Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika Kaj imate za večerjo?

Kaj imate za večerjo?

Pri nas dostikrat ostane cela garnitura jedi od kosila.

Jaz zvečer pojem kakšen jogurt ali pa ostanke od kosila, drugi se pritožujejo, da ostankov pač ne bodo jedli in pričakujejo KUHANO VEČERJO (????!!!?!!??) … se pravi na friško spohan šnicl + prilogo + svežo solato + juho….

Sestra je sposobna sredi tedna stat v kuhinji do 22:00 in delat celo večerjo nakar si teži cele dneve, da mora samo skoz biti v kuhinji.

Se pravi – kako je pri vas?
-za večerjo ne jeste nič
-za večerjo jeste jogurt ali kaj podobnega
-za večerjo jeste ostanke od kosila
-za večerjo skuhate friško hrano

mi kosilo jemo v službi/šoli/vrtcu, tako da nimamo ostankov za večerjo.
Za večerjo kuham, ker imam male otroke, vendar nekaj na hitro:
– zelenjavne juhe, prežganko
– palačinke
– mlačeni zdrob, riž
– polento in mleko
– včasih tudi čokolino ali kaj podobnega (čeprav se takšnih stvari izogibam)
– včasih tudi kruh in salamo
– včasih tudi jogurte (ta mali dam še kakšno žemljico zraven)
– solate ….
– solato in krompir (ga dam pečt na peki papir v pečico in gor domačo slanino za okus)
Skratka, nekaj na hitro. Včasih pa tudi meni zmanjka idej.
Lp

Kosilo jemo v službi (midva prideva domov okrog 16:30 tako da med tednom ni kaj razmišljati o kuhanju kosila doma), tako da naredva nekaj toplega za večerjo, vsak dan. Seveda pa to ne pomeni, da vsak dan sveže skuhava vse kot v restavraciji, dostikrat skuhava golaž ali pa zelenjavno čorbo in imava potem to za dvakrat ali trikrat. Čez vikend pa seveda skuhava kosilo in večerjo (in nekaj od tega obvezno v večjih količinah, da je zaloge še za kakšno večerjo med tednom). Ker se trudiva živeti vsaj malo zdravo, praktično nikoli ne pohava, če delava zrezke, jih dušiva ali morda na hitro popečeva. Dostikrat doma delava obroke brez mesa, ker se že v službi težko izognemo mesnim jedem in je že tam mesa preveč. Solato jemo skoraj vsak dan, juhe pa ne, sladice pa praktično skoraj nikoli ne (je treba paziti na kile, ker imava sedeče delo). Kuhinja se pa pri nas zapre vedno najkasneje ob osmih zvečer, ko je vsa umazana posoda zložena v pomivalcu in štedilnik in pulti počiščeni. Pri nas jemo najkasneje ob 19:30, načeloma pa okrog 18h.

Kolk imajo pa kil tisti, ki zvečer jedo kompletna kosila? Res ne vem, kaj naj bi človek počel, da bi potreboval take “drvarske” obroke.

Pri nas pa oma skuha kosilo.
Domov pricapljamo različno in si vsak koslio še pogreje.

Zvečer ob 20.00 se gre kuhat večerja (skoraj enako kot kosilo) in se je cel menu včasih še ob 22:00 :S:S:S

Če so kake pripombe glede tega pa cel halo, da mrzlega in pogretega pa res ne bodo jedli….

Ponavadi pridemo domov po 16. uri, tako, da imamo nekaj med kosilom in večerjo in potem razen sadja ne jemo nič več, otroci še kakšno mleko in kakšen kos kruha/pecivo. Kosilo imam vedno skuhano v 20-30 minutah, pa ne jemo samo špaget ali riža, samo se res zasuknem v kuhinji in večkrat tudi prej kaj pripravim.

Ob vikendih pa zelo različno. Od kosila ostankov ravno ne, ker sem se navadila, da skuham toliko, kolikor pojemo in tiste dve žlice mirno zavržem. Večerja je potem zelo različno,….mlečni riž, gres, palačnike, šmorn, zelenjavna mineštra, pica, pečena jajca, hrenovke, tudi namaz na kruhu,….

Men je bolj fenomen, kaj eni delajo 2-4 uri za šporhtom,…..tega pa ne bom nikoli pogruntala,…..

Samo primer jaz imam mleto pečenko, pire in solato fertik v 30 minutak, peče pa se itak sama.
Pa veš, da tole ne delam sredi tedna, ko je dovoj drugih obveznosti, pa jemo vsak dan kosilo z OH, zelenjavo in beljakovinami, ampak res bolj izi stvari ali vzamem iz skrinje kakšem segedin, golaž, zrezke,…

Vse možne opcije! Če ostane od kosila in je okej, pojemo. Včasih nič ni, pa je samopostrežno iz hladilnika. Včasih se nam ljubi kuhat in skupaj kaj spravimo na mizo, sploh če je bilo kosilo bolj mimogrede ali pa ga ni bilo … itd.

Ni pravila. Po trenutnem navdihu in željah, je pa res, da zelo gledamo na to, da se čimmanj hrane meče stran. (ostanki od kosila se pojejo, nihče ne viha nosu.)

