kaj ga polomim pri biskvitu?
Dajte mi povedat, kako naredite in spečete biskvit, da lepo, visoko naraste in je mehek, sočen?
Meni kar ne gre.
Sem dala 5 jajc, penasto vmešala, dodala sladkor (res da tega dodam pol manj kot v receptu piše (cca. 100g sem ga), potem sem mešala, dodala deci vode, dodala deci olja, mešala, potem sem v 250g moke zmešala pecilni prašek, vsula v ostalo zmes in še malo počasi mešala. Dala v pekač, v ogreto pečico, pol ure na 190°, ampak naraslo ni pa nič kaj.
Kaj sem ga polomila in kako naredite vi?
Jaz jajca in sladkor stresem skupaj v posodo in zmiksam v kremasto maso, potem počasi prilivam olje in mleko in čisto na počasi pomiksam, potem pa presejem v to moko s pecilnim in polahko mešam z žlico ne z mikserjem. Še vedno je lepo narastel. http://www.kulinarika.net/recepti/6112/sladice/preprost-biskvit/
Pa dam 150g sladkorja ne 250.
A veš, kje ga polomiš? Da iščeš recepte drugje, namesto na MONu:):)
Ti napišem enostavnega, garantirano uspe in, kar je najpomembneje, zelo je dober, puhast. Ne, najvažneje je, da je iz tega foruma nekje…
4 jajca, ločiš belja, rumenjak. Beljak miksaš v sneg, med tem postopno dodajaš 100g sladkorja +1 vanilin sladkor. Če imaš rada zelo sladko, daj 120g cukra. Ko je kompakten, z žlico nežno vmešaš ostale rumenjake in nato 120g moke (univerzalne). To nežno mešaš z žlico, ne mešalnikom! Daš pečt za 18 minut na 200 st.
To je to. No, ko je pečen, ga navlažim s kavico in rumom, za otroke pa brezkofeinski kofe.
Lepo peči, pa dober tek!
A veš, kje ga polomiš? Da iščeš recepte drugje, namesto na MONu:):)
Ti napišem enostavnega, garantirano uspe in, kar je najpomembneje, zelo je dober, puhast. Ne, najvažneje je, da je iz tega foruma nekje…
4 jajca, ločiš belja, rumenjak. Beljak miksaš v sneg, med tem postopno dodajaš 100g sladkorja +1 vanilin sladkor. Če imaš rada zelo sladko, daj 120g cukra. Ko je kompakten, z žlico nežno vmešaš ostale rumenjake in nato 120g moke (univerzalne). To nežno mešaš z žlico, ne mešalnikom! Daš pečt za 18 minut na 200 st.
To je to. No, ko je pečen, ga navlažim s kavico in rumom, za otroke pa brezkofeinski kofe.
Lepo peči, pa dober tek![/quote]
Jaz se tole miksanje in mešanje in postopno in kompliciranje igram takrat, ko imam čas ali ko pripravljam kaj posebnega.
Navaden biskvit, za polit s čokolado ali namočit s kavo, pa lahko vse skupaj zmiksaš in vedno rata. Mogoče je malo bolj kompakten, ampak naraste brez problema.
Pri avtorici je problem voda – ta se ne dodaja biskvitni masi.
Problem je lahko tudi pecilni prašek še posebno če je star ni šans da dvigne pecivo. Drugače pa jaz če delam tak biskvit obvezno kombiniram sodo bikarbono in pecilni prašek. Pa namastit moraš pekač če ne se ti pecivo ne dvigne. Ko delam biskvit za rulado takrat pa ne dajem pec. praška in tudi maščobe ne uporabim. Maso razporedim na peki papir in pečem.
Prvič, to, kar ti delaš, nima nobene veze z biskvitom. V biskvit gredo jajca, sladkor, moka, včasih malo maščobe (žlica olja ali stopljenega masla), NIČ pecilnega praška, NIČ vode ali mleka. Torej: na eno srednje veliko jajce 1 velika žlica (15 g) sladkorja in 1 velika žlica (15-18 g) moke. Jajca in sladkor se stepe do čvrste pene (če si hočeš poenostaviti, ločiš beljake od rumenjakov in stepaš vsake posebej, ampak biskvit potem ne bo tako lepo puhast), sladki peni narahlo primešaš moko in takoj daš v pečico. Tak biskvit nikoli ne bo sočen, ampak puhast in lahek.
Če hočeš mehko in sočno pecivo, se ozri po drugih recepturah, ampak pri sladicah je skoraj vedno važno, da se držiš recepta kot pijanec plota, ne pa malo po svoje, pa “malo bomo zmanjšali sladkor, ker smo preškrti/hujšamo/hočemo izpasti moderno”. Če že spreminjaš količine, moraš vedeti, kaj in do katere mere lahko zmanjšaš in kaj lahko ostane nespremenjeno.
Pecilni ni pomemben pri biskvitu-verjemi.
Bistvo je da se miksa posebej beljake in posebej rumenjake.
Ko mešaš beljake, proti koncu dodaš pol sladkorja.
V rumenjake pa zamešaš drugo polovico sladkorja, takoj dodaš malo mlačne vode in mešaš da se speni.
Rahlo zamešaš oboje, dodaš moko in to je to.
Pečice ne odpiraš – to so ključne fore.
Forum je zaprt za komentiranje.