kaj kuhate z ekonom loncem
Hej!
Tudi polento iz neistant moke. In pride zeloooo dobra.
Zakuham moko, dodam žlico olivnega olja malo mešam in zaprem za 10 15 minutk.
Če je ob koncu kuhanja premehka, jo samo še malo mešam do željene gostote.
Soparim vso zelenjavo, gomolje zelene, krompir ( ta je enkrat boljši na pari).
Stročnice kuham tudi v njem( čičerka, fižol), leče pa ne, ker se bojim, da bi se razkuhala.
Lep pozdrav Babi
Babi, hvala za to idejo! Imam namrec neinstant belo polento, skuhala sem jo samo enkrat, zdaj pa caka na boljse case, ko se nam bo ljubilo tako dolgo cakati! 🙂 no, malo moram tudi pobrskati in ugotoviti, kako narediti polento bolj okusno (prvic nam ni bila prevec vsec).
Sama v ekonomu veckrat preprazim meso v kosih (teletina, svinjina), dodam zelenjavo (por, korenje, bucke,…), malo zalijem z vodo in zaprem za 5-10 min. Okusi se lepo prepojijo in jed je hitro pripravljena!
LP, Muša
Muša, lahko jo zboljšaš na več načinov:
1.ob koncu kuhanja umešaš nariban parmezan
2. že v začetek dodaš kakšna tebi ljuba zelišča ( Provansa in zelišča), lahko tudi nadrobljene suhe jurčke. Tako ima polenta vedno malce drugačen okus.
3. postrežeš lahko tudi tako, da preliješ s stopljenim maslom
v Italji to maslo kar precej segrevajo, da že malce porjavi, kar se meni ne zdi zdravo 🙁
ali preliješ s popečeno panceto
4. Polento ohladiš, jo narežeš na rezine in to popečeš na žaru ali daš v pečico z rezinami topljivega sira . V Franciji jih imaš na izbiro. Jaz dam najraje pikantno gorgonzolo.
Je pa sicer z belo polento tako: ali jo imeš rad ali ne.
Nona in mama sta prisegali samo na to in cela Furlanija tudi.
Lep pozdrav v cxetočo Provanso Babi
Babi, hvala za nasvete. Sicer sem ze ob prvem kuhanju eksperimentirala, v kuhano polento dodala sir in naredila nekaksne ocvrtke,a se mi je zdelo, da vseeno nekaj manjka. Ko sem bila majhna, smo sli vcasih z babico in dedkom na ribice z belo polento in takrat se mi je zdela veliko boljsa! Bomo se probali!
Pozdravcek tudi na soncno stran Alp!
Petraa
Rižoto pripravim tako kot v navadni posodi, samo s krajšim časom kuhanja.
Na malo maščobe prepražimo na drobno seseklano čebulo. Ko zlato zarumeni dodamo lahko:
svež paradižnik, papriko, gobe, šampinjone, grah, lahko kaj morskega, tudi kakšno drugo zelenjavo….. (po želji), malo solimo, in dušimo primerno dolgo kakšne sestavine uporabimo. Ko je zelenjava zdušena, dodamo riž in sicer na 1 enoto! riža 2 enoti! tekočine (voda, juha-enkrat več)
Premešamo in po potrebi dosolimo (včasih dodam jušno kocko), ne pozabimo na nasekljan peteršilj in česen.
Zapremo ekonom lonec in ko vidimo, da vre (sama imam na pokrovu vrteči čep) pustimo 2-3 minute in odklopimo. Ne odpiramo ekonoma toliko časa, da ni več pare. cca 20 minut.
Ne vem ali ti ta odgovor zadošča? Če je še kakšno konkretno vprašanje, kar vprašaj (mogoče ti iz napisanega ne bo kaj jasno).
Veliko užitkov ob kuhanju! Ula
Hej, Petra!
Rižota? Glede začimb, kaj dodamo…si lahko pogledaš v iskanju. Tega je veliko. Za v ekonomu? Najprej zdušim čebulo ali še raje por, dodam meso
( če je z mesom), malo popražim dolijem malce suhega belega vina, pustim , da izpari in dolijem vročo juho ali vodo. Pokrijem in že prej znižam temperaturo na minimum. Po 10 h minutah odstavim. Rižota bi morala biti gotova. Če je preredka, še malo dokuhaš. Sicer italijanska rižota je dokaj redka. tekočine gre malo manj kot izven ekonoma.
Sama je ne delam v ekonomu, ker je 20 minut za rižoto dovolj in jo mešam. Pa ne zato, da se ne bi prijela, zaradi premešanja okusov. Tudi z mesom je malokdaj; raje jo imamo z zelenjavo. Tudi to je že vpisano.
Krompir? Zelo preprosto. Narežeš ga na četrtine ali nekoliko manjše kose.
V lonec vliješ za dober prst (ležeč) vode, daš vložek z luknjami – ta za soparjenje nanj naložiš krompir, malce osoliš in zapreš. 10 minut je dovolj.
Zelo okusen krompir, ki ga lahko potem po mili volji zabeliš. jaz najraje dolijem malce olivnega olja s sesekljanim peteršiljem, premeša in je.
Lep pozdrav z obale Babi
Forum je zaprt za komentiranje.