Najdi forum

Splash › Forum › Starševski čvek › Kaj imate raje – trgovinske ali originalne znamke

Kaj imate raje – trgovinske ali originalne znamke

Kaj raje kupujete v Sparu, Hoferju, lelclercu – trgovinske ali originalne znamke? Kaj vam je dobro?

Meni so dobri kosmiči v lecleru, njihova znamka, ker imajo večje pakiranje po nižji ceni kot ostali. Pa tudi dobri so. Saj med trgovinskimi in original kosmiči ni neke razlike, razen, če iščeš z nekimi dodatki, vitamini, kake posebne kosmiče s proteini.

So mi pa po drugi strani odlični kosmiči od proteini.si, malo dražji, ampak res nasitijo, beljakovinski valjda. Tudi v lecleru, maš sadne in čokoladne. So pa top.

Jemo samo ovsene in pirine. Ne kupujem tistih z dodatki. Sama dodam orescke, sadje, med itd..med pripravo.

Nekaj trgovinskih, nekaj originalnih, pac probam cenejso varianto in ce mi ustreza, ostanem pri tem, ce ne, kupujem blagovno znamko, ki mi ustreza.

Recimo cistila vsa komplet kupim v Eurospinu, me noben Ajax ali Domestos ne preprica vec. Praske in mehcalce pa ostajam pri Arielu in Lenorju, kupim tudi druge, za zamenjat malo, a se vedno znova vracam tem znamkam.

trgovinske znamke se splača vzeti. recimo ljubljanske mlekarne filajo jogurte, mleko za spar in mercator. ceneje je, ista kvaliteta. samo treba je pogledati na embalažo

Sem od 2020 že na takem prehranjevalnem minimalizmu , da mi je pomemben predsvem izvor in sledljivost, zato:

– moka+ žita, direktno v mlinu , kmetu ( ne porabim tega veliko na leto) – jem pa najraje ješprenj -kot kuhan v solati ali v ričetu brez mesa;  od moke najraje ajdovo – doma občasno spečem kruh z orehi

– riž: izključno tisti, ki je pridelan v Italiji ( torej da ne pride z razsutim tovorom v kontejnerjih v Evropo in ga prepakiravajo potem tukaj v Evropi v embalažo -izključno italijanskega kupujem, in je odličen -ponavadi grem 1x letno do virov v Italiji ( tudi preko prijateljev) in si nakupim zaloge za eno leto – žakl 50 kg)

– kopensko meso: ga ne jem več od leta 2017; odkar ga nejem več, imam AI bolezni v mirovanju, že 5 let.

– morsko meso: imam slo in cro  znance in prijatelje, ki mi dobavijo sveže, ulovljeno npr. prejšnji dan isti teden, nič zamrznjeno ( škampi, jadranski lignji, hobotnica, določene ribe, ipd.) Hobotnica na zalogo za eno leto je vedno v zamrzovalniku- saj je taka tudi najboljša, predno jo skuhaš ali daš v sač pod peko , mora bit zamrznjena, drugače ne bo mehka.

– zelenjava- samooskrba ( zelena, peteršilj, drobnjak skozi vse leto-zime so tudi mile in ostane vse lepo zunaj; od ostalega jem cvetačo, kolerabo, redkvice in črno redkev, glavnato zelje, od listnae solate pa endivjo solato, radič in siljeni rabič), kadar zmanjka, pozimi, ne jem nobene kupljene zelenjave, ker je večina tukaj iz  ala Egipt, Maroko, španske in italijanskih plantaž ob avtocestah pod polivinilom, ipd ..). Če že kaj potem  iz Slovenije ( npr, endivja solata, če mi je zmanjka), pa z lokalnimi nardim kakšno “izmenjavo”. Pa obvezno kislo repo in kislo zelje – skozi vse leto – to je zame kot solata ali kot prigrizek ( npr. surova kisla repca z mletimi arašidi in čilijem skledico tega za malico, top).

-sadje: praktično ne jem drugega kot pomaranče in grenivke. Bi pa jedla tropsko sadje, kakšne pasijonke, liči, mango ipd. ampak  samo tam , kjer zrastejo direkt na drevesih, da isti dan obereš; tukaj pri nas uvoženega tropskega sadja  ne kupujem – ker to zorijo s plini v hladilnicah, roba se obere zelena. Banan tudi več ne jem, jih ne maram več.

-konzerviran fižol, grah, koruzo & Co kupim kar lepo v Eurospinu  najboljše in cenovno ugodno.

– siri: parmezan zorjen najraje 24 mesecev, mehki sir v slanici ( za na solato tudi), kak dober italijanski scamoza 8 navadna ali dimljena); kak dober domač dimljeni trdi sir.

– tun iz konzerv ne jem, samo kakšne skuše ali sardele – ne iz Maroka. Škoda, ker pri nas ni dobavitelja konzerviranih sardin in skuš iz Portugalske…Jih pa imajo v Italiji – občasno najdem in kupim na zalogo.

-oljčno olje – kupim pri zasebniku iz slovenske istre ( preverjeno dobro že 15 let)

– industrijsko napečenega hruha, pekovskih izdelkov ne jem, niti ne pogrešam

– za sladico: temna dobra čokolada, datlji, suhe slive, suhe nežveplane hruške ( tudi lokalno, pri nekom ki dela zase in za okoličane)

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close