kaj mislite o kmetih
Sama se tako postavis, da te imajo za manjvredno.
Jaz imam nekaj sodelavcev kmetov in mi na pamet ne pade, da se jim posmehujem. Prej jih obcudujem, ker so vceraj popoldne kosili, orali, spravljali seno, krompir…, danes pa vodijo posel. Meni je to fascinantno.
Edino, ko mi zacnejo jamrat, jih pa “frit” posljem! Vsi imajo zemljo in gozd, hise so si zgradili z biki in lesom iz gozda brez kreditov, meni pa potem jamrajo, kak so kmetje ubogi… Ja, ce ti je tezko, potem pa pusti!
Mislim, da gre tukaj lahko za dve stvari ali kombinacije:
– ali si zelo nesamozavesna,
– ali neprilagojena novemu okolju (urejenost, obnašanje …).
V drugih vidiš to, kar izžarevaš. In očitno čutiš, da te podcenjujejo …
Ampak razlog moraš poiskasti v sebi … Ko se boš ti spremenila, se bodo tudi drugi. ..Čeprav vsem nikoli ne ugajamo ..
Drugače so pa kmeti čisto fajn.
Imam 39 let, z možem vodiva firmo v mednarodnem poslu in že par let zori ideja o lastni kmetiji. Letos je dozorela, kupila sva 4 hektare posesti, na 800 m nadmorske višine. Poleti zastavimo gradnjo hiše in štale. Imela bova kravo , kure, petelina, konja, ovce, pse imamo, mačko tudi, manjšo njivo, hosta je , pašniki so. Mož že nabavlja stroje-igračke zanj, kot pravi. Komaj čakam. Je pa res, da mislim pridelat samo za našo familijo in mogoče za kaj pošenkat bližnjim. Ne bo mi to vir financ, bo pa vir zdravja, upam. Evo, od mene imajo kmetje eno samo spoštovanje, gorski še bolj kot nižinski.
Jaz bom kmet, ko bom imel dovolj denarja, da bom kupil kmetijo.
V tem ni nič slabega, ravno nasprotno. Če te tako gledajo, je verjetno zato ker so folž.
Primož
Ne vem koliko si stara, da te poreklo ozirom kaj imate doma tako prizadane oziroma se tega sramuješ. Sama sem stara 36 let in sem prav ponosna, da imamo doma malo kmetijo. Zakaj? Ker sem aktivna in ker aktivno živim življenje in žal ne prenašam lenob in neaktivnih ljudi. Poleg službe, dveh poloobveznih otrok in poleg manjše kmetije, si vzamem čas za rekreacijo in sicer smučanje, kolesarjenje, vodena telovadba, pohodi (danes 3.5 ure nora idila) itd.
Ljudje me sprašujejo od kod mi taka energija in voljado življenja. V povezanosti z naravo…itd
kmetje si zaslužijo vse moje spoštovanje. cenim njih in njihovo delo.
sama med vikendi in počitnicami zrastla ob kmečkih starih starših, tako da so mi vsa opravila poznana. živeli v mestu, preselili na obrobje ljubljane in zdaj ugotavljam, da me zmeraj bolj vleče nazaj k kmečkim opravilom, nazaj k naravi. najbolj sm srečna, ko grem lahko k sosedu po službi in malo “kmetujem”. kaj za pospravt, koke nafutrat, zajčke, koruzo trgat, orehe tret haha (ok to niso baš jaka kmečka dela, ker nima več kmetije, me pa prime, da bi k drugemu sosedu šla kar travo spravljat spomladi, samo nič več ni tko, kot je včasih bilo, krave, lojtrski voz, grablje in gremo, dans vse en človek naredi samo nastavke na traktorju mena :-()
aja stik z zemljo je pa itak zdravilne in antidepresiven preverjeno!
aja na kmetih tudi čas drugače teče in to mi je še najbolj všeč
Jaz sem tudi s kmetov. V šoli so me vrstniki vedno zasmehovali (in tudi vse druge otroke s kmetov). Obenem pa sem bila najboljša v razredu. Vedno odlična, s samimi peticami. Samo takrat me je zloba otrok bolela. Zdaj mi pa dol visi kaj si tepci mislijo. Kar samo tepci zasmehujejo kmete in jih imajo za butaste in kaj jaz vem kaj še vse. Danes sem pred temi bivšimi sošolci povsem samozavestna. Naj blejajo kar hočejo. Dejstvo pa je, da eni še poklicne šole niso spackali, nimajo službe ali pa imajo službe za mizerne plače. Jaz sem pa magistrirali in si tudi uredila ok življenje. Toliko o tem koliko smo kmečki butasti.
Žal pa sem porabila veliko let, da sem dojela, da so tisti, ki so me zasmehovali, ker sem s kmetov, poden od podna. Jaz sem verjela njihovim besedam. Zdaj pa sem dobila samozavest in me taki ljudje ne ganejo. Ponosna sem na to da sem s kmetov. Tako, da delaj na samozavesti. Ne oziraj se na take ljudi, niso vredni. Tudi v mestu se najde veliko pametnih ljjudi, ki te cenijo. Tisti, ki te pa ne, je pa njihova zaplankanost pač njihov problem.
Jaz mam doma tud kmetijo in sem ponosen, da jo mam čeprav, ko pridem s službe imam še en šiht. Tako da tega se nesmeš sramovati jaz se ne saj se tudi pršuta in klobas, ki jih imam na mizi da o ostali doma pridelani hrani niti ne govorim. Sem kmet amapk lačen nisem in za enkarat imam vse tudi če kdaj smrdim po pujsih se pa umijem.
Forum je zaprt za komentiranje.