, večinoma se elita seli na obrobja mest ali celo malo izven njih. Že samo po zgradbah vidiš, da so znotraj centra bolj ali manj stare hiše, zunaj pa na določenih vaseh že prav luksuszne hišice – se vidi, da se z istim denarjem nekje zunaj ustvari več, kakor v centrih. O stereotipih, da na vaseh živijo samo kmetje, je zelo nerazgledano mišljenje, ker kmetije načeloma prevzemajo veliki kmetje, majhni pa se iz roda v rod odločajo za opustitev in zapolitev v drugih branžah. Tudi sam sem iz vasi in opravljam pisarniško delo, pravzaprav živim čisto meščansko življenje. Do trgovin ipd. sicer potrebujem avto, ampak se dandanes marsikaj da naročiti preko spleta… Pa ponavadi veliko več potujem, kakor ljudje v mestih, tem je 10km konec sveta, med tem ko jaz prevozim celo državo. Mah Slovenija je samo eno majhno mesto, to sploh ni država. Sploh ne veste, kje živite.
Marija Terezija Jr, 02.03.2023 ob 13:17
Nas, kmete tudi zmrazi, ko vcasih moramo po opravkih v veliko, lepo prestolnico in vidimo vas, mescane, kako zabijate cas z ogledovanjem izlozb, kofetki in setnjo po nakupovalnih srediscih, bolscanjem v svoje telefone. In kot da to ni dovolj, s seboj vlacite se otroke.
Glede na nikakav obisk gledalisc, koncertov in muzejev mescani cele dneve visite samo po soping centrih. No, pa v tiste dva parka se spomladi in poleti zguzva 3/4 ljubljane. Res fino. Ni cudno, da ste vsi znervirani in blesavi. Vsa bitja, ki se guzvajo v prevelikih skupinah, so popadljiva.
??????
V nulo.
mestna, 02.03.2023 ob 13:26
Ne predstavljam si živeti v teh luknjah. Mi gremo do Kočevja iz Ljubljane kdaj, ker tam živi naša stara mama ampak to so res tako hudo depresivni kraji tam vmes, Turjak, Lašče, Stara Cerkev,.. pa še vem da so še mnogo bolj odročni kraji kot to
Ni čudno da te tam stisne, to so morišča naše mladine od 42 do 46 !
Ghh5rby53h11, 31.03.2023 ob 10:14
Živimo kot lordi v hišah s 150+ m² in se cele družine ne stiskamo v stanovanjih velikih 30 m². Zjutraj pred odhodom v službo spijemo kavo na balkonu s svežim zrakom in poslušanjem ptičjega žvrgolenja, ne pa s poslušanjem avtov in vdihovanjem prašnih delcev. Popoldan lahko gremo z otroci na sprehod brez straha, da jih bo na kolesu zbil podivjan gaser iz Fužin. Če si želimo kave v mestu, to ni kaj dosti oddaljeno, saj živimo v Sloveniji in ne na avstralskem podeželju.
Zakaj bi si nekdo priseben sploh želel v neko greznico kot je bolana lublana, tam smrdi po iztrebkih, smogu, res si ne predstavljam da bi šel v bolano samo na kofe, no way, že tako me kar srat prime ko moram tja službeno.
Sosed pravi da se je navadil vsak dan je tam v službi, enako soseda , dela na eni od ambasad, meni pa mesto smrdi.
Ti kar ostani, 02.03.2023 ob 13:47
V svoji “svetovni prestolnici” in hodi po nakupovalnih centrih gledat sebi enake. Kaj počnejo mladi po teh odročnih krajih? Različno. Tisti, ki kmetujejo imajo po navadi ali kar v večini kmetijske mehanizacije več, kot je vredno vse tvoje premoženje v “svetovni prestolnici”. Obdelujejo s tem svoje kmetije, dobivajo subvencije in kar solidno živijo. Si zgradijo hiše, se poročijo in skrbijo za naraščaj. Nekateri se vozijo v službo in živijo od tega.
Verjamem, da si težko predstavljaš, kako lepo je lahko na deželi, če greš samo skozi in na izlet. Vso delovno aktivno dobo sem preživela v mestu. Ko sem se upokojila in podedovala domačo hišo, nisem niti minuto razmišljala, če bi se tja preselila. Uredila, adaptirala v sodobno hišo in tu živim že deset let. Zame je milina zjutraj pogledat proti sončnemu vzhodu, v miru posedet v senci in spit prvo kavo. Mir, tišina in OMG res ptičje petje.
Ni vse za vsakega, zato ni dobro kar posploševat. Tudi v tako opevanem mestu je veliko revežev, ki ne vedo kam bi se dali.
Super, samo ko te bo zvilo, bo rešilec daleč. Dežurna lekarna je tudi.
Eni ste res kot kure brez glàve, kaj pocnemo na kmetikaj kaj le, skrbimo za vas mescane da boste meli kaj jest al misliteee da vse zraste na drevjuuuu al raatlinjakih od samegacsebe, kolk ste razgledani tolk ste zaostaliiiii kot kureee al se manjjj. Res zalostno da nimate nikasnega spostovanjaaaa. Saj res ogledalo kaj so vas vzgojiliii
PIKULET POWER, 30.03.2024 ob 20:13
Redki se stiskajo v 30 m2, 150 m2 pa tudi ni ravno neka kraljevska dimenzija hiše.
Ljubljančan je iz službe v 5-15 minutah, odvisno od lokacije, vi se pa gužvate v kolonah, polnih izpušnih plinov vsaj pol ure v vsako smer.
Pikulet, ne nakladaj. Moja sestra potrebuje iz enga konca Lublane (Rudnik) v Center (Kotnikova) v službo od 30- 45 min. Jaz na obrobju manjšega mesta pa res tvojih utopičnih 15. V Ljubljani v 15 minutah ne prideš od Name do Bavarca. 5 minut do službe ima pa zgolj odvetnik na Tavčarjevi, ki ima stanovanje v isti hiši, kot odvetniško pisarno. Pa to sta dva taka.
Da ne govorim o revežih, ki se v špici fijakajo po obvoznici. Ti vsak dan vzame en mesec lajfa.
Forum je zaprt za komentiranje.