Kaj mi je kuhala stara mama
Bila je zelo preprosta ženska s Tolminskega. Skromna in tako je učila tudi nas. Pazila je tudi do 12 otrok z vasi, da so šle mamice lahko brezskrbno v službo. Za lon – torej zastonj.
In kaj nam je velikokrat skuhala? Ne morem pozabit, krožnike smo polizali.
Kislo zelje in krompir, skupaj kuhan in pretlačen, pire verzija. Malo je zabelila z ocvirki in to je bilo to.
In zdaj me zanima: ali tudi vi poznate to jed? Ali ima ta jed morda kakšno ime? Namreč, kogarkoli vprašam, pravi, da tega ni še nikoli jedel.
Tudi sama sem mamica in tudi sama “zelepakrompir” velikokrat skuham. In vedno ga pojemo, možiček morda zraven še kakšno klobaso.
Hiter, zdrav in okusen obrok.
Lep pozdrav, se opravičujem, ampak tole sem morala deliti z vami.
Lucy,lepo da si nam posredovala jed tvoje stare mame,saj so te preposte zenice znale tako dobro skuhati za vnuke in se koga.
Nekaj podobnega poznajo v okolici Pivke,verjetno tudi v Brkinih.
Tam dajo najprej kuhat krompir,da ga kislina ne zatrdi,nato se zelje in zabelijo razlicno;vcasih z ocvirki ali pa kar s popecenim prsutom ali panceto. Tej jedi pravijo ” krompir u zeunici “(napisano v narecju).Lp Babi
Mi na gorenjskem delamo to z navadnim zeljem (ne kislim) in sicer z belim zeljem (mislim prav na zeljnato glavo). Temu pravimo gonač.
V Idriji pa že spomladi (oz. ko začne rasti zelje) osmukajo tiste zelene grde liste, ki se ne zaprejo v glavo in delajo to jed s tem zeljem in temu rečejo smukauc.
Okus pa isti in zeeeeloooooo dober!
LpMaruša
Cel kup receptov dobiš v 3. knjigah: Jedi na goriškem, ki jih je izdal Goriški muzej Nova Gorica. Jaz sem jih kupila v knjigarni, stanejo pa okoli 6500 SIT. Notri so recepti od preprostih kmečkih jedi do meščanskih jedi, geografsko pa zajemajo od Trsta do Bovca.
Se jo doma poslužujem in tudi če pridem na Tolminsko ne gledam debelo kaj so to mulce, frika, frtajla, posirjenca, kančada, masounk,… (Sem namreč iz drugega konca Slovenije in imamo drugačna poimenovanja jedi).
LP, Ela S
Vem, da pripravi omako iz rdečega vina in kdove kaj še, posebej ocvre jajce (stepeno…..kot omleta), jo zdrobi in da v omako od vina. Pol doda še koščke svinjine, rebrca in klobase….in vse prelije preko polente. Ponavadi vse to dela, ko zakoljemo prašiča. Meni je full dobro, čeprav že nekaj let ne jem več. :((
Forum je zaprt za komentiranje.