kaj je to? Za pitulčico
Hej, pitulčica!
Zdravo, veselo, iskrivo novo leto želim tebi in vsem ostalim pridnim kuharicam:)
Ker sem krivec za pitulice jaz osebno, upam, da si osnovni recept dobila. Objavila sem ga 8.4.2003. Slike so pa pri Zdravi prehrani v Galeriji slik.
Pri nas so pitulice še vedno zelo aktualne z različnimi polnili: samo skuta ali pa variacije z zelenjavo. prijatelji so močno razočarani, če jih ne pričaka pladenj ravnokar iz pečice vzetih dišečih “gnezdec”.
Meni pa tudi zelo ustreza, saj jih lahko pripravim nekaj ur prej, jih hranim v pekaču v hladilniku in pol ure preden pozvoni na vratih, jih porinem v pečico.
Lep pozdrav Babi z obale
Hy tršica BABI s Primorske
Najprej zdravja,sreče ter veselja v 08 in uspehov v kuhinji,
ob tej priliki ,čeravno skoraj dva meseca prepozno-vse naj za
tvoj osebni praznik,ki je bil tudi povod da sem vstrajno iskal
ta forum.Izsledil sem ga preko mishike-te tudi čaka voščilo in
kresničke.No danes pa naletim nate in -in našel sem naš forum.
Sedaj pa veselo na delo.Za vse ostale,ki me še ne poznate ,to ni
nikakšen osebni odziv na babi ampak naj vam položim na “dušo”,ko enkrat spoznaš ljudi,ki jih sicer ne poznaš pa jim zaupaš pri nasvetih
za kuho in peko si ponovno najdene strani vesel kot otrok nove igrače.
P.S.
Zapišite si ta forum,da ga slučajno zaradi drugih obveznosti
nekaj časa ne uporabljate potem še menjate mašino in ste tam kjer sem
pristal sam.lep pozdrav iz Štajerske-OGI
To ni pogruntavščina od Babi.
Prekopiran recept od tu http://www6.serbiancafe.com/kuvar/9/432/Gibanica-detaljno
🙂 Pa saj ima vsak svoje recepte od nekje – podedovane, prepisane, v novejsem casu prekopirane… Tezko si je ze kaj popolnoma novega izmisliti, a ne? In tu tudi nihce ne zahteva avtorskih pravic :).
Doda pa vsaka kuharica ali kuhar scepec sebe in to je tisto, kar koncni izdelek potem naredi tako cudovit – no, ce se ti le posreci ;).
Lp, mishika
Hej, resnica!
Ne v zagovor, ampak samo v pojasnilo:
Prvič sem pitulice jedla pri zdaj že pokojni prijateljici Saški. Recept je dobila od svoje tašče iz Beograda.Sama sem ga dopolnila z zelenjavnimi nadevi.
Ko sem napisala recept za Vesno, sem šele začela sodelovati na tem forumu. Ostalih forumov še poznala nisem, dokler me prijazna dekleta niso z njimi seznanila.Tudi tale tvoj link smo pogledale in moj komentar takrat je bil, da mi je stil pisanja, dovolj humorja zelo všeč.
Na predstavitvi, kuharskem srečanju, sem povedala, da so pitulice posvečene Saški. Nikoli si ne bi lastila nečesa, kar ni moje. Največkrat sem povedala ali celo citirala, odkod recept.
Kot je povedala Mishika, osnoven recept je nekaj, variacije pa nekaj dodanega, tvojega lastnega.
Tri leta sem sodelovala in bilo je zelo prijetno.Mogoče boš pogledala zapiske za nazaj.Bilo je veliko pozitivne energije. Srečanja so bila enkratna.
Prišel je tudi dan, ko se je v ta prijazni forum pritepla negativna energija. Takrat sem nehala. Oglasila sem se ponovno samo zato, ker so me neprijazni odgovori pitulčici boleli. Tudi deklet od takrat ne srečujem več tu. Ostali so pa drugačni pogostni stiki.
Želim ti SREČNO v novem letu Babi
A ne da je lepo srecati “stare” znance? 🙂
Se tudi jaz iz podobnih razlogov nekaj casa nisem javljala sem, ampak pokukam pa se vedno rada. No, sicer pa sem imela zaradi vseh cirkusov okoli sluzbe kar kronicno pomanjkanje casa. V zadnjem casu, pa se ze bolj nagibam k drugih vrstam forumom, kjer najdem za mene trenutno aktualne informacije – v zacetku junija namrec pricakujeva prvi podmladek, tako da imava trenutno polne roke dela :).
