Kaj ima povprecni 19 letnik v glavi, da gre studirat…
…ekonomijo, pravo, fdv,…, se pravi vse novodobne tovarne brezposelnih? Jaz tega res en razumem. Razumem sebe da sem sel to studirat, ker so mi starski filali pamet z floskulami o idi studirat pa ne bos rabil tako delat ko jaz. Koliko opazam, sem ujel zadnji vlak. Sluzbo dobil, ker takrat so se bile, danes pa so seveda moj adut izkusnje in ze kr nekaj delovne dobe.
Kaj pa mladici, svezi, ki pridejo iz faksa? Ni teorije da dobijo sluzbo, ker se tisti z izkusnjami je ne, oz. tezko.
Torej, zakaj se sploh nekdo gre to studirat, ce je obsojen na borzo in zivljenje pri mamici za garantirano vec kot 10 dodatnih let? Zakaj se ne gre izucit za kuharja, frizerja, keramicarja? Sluzbe cakajo, place ne slabe
ker lahko dolgo vleče status, pa nekako tudi dokonča faks ☺
ne skrbi … so brihtni in vedo, da je znanje pokvarljiva roma – da ima rok trajanja 3 – 5 let max ☺
Ja, ampak trendi se v par letih obrnejo. težko je povedat, kateri poklici bodo iskani čez 5 let. Kot kaže, bodo vsi poklici vedno manj iskani.
Trenutna definicija deficitarnega poklica v Sloveniji je: vsi bi te imeli, za slabo plačo. A ni to zanimivo, poklici, ki so pri nas deficitarni, v Avstriji niso prav nič deficitarni.
Tako pri nas trdobijo, da je premalo strojnih ing. A strojnemu ing. bi pa dali 800 eurov plače. In potem se čudijo, da mladi niso tako nori, da bi šli strojništvo študirat?
Trenutne manjke gled ekuharjev, keramičarjev…bodo zapolnile vmesne generacije ali priseljenci, zato je nemogoče napovedati, koliko bodo ti poklici še iskani čez par let.
Z ekonomskim faksom je že nekaj desetletij težko dobiti službo, ne šele zadnjih nekaj let.
Glede kuharjev: vpis na srednjo turistično šolo so morali omejiti zaradi prevelikega zanimanja. Torej ne drži, da mladi ne gredo v ta poklic. Kot drugo, razpisanih prostih mest za kuharje je vsako leto manj – zaradi krize. Tretjič: med brezposelnimi je ogromno kuharjev (ker imajo to smolo, da so starejši kot 50 let, čeprav nov pokojninski sistem predvideva, da bomo delali do cirka 65. leta).
Kakorkoli že, delež visoko izobraženih med brezposelnimi je še vedno “samo” 10-odstoten, se pravi, da je vseh ostalih 90 procentov brezposelnih z največ srednjo izobrazbo.
glej, vidim da malo tezko dojemas, zato bom probal na enostaven nacin razlozit: takrat se je vedlo da se bo sluzba dobila, danes se ve da se NE BO dobila. Bo zdaj slo?
@Spider, ing. strojnistva je res ena velika zalost. Toliko znanja moras imet, pa taka placa. Je pa jih vecina iz obmejnega pasa ze davno spokala cez mejo, kjer so cenjeni in dobro placani. Tako da jih pri nas prakticno res ni. vem za eno firmo pri nas, ko so jih iskali za 2500 bruto. Jih ni
Pa koliko si ti star Mariborčan? 50?
Jaz sem 36 in ti povem, da so sošolci, ki so šli na te fakse imeli izredne težave dobiti službo. Eni je še sedaj nimajo. FF, FDV, Ekonomska, Pravna… so že moje generacije imele resne težave oz. jih še imajo.
Očitno si precej stareješi, če je bilo takrat še enostavno dobiti službo.
En je gori dobro napisal cemu sluzi ekonomski faks – mesanju in prodajanju megle. In to sem jaz vzel zelo resno in sel meglo prodajat v tako panogo, ko ti in vecina tvojih brezposelnih pri 40 nebi nikoli pomislili. Sluzbo dobil takoj, res pa da je mesanje megle bilo podkrepljeno z znanjem anglescine in nemscine v nulo.
Star sem tolko kolko pise zraven nicka. In vsi moji sosolci so ze davno v sluzbi. Tistih nekaj ki niso, so ali izjemno nesposobni, ali izjemno leni. Eni se niti faksa niso zakljucili. Malo razmisli mogoce s kom se druzis.
In ce obvladas jezik, ni nujno da je samo tujina resitev. Ceprav smo mala gnila zaprta drzavica, se vseeno se najde kaki tuji cudak ki tukaj investira in takemu si ti zelo zanimiv.
