Kaj dati otroku jesti?!??
Imam tako izbircnega otroka, da to ni vec res. stara je 20 mesecev, tezavna za hrano od rojstva dalje. Sedaj pa sem na robu obupa, besa in se cesa. Kaj ji naj dam jesti??
Ne mara:
– nobenih mlecnih zadev (mlecni gres, riz), razni Cokolinoti itd,vse odpade
– krompirja v nobeni obliki (tudi pomfri sem poizkusila, spljuva ven)
– palacink
– nobenih namazev, ne nutele, marmelade, NIC
– jogurtov, skutic
– riza, polente
Kaj sploh je, se vprasate? Sir, testenine (barilla polzke, spagete), rada ima juhe (govejo, fizolovo) in razne enoloncnice, jesprenj, dokaj rada ima mesne stvari, mesne omake, kaksne gresove knedle in hvala bogu sadje. Vcasih mi uspe podtakniti kus kus, enkrat tedensko dobi lososa, to ima rada. Pa sorovke in makovke za malico, to se gre.
Vec ali manj, sr**je se je zacelo, ko je bila dolgo v bolnici, tam je dobila Poli salamo in hrenovke, to bi pa slo vsak dan!
Kaj naj sploh kuham?? Zjutraj in zvecer spije 1-2dcl mleka, sedaj ji vcasih podatknem zlico cokolesnika, da bi jo malo nasitilo. Zmanjka mi idej, kuham in obracam 5 stvari cel teden. Me je ze razjezila in ni bilo nobenih vmesnih obrokov, ko ni hotela jesti kar je bilo kuhano, pa se ni sekirala. Je bila cel dan prakticno brez hrane, pa je niti to ni prepricalo, da bi recimo z ostalimi zvecer pojedla npr palacinko.
Popljuvajte me, ker sem ocitno slaba mama , ampak hkrati pa res rabim se kaksen nasvet kaj storiti :/
Pa se ideje, kaj kuhati?
Na vsak način pretiravaš. Tvoj otrok je pač čisto normalno otroško izbirčen in meni se zdi, da imaš kar nekaj maneverskega prostora pri kuhi. So pa to obdobja, ki povečini minejo oziroma se menjajo. Jaz otrok nikoli nise silila jest stvari, ki jih nista marala ampak sem prilagodila jedilnik tako, da je bilo za vse ok ali vsaj sprejemljivo. Sem pa vztrajala in to še vedno, da pri kosilu poskusita ostale jedi, če so jima že postale všeč, En grižljaj, če sta rekla da je zanič jima nisem tega naložila. Simpl. Sicer pa, da te potolažim, poznam fanta, ki je več ali manj samo pico, lazanjo, burek in tople sendviče. Drugega ne. Potem pa bodi pameten in skuhaj vsak dan nekaj drugega.
Jaz bi na tvojem mestu skuhala en velik lonec zelenjavne mineštre (zelenjavne juhe) in potem to shranila v manjše posodice v zamrzovalno skrinjo. Potem bi to pogrevala. Bi pa naredila več vrst, da ne bi bilo tako monotono.
P.S. Jaz bi bila presrečna, če bi moja 4-letnica jedla mineštrce. Zelenjava je zakon, pa še malo meska noter.
Ne nasedat tem novodobnim foram o pestrih jedilnikih in tem, da se hrana ne sme ponavljat. Važno, da je jedilnik pester iz vidika hranilnih snovi. Če ti uspe to skombinirat s petimi različnimi jedmi, nič hudega. In glede na to, da hči je sadje, zelenjavo, meso, testenine, mleko,… to ne bi smelo bit težko.
Če se ona ne sekira, ker ves čas je eno in isto, se tudi tebi ni treba.
Pa nisi slaba mama. Si čisto običajna mama z običajno izbirčnim otrokom. Tu gor na monu takih sicer ni veliko, otroci mon z največjim veseljem jedo vse po spisku, najraje pa solato. V resničnem življenju nas je pa precej 🙂
Eni otroci so bolj izbirčni, drugi manj. Zato nisi slaba mama. Daj ji jesti tisto, kar ji je všeč, od tistega, kar ji ni všeč, pa naj poje vsaj kakšno žlico. Počasi se bo navadila okusa. Tako sem jaz naše navadila jesti vso zelenjavo, najprej eno samo žlico, potem so se navadili in sedaj jedo vse. Kaj pa jajčka je? Če pije zjutraj in zvečer mleko, je tudi to dobro!
Aha, zdaj se boste obesile na palacinke z nutelo. Kot da vasi otroci tega ne jejo nikoli? Hocem povedat, da so recimo pri nas 1x na teden na sporedu za zajtrk, tamala pa ni sans in potem ali jo pustim lacno, ali ji dam drug “meni “.
Drugace se res trudim, da vsak dan dobi raznovrstno hrano, a jaz zal brez riza in krompirja hitro ostanem brez idej.