Lep pozdrav Babi na Primorsko in ogiju na nas konec 🙂
mishika
Samo še dodatek.
Nikoli nisem spreminjala nicka,ker sem vedno stala za svojimi besedami.Razne resnice, lenobe… so kot anonimna pisma,za katera vsi vemo, kaj so.
Vesna je prosila za nasvet in jaz sem recept ter vsa navodila ( učila sem 1. r. in natančno pojasnjevanje mi je prišlo v kri) poslala samo v pomoč.
Lp
To ni pogruntavščina od Babi.
Prekopiran recept od tu http://www6.serbiancafe.com/kuvar/9/432/Gibanica-detaljno%5B/quote%5D
Spoštovana resnica,
hudo je takole gledati forum, ki je bil eno samo pozitivno razmišljanje in svetovanje. Da o čudovitih ljudeh ne govorim. seveda pa vsako obdobje prinese nekaj novega in glede na to, da je zopet novo leto, upam, da bo to leto mnogo bolj strpno kot je bilo prejšnje leto, vsaj kar se tiče nasvetov, odgovorov, komentarjev.
Kaj je čigava pogruntavščina, na tem forumu sploh nima nobene veze in zato je neumnost, karkoli govoriti okoli teh stvari. Babi nam je dala več nasvetov kot kdorkoli drug na tem forumu, in zdrava pamet bralca bi morala vedeti, da ni bistvo, kdo ga je napisal, ampak kdo in kako ga je podal spraševalcu.
zelo žalostno je, da namesto odgovora raje vidimo, da nekomu dopovemo, da nima prav.
predvidevam pa, da si dokaj nova tukaj gor in nisi brala foruma še v času svetovanja naše Babi, zato ne moreš vedeti, da nikoli ni govorila, da je to njena pogruntavščina, še več zelo jasno je povedala, kdo je dal idejo za pitulice, ona je samo tako prijazna, da vedno vse izbrska in pomaga s svojimi prispevki, ki so več kot samo koristni, saj iz njenih besed ne preberemo samo kako se naredi, temveč celo iz besed čudovito diši. Za takšno podajanje nasvetov, pa žal ni sposoben vsak. Najprej moraš biti dober človek, in imeti posebne vrline, ki jih naša Babi zagotovo ima.
Nič ni narobe, če si podala link, želel bi v novem letu, da se samo spremeni ton podajanja informacij in Babi bi lahko bila marsikomu za vzgled, vedno prijazno in spoštljivo do vseh, ne glede na reakcijo ostalih.
Bi pa s tem sporočilom rad povedal vsem, da nikar ne bodimo tako nestrpni, ko pa je lahko veliko lepše, če samo malo obrnemo besede. Zaradi takšnih tonov, ni za ostale nobenih koristi, saj se ljudje odločijo, da ne bodo več sodelovali, ker je toliko negativne energije. sem pa smo prišli ravno z razlogom, da dobimo dober in kvaliteten odgovor, ne glede na to, kdo ga poda.
Babi, le bodi še naprej to kar si in hvala za vso pozitivno energijo, ki jo deliš naokoli. želim ti še veliko uspešnih in zadovoljnih let.
primož
p.s.
malo za branje, če ne veste vsega:http://med.over.net/zdrava_prehrana/clanki/clanki_september03/1_srecanje_miele.php
Tudi jaz sem enakega mišljenja kot Primož. Babi sem brala že mnogo let nazaj, ko še nisem aktivno sodelovala pač pa samo brala. Vedno je vsem želela pomagati in tudi še danes je tako.
Tudi meni je hudo, da je ta forum postal podoben ostalim, skratka eno samo oprostite izrazu zajebavanje.
Skratka gospa babi vseeno vam želim veliko zdravja in še več obiskov vaših najdražjih.