Daj nehaj no!!!! Joj, boga res,…..po 20. se pri nas kuhinja zapre,…jemo se do 19 ure najkasneje,……če pridemo domov po 18 uri, definitnvno jemo kaj na hitro – šmorn, jajca, palačinke,….

Kosilo imamo ponavadi ob treh. Jaz pridem ob pol treh iz službe, večina pa pride ob treh domov.

Za večerjo seveda kuhamo. Ne sicer 3 rund, ampak recimo ajmoht, zrezki in krompir, rižota in solata, makaronflajš in solata.

Naj povem, da vsi ohranjamo idelano težo. Keč je v tem, da večkrat na dan ješ, v stalnih intervalih in seveda, da se ne nabašeš do onemoglega.

Je pa seveda to delo in meni je v veselje.

Kruh namazan z maslom, medom, skuta, kakšna salama, pašteta, včasih solata zlasti poleti, če kaj ostane od kosila – recimo kaj na žlico, redko hrenovke, jajca. Vsak si pravzaprav vzame sam po želji iz hladilnika, kuhamo posebej večerje nikoli, jemo pa okoli 18. ure, kasneje kvečjemu še kakšno jabolko ali pomarančo.

Večerij ne kuhamo. Še osrane kaj od kosila, se to poje, sicer pa po želji. Če že kaj pripravim je to kakšna juha na hitro ali kakšna solata. Trenutno za večerjo miksamo sadne smootije. Vsak pol litra in smo siti.

Živi in pusti živeti

Jaz zmeraj pripravim kaj lahkega, zdravega, izvirnega in dobrega.
Rižota s škampi
Škampi na žaru s pikantno omakico
Gratinirane dagnje
Piščanec s timijanom in limonsko travo
Avokadov namaz, ržen kruh
Testetnine s tartufi
Telečji medaljoni s paradižnikom in mocarelo
itd
itd
itd
V hrani je treba uživat, ne pa nekaj zmetat vase, smao da je!

Med tednom imamo pozno kosilo. Če je kdo zvečer še lačen, je na razpolago sadje, jogurti, pa kruh in kaki namazi. Čez vikend imamo kosilo malo prej kot med tednom (nikakor pa ne ob 12h) in za zvečer velja enako. Skuham toliko, kolikor se naenkrat poje, razen jedi, ki se sicer kuhajo v večjih količinah (razne jedi na žlico) in jih imamo potem pač 2x za kosilo.

Sem na dieti,tako,da je bil zadnji obrok že na mizi:(šmrk!

Odvisno od tega, kdaj pridem domov in kdaj torej jem kosilo. Lahko kos kruha z nečim, zelenjavna juhica, popečen file ribe … Pač tisto, kar se mi zalušta, nikoli pa kaj obilnega, kot je samo kosilo.

Mi smo danes imeli goveje zrezke v omaki s korenjem, riž na belo, motovilec z naribanim korenjem in fižolom. Jedli smo ob 18.30.

Midva z možem jeva en obrok med službo. Mož ima na voljo malce boljšo hrano, jaz niti ne (menza), zato precej izbiram (samo solata, meso+solata) in si včasih naročim le delno kosilo. meni pač ni do tega, da bi v menzi jedla komplet meni (juha, glavna jed, solata, sladica), ker vem da je to nekaj tisoč kalorij, prazih seveda. zato pač med slabim izberem najboljše, kar se da – svežo zelenjavo in če je ok, vzamem meso. če ne drugače jem pač sadje, jogurt, ampak to ni hrana od katere lahko živiš 5 dni na teden. zato doma jemo zgodnjo večerjo. danes tako, včeraj so bile testenine z omako, jutri bo najbrž zelenjavna mineštra, dan potem bodo morda hrenovke, pire in špinača, dan potem bo golaž (iz skrinje) in polenta ipd ipd.

Še enemu gor, ki sprašuje za težo:
– mož ima na višino 193 cm komaj 82 kg, suh je kot prekla
– sin ima 4.5 let, visok je 112 cm in ima cca 19 kg, bolj suh kot ne
– hči bo zdaj zdaj 3 leta, visoka 102 cm in ima 16 kg, bolj suha kot ne
– jaz imam 167cm in imam cca 62 kg, ni še krize

s tem, da sem jaz edina, ki se vedno nečemu odrekam. pač, oni trije so taki, da lahko jedo še pa še večerje in se jim to ne bo poznalo, če pa bomo nehali kuhat in jest večerje se bodo posušili.

A bejž no bejž, se pravi, da tisti ki jemo solate iz surove zelenjave smo kaj ne-gastronomci?

Vsak po svoje, meni gredo na živce te neki kvazi “noblesse” recepti v stilu “telečji medaljoni na posteljici od gratiniranega parmezančka z lističi limonske trave in mousse od francoskega krompirčka na posteljici od sveže toskanske bazilike”

(prevedeno šnicl in pire)

Približno zadnje leto ne jem po 14. uri nič, že nekaj let prej pa nisem jedel od 17. ure naprej. Starša – mati večinoma nič, oče kavo z mlekom, včasih kar pozno, okrog 22h.

(Pri meni se je želodec navadil in ne “prosi” – torej po 14. uri nisem več lačen, tudi če prej ne bi jedel nič.)

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close