Kaj je z novodobnimi starši, da dajejo neka “moderna” imena ?
Kdo sploh hoče komu kaj dokazat? Zakaj izhajate iz sebe? Ste eni takih, ki igrate navidezne skromne ljudi, hkrati pa se dokazujete – če ne z imenom, pa s čim drugim? Od kje vam ideja, da ljudje sploh kaj dokazujejo? Komu? Vam? Zakaj bi se? Poleg tega – ali ne “poznate” na stotine ljudi na videz, za katere niti pojma nimate kako jim je ime, pa so vam v redu? Poštar, pek v sosednji pekarni, voznik avtobusa, ki vas vsak dan vozi v službo! Ali se ti ljudje dokazujejo skozi ime ali skozi svoje znanje? Bi ti voznika avtobusa, ki te vsak dan varno pelje v službo in domov, gledala drugače, če mu je ime Luj ali misliš, da zna boljše menjavati prestave, če mu je ime Lojze?
Meni na kraj pameti ne pride, da bi z imeni svojih otrok kar koli dokazovala, pa nima veze ali jim je ime Tomaž in Katja ali Tiadora in Maximilien! Ljudje dajo otrokom imena, ki so jim všeč in ki jim zvenijo lepo in ki jih spominjajo na kaj lepega ali na kaj pomembnega ali so jim bila všeč, ko so jih prebrali v kakšni knjigi in si zamislili junaka te knjige in se vživeli v njega, pri imenu imajo tople in lepe občutke. Za koji klinac bi se morali omejevat, ker se tebi zdi, da se nekaj dokazujejo?
Nikjer ne piše, da je nek otrok, ki mu je ime Lojze boljši kot nekdo, ki mu je ime Abaju. In obratno.
Brezvezna in brezplodna debata. Če se kdo meče ven, se prej ti s svojo velepametjo.
Meni je to totalno bedno….kjerkoli po svetu sem bila, imena pomenijo tudi identiteto otroka, njegov
izvor, prednike, korenine…
Na misel jim ne pride dajati tujih imen – oziroma to počnejo, če sta starša iz različnih kultur, da se
to pokaže…pri nas pa….če greš na primorsko, so sami “Robertoti”, pa “Sivie” (brez j)….če greš na
sever, so nemškutarska imena, v Ljubljani pa itak ne vejo, kaj bi se še spomnili, da bi zvenelo bolj
“fensi”….
Ime je del identitete…le redka imena so “internacionalna” , kot “Peter” ali “Nataša”…
Starsi pa po moznosti Janez in Mojca. In priimek Novak. Otrok pa super fancy spakedranko za ime, obvezno dvojno seveda in potem imamo Žbljxy Sfiblly Novak. In se starsem zdi blaaaaaazno kul. Kot neki pubertetniki no, ki hocejo izstopat. Nas sosed je naprimer Tai Lun. Njegova sestra pa Tiara Neya (tocno tako se napise ja). In nek zelo pogost slovenski priimek. In res ko slisim mamo kako se dere njuna imena me pritisne srat!!!
Starsi pa po moznosti Janez in Mojca. In priimek Novak. Otrok pa super fancy spakedranko za ime, obvezno dvojno seveda in potem imamo Žbljxy Sfiblly Novak. In se starsem zdi blaaaaaazno kul. Kot neki pubertetniki no, ki hocejo izstopat. Nas sosed je naprimer Tai Lun. Njegova sestra pa Tiara Neya (tocno tako se napise ja). In nek zelo pogost slovenski priimek. In res ko slisim mamo kako se dere njuna imena me pritisne srat!!![/quote]
Strahota, kje je sedaj CSD????
Podoben pojav beležijo tudi v Ameriki, v črnskih getih. Tisti ki ne izstopajo s prav ničemer, si potem izmišljujejo bedasta imena. Kompenzacija za svojo praznino in nevidnost. Psihologi bi vedeli o pojavu povedati kaj več. Je pa po svoje dobro. Tako že na daleč vidiš s kakšnimi ljudmi imaš opravka, pa potem ni neljubih presenečenj.
Forum je zaprt za komentiranje.