Hja, se mi zdi, da se je v zadnjem letu, dveh prepoznavost tega foruma oz. MON-a zelo povečala (po eni strani OK), da je gor ogromno takih, ki samo provocirajo, iščejo razloge za stresanje svoje slabe volje,…… Priznam, da ravno zaradi tega veliko manj in z manjšim veseljem spremljam MON (še posebej ta forum), ker je kr naprej povsod samo besedni “fajt”. Skoraj ni več tistih, ki so se včasih oglašali (jaz sem sicer bolj brala) – še zmeraj pa prečekiram, če je slučajno kaj napisala naša Babi. Polna dobronamernih nasvetov, izkušenj, ki jih je nesebično delila z nami. In pol jo takile osli (no, žalim živali) dobesedno spodijo s foruma. Tudi mene in najbrž še koga je kar minilo, da bi kaj napisal, ker se takoj samo usujejo (zlonamerne) kritike. Vsem skupaj (še posebno Babi) pa želim polno morje tistih malih drobnih kristalčkov sreče, ki nam bogatijo dneve. Lp.
Morska zvezdica,
točno tako je kot si napisala. V bistvu se je obisk povečal, ampak povečalo se je tudi število uporabnikov, ki radi provocirajo in iščejo razloge za stresanje slabe volje.
Moje mnenje je, da je za to krivo tudi celotno vzdušje v državi, evropi in svetu. To je splošen in vedno bolj pogost pojav, nezadovoljstvo z življenjem, potem pa to pokaže tam, kjer so ljudje najmanj krivi, morda celo nasprotno so tam zato ker želijo pomagati in ker želijo pomagati jih največ fašejo. Tako je na žalost stanje v svetu in na forumih ni nič drugače.
mi se še vedno trudimo, skupaj z nekaterimi uporabniki, med njimi je tudi Babi, da bi bili vedno prijazni in spoštljivi in bi radi, da bi zgled vlekel. vse preveč pa je vlečenje zgleda v tisto nasprotno smer. Ampak še vedno smo živi in še vedno bomo poskušali z našim delom, vsaj komu pomagati in mu polepšati dan. Pa upajmo, da bo Babi imel toliko moči, da bo vedela, koliko pa je tistih, ki jo spoštujejo in jo imajo radi in imajo radi prav vsak njen stavek na forumu.
primož
Babi 1000krat najlepša hvala za odgovor. Po tvojem postu sodeč si zelo prijazna in dobra oseba. SEm pa v google in najdi.si vtipkala pitulčice in mi ni nič pravega ven vrglo. Sem pa zaj prvič videla pitulčice, jedla pa še jih nisem. Bom pa jih enkrat v kratkem naredila. Tisti recept, ko je en dal link pa je v hrvatščini in ga skoraj ne razumem. Ima kdo link do česa slovenskega? Po možnosti vegetrjanskega.
Babi in ostalim pa želim v novem letu veliko zdravja, sreče in lepih trenutkov.
Hy vsem skupaj.
Imam občutek,da smo se nekako sočasno našli”stari gadi”in (en taki ko nena vej,zaka se tu pri nas gre.Se sn jes tudi tak začeu dok nism pogruntau,kam pes taco tiši).Prevedeno:RESNICA-z nami ni dobro češenj zobat.Če pa smatraš da imaš svoje izvirne recepte,se pokaži kaj nam nudiš!
Dovolj bodi zbadanja,tudi od ostalih,če ima jajca nam bo že poslal kaj izvirnega,mi pa,kot sem omenil v prvem linku veselo na delo.Dopoldan sem razmišljal,da bi lahko preostali del zime izkoristili po dogovorjenih
temah.Recimo v društvu-tinstan krompir,imajo kar precej različic,je pa še ogromno osnovnih jedi,ki jih vsak pripravi malo drugače.Lahko da je to
že bilo obdelano pa mi ni za brskat po arhivih,tako kot marsikomu.Čakam na odziv.
P.S.-mishika-tudi z moje strani čestitke za skrb o število Slovencev,ker pa tudi vem keter strani obiskuješ,si zapomni sledeče:ker si iz mojih
koncev,ti verjetno ne bo težko dobiti domače kozje mleko,ne še kar na
začetku,pač vprašaj pristojne,nama osebno je svetoval Dr.KANCLER in od
takrat-adijo bronhitis,gripa…..dasiravno skoraj pred 1/4 stoletja,mi
pa bomo tudi poslali kakšno kašico.lep pozdrav vsem OGI
Lepo pozdravljene v novem letu. Po zelo dolgem času se tudi jaz oglašam, saj sem zadnje mesece le tu in tam pokukala na ta forum, ker se mi zdi, da je vse skupaj nekako zvodenelo, napram prejšnjim letom. Ni več tiste kuharske zagnanosti, ni dosti novih izmenjav receptov, veliko se je pojavilo pikrosti, in še bi lahko naštevala. Tudi mene jezi, da se nekdo oglasi z neumestnimi komentarji,še posebej tak, ki ta forum ne spremlja od vsega začetka. Žal mi je, da babi ne sodeluje več, zato jo ob tej priliki prav lepo pozdravljam in ji želim veliko sreče, zdravja in kuhanja v novem letu, kakor tudi vsem starim, resnim furmašicam, seveda tudi Primožu.