Mariborčan32, štos je v tem, da so v naši državi intelektualne “sile” nepravilno in neenakomerno razporejene, zaposlitev pa se deli po poznanstvih. Ko se npr. javna uprava zapolni s kadri, ki ničemur ne služijo oziroma poklic delavca sploh ni primeren za to delo (zaposlitev preko vez in vezic), potem zmanjka delovnih mest za pravi kader – npr. za pravnike, ekonomiste ipd. Če imaš na delovnem mestu, ki je v osnovi primeren za pravnika, zaposlenega nekoga iz FDV (politolog, komunikolog ipd.), potem je jasno, da na isto delovno mesto ne moreš zaposliti pravnika in ta ostane brez službe. Tudi na lokalni ravni je podobno – ko se zaposlijo tisti, ki se poznajo z lokalnimi veljaki, zmanjka delovnih mest za – pravnike in ekonomiste. Potem pa jamrajo, da ne morejo dobiti pravnika. V resnici pa ga sploh niso iskali. Zato sploh ne gre za to, da bi bili pravniki, ekonomisti ipd. kader, ki ga ni mogoče zaposliti, ampak gre za to, da so vsa potencialna delovna mesta oddana, tudi takim, ki nimajo kvalifikacij za to delovno mesto.
“Antilopa” je več, ali manj povedala vse s tem zadnjim postom. Izobrazba ti prav nič ne nuca, to, da greš študirat ekonomijo še ne pomeni, da boš ostal 10 let brez službe, če ti pa lahko še isti dan prijatelj zrihta, da greš delat pri njegovem fotru. Poznam ljudi, ki še srednje šole nimajo dokončane pa so vseeno uspeli prilezt do vodilnih položajev.
Postalo je tako, da se da vse naučiti oz. za delodajalca je pomembno le kvalitetno opravljeno delo. Srednješolec lahko enakovredno opravlja delo pravnika, ki je za to študiral kar nekaj let. Je pa bistveno cenejša delovna sila, bolj motiviran za delo in brez visokega nošenja, ker nima titule. Nisem še srečala pravnika, ki bi se usedel za pisarniško mizo in začel delat kot visoko kvalificiran kader. Sem pa srečala ljudi iz vseh vetrov, ki so bili pripravljeni sprejeti težke izzive.
Seveda zagovarjam, da se zaposluje ljudi, ki ustrezajo tudi izobrazbeno, ker to ima nek smisel, sicer je bolje da takoj ukinimo vse fakultete. Samo v praksi vidiš, kako headcounterji “lovijo” potencialno zanimive ljudi, ki praktično nimajo veze s tem, kaj so študirali (če sploh kdaj so). To je le en vidik, malo v razmislek:).
In zakaj je treba človeka, ki se ne strinja s teboj in ima drugačne podatke, takoj označit za debila? In ti naj bi bil cvet slovenskega izobraženstva? Tvoj mali, omejeni ekonomski svet ni merodajen za vso državo. Diplomirani ekonomisti so že pred 20 leti težko dobili službo, kaj šele primerno plačano službo. Kaj šele na vzhodu države.
Poznam dipl. ekonomista, ki se je šel prešolat za policaja. Star je pa 40 let (prešolal se je že pred leti).
Če ima ta 19-letnik veze, je čisto vseeno kaj bo študiral. Tudi v JU so zapsoleni ing. strojništva, če so tja prišli po vezah. Na bankah imaš zaposlene recimo otroke bančnikov, ki so zgodovinarji, gimnazijski maturanti, geografi, ekonomisti pa brez služb. Itak pa je naše gospodarstvo danes tako v riti, da se tudi tehnični kadri nimajo kje zaposlit, ali pa jim ponudijo plačo čistilke. Tudi ing. kemije so se prekvalificirali v policiste. In to celo ženske, mlajše od 30. Družboslovcem, tistim, ki imajo službe, se vseeno malo bolje godi, pa čeprav je to marsikomu težko priznat.
Smešno pa je tudi to, da najbolj glasni nasprotniki študija na družboslovnih faksih, v ozadju ustanavljajo svoje družboslovne fakse. Če bi bil to res tako brez perspektive, tega ne bi počeli.
Itak pa je danes prihodnost bodočega diplomanta bolj odvisna od vez in tega koliko je sam iznajdljiv in radoveden, kot pa od tega, kaj je dejansko študiral. Da bi naši bodoči strokovnjaki s tehničnih področij ustanavljali nove firme, je pa samo pobožna želja naših politikov. Vsak, ki je kanček nad povprečjem, gravitira na tujino. To je pač slovenska realnost.
Forum je zaprt za komentiranje.