Alena
Nekaj si moramo priznati. Od kar ni Babi tukaj gor, je forum zamrl. Tako, kot je morska zvezdica napisala, tudi sama večkrat prečekiram, če se je Babi pojavila na forumu. Par dni je od tega, kar sem bila zadnjikrat tukaj gor in kaj ugotovim? Babi se oglasi in hop po njej, pa kakšni ljudje ste to. In prejšnič je bilo enako. Vse bolj se mi zdi, da je niste vredni. Mi smo lahko hvaležni za tisti čas, ko nas je tukaj gor bogatila s svojim znanjem in prigodami, katere so nam polepšale dneve.
Babi srečno in zdravo 2008 in kot je napisala swarovski, veliko obiskov tvojih najdražjih.
Vse skupaj pozdravljam še tule in se strinjam s predhodniki, odkar se je Babi nehala oglašati redno, je forum skoraj zamrl.
Mishika, tebi oz. vama iskrene čestitke,
vsem skupaj pa še enkrat ZDRAVO, SREČNO in USPEŠNO 2008!
Vladka
In, ja, sem pozabila dodati, tudi jaz sem ena tistih, ki še vedno dokaj pogosto peče pitulice in vse od takrat, ko je Babi prvič objavila recept prav na tem forumu.
Pitulčica, tebi pa le nasvet… poišči sveži sir, saj ne vem točno, kakšen je pravi izraz, mi le tega dobimo tu (v tujini), prave kisle skute ne dobimo in naši pitulic iz prav skute sploh ne marajo, ker so vajeni teh iz svežega sira. Ko sem jih pekla v Slo. iz prave skute, so jih potresali s sladkorjem, čeprav so bile slane… joj, meni jih je bilo kar grozno gledat 🙂
Vladka
Pitulčica, taka sladka skuta ali sveži sir se pri nas dobi it. Ricotta.
Je sicer dražja, ampak zelo njami.
Veš,tudi če polniš z drugim, nekako nekaj mazivega mora biti, ker je drugače vlečeno testo presuho.Tisti namaz, če ga ni preveč, se vpije v testo, ga praktično ni čutiti kot se čuti pri skutinem zavitku.
Včasih naredim po istem principu tudi sladke pitulice z jabolki in cimetom. Namaz jajček, sladkor ( jaz skuta) ti lahko umešaš malo masla in potrosiš z naribanimi jabolki. Zaviješ, narežeš na rezine in v pečico. Poskusi.
Lp Babi
Hej Babi!
Še ena stara. Nona Karolina! In to sedaj že dobesedno 4x.
Saj veš, da sem te tudi jaz brala od vsega začetka in se od tebe veliko naučila.
Sedaj, ko sem v zasluženem pokoju in imam pri sebi vedno koga od svojih, ki rad poje kaj dobrega od “nonice” pa skoraj nimam časa za branje.
Ko sem pa videla tvoje ime, sem se morala oglasiti, te pozdraviti in ti zaželeti vse dobro v letu 2008.
In naj ti povem s čim me je presenetila moja hčerka za novo leto?
S pitulicami, ki jih sedaj dela že sama in so bile za oblizniti prste.
Še en lep pozdrav tudi od najine Vipave.
ojla, Babi tudi jaz sem te zelo vesela, pri nas še vedno pečemo pitulice v reznih variantah.
Če rabim nasvet še vedno z iskalnikom poiščem tvoje stare poste in nasvete od več let nazaj.
Tudi meni je škoda, da forum zamira, ker je bil včasih tako poln pozitivnih misli!
Želim da se negativci sploh ne bi oglašali, Babi bi pa z veseljem še brala, pa še marsikoga od ” stare garde”,
Srečno in veliko kuharskih idej vsem želim v novem letu!
Forum je zaprt za komentiranje.