Da te najprej pomirim: Če tvoja malčica napreduje s težo in višino (torej ne hujša in je v zadnje pol leta vsaj malo zrastla) se nehaj sekirat! Če temu ni tako pa čimprej po napotnico za gastroenterologa. Tvoja malčica po vsej verjetnosti poje več kot dovolj različnih jedi, da ji kar se tiče tega nič ne manjka. Iz vsake prehranske skupine je kakšno stvar in zato ni nobene panike. Lahko mirno zadihaš in z veseljem greš skozi življenje skupaj s svojo deklico!
Moja punca (sedaj 9let) je bila že od dojenčka problematična kar se tiče hrane. Razen dojenja je odklanjala VSO hrano. Kar pa sem uspela spravit vanjo s kakšno finto, je pa izbruhala. V starosti malo mlajše od tvoje (15-18 mes) je bruhala tudi po desetkrat na dan, pa nismo mogli ugotovit, kaj je narobe. Vsako žlico hrane je izbruhala. K sreči se je takrat še dojila in jo je to ohranjalo pri življenju. Več kot pol leta se ni zredila nič, zrastla tudi ne… 🙁 Po celem kupu preiskavav na gastroenterološkem oddelku pediatrične klinike so na koncu ugotovili, da ima intoleranco na laktozo in fruktuzo (ne presnavlja mlečnega in sadnega sladkorja) in da ima hudo kronično vnetje želodca in požiralnika. Ko je začela dobivat zdravila za želodček (jemlje jih še danes) in smo uvedli strogo dieto brez laktoze in fruktoze in brez vse hrane, ki draži želodec se je začelo stanje izboljševat. Bruhala ni več, z veseljem pa ni nikoli jedla, saj je imela paničen strah pred hrano (nič čudnega, če pa ji je praktično vsa hrana povzročala hude bolečine).
Moja punca je sedaj popolnoma zdrava deklica (če odmislimo te posebnosti), je primerno velika za svojo starost, s kilažo pa je čisto na spodnji meji. Vsaj zadnjih 7 let ne je popolnoma nič sadja, praktično nič zelenjave (želodec prenese samo kuhano cvetačo, brokoli in čisto majhne količine korenčka), ne je nobenih namazov, jogurtov, skute, nobenih omak, od mesa prenese samo piščanca, lahko je tudi sardele in osliča, je lahko testenine in riž (brez vsake omake, zabelimo ji samo z žlico olivnega olja), sir ji povzroča težave, vse salame prav tako, pije malo mleka brez laktoze in to je to. Tvoja punčka ima bistveno bolj pester jedilnik, zato se nehaj sekirat! Otrok čuti, da si ti v totalnem stresu kar se tiče njene prehrane in sta se ujeli v zaciklan krog, ko je tebi bolj pomembno da ona je, kot je to njena potreba. Sem bila tudi na tej točki in sem mislila, da se mi bo zmešalo. Cel dan sem samo štela kalorije (ki bi jih morala ona pojesti pa jih ni), se tresla ob vsakem bruhanju (ker sem vedela, kaj bi morala prinesti noter pri naslednjem obroku). Bolj ko sem se jaz sekirala, še večji odpor je do hrane imela tudi ona. Še po tem, ko je začela dobivat zdravila in se je stanje z želodčkom umirilo in bi torej končno lahko začela jesti, sva se borili za vsako žličko. Njeno hranjenje je postalo moja in ne njena potreba. Zelo dobro je čutila, da je meni tako neskončno pomembno, da poje kakšno žličko hrane. Je bilo kar hudo priti iz tega začaranega kroga in odgovornost za hranjenje in občutek za lakoto predat v njene roke. Se pravi da bo jedla, ker bo lačna, ker si bo zaželela hrane in ne zato, da bo mami vesela ali da ne bo žalostna ali huda…
Svetujem ti, da se poskusiš pomiriti (vem, ni lahko :)) in stopiš nekaj korakov nazaj. To kar poje tvoja deklica je povsem dovolj pestro za njen razvoj in kar se tega tiče sploh ni kakšne hude nuje, da širite jedilnik. Tisto kar je, naj je predvsem z veseljem. Tvoja vloga in naloga je, da ji ponudiš hrano, ona pa se lahko odloči ali bo hrano jedla in koliko bo pojedla. Ne rabiš bit niti vesela, ko kaj poje in ne žalostna ali celo jezna, ko česa ne je. Čim večkrat jo vključi v pripravo hrane (od nakupovanja do kuhanja), naj skupaj s teboj v sproščenem vzdušju pripravlja hrano, kaj nareže in pomeša, pomaga pripravit mizo,… Predvsem naj bo tako njej kot tebi kuhanje in hranjenje prijeten čas. In čim manj kompliciraj. Če kdaj ne poje ničesar, iz tega ne delaj drame in ji ne ponujaj zaradi tega takoj česa drugega. Ko reče (ali pokaže), da ne bo več, umakni krožnik in pospravi hrano z mize brez slabe volje. V takem primeru ji morda samo malo prej ponudi naslednji obrok. Ponujaj ji kar naprej tudi hrano, ki je (še) ne je in bodi povsem nevtralna če jo poje ali pusti. Ponujaj pa ji seveda pri vsakem obroku tudi hrano za katero veš, da jo rada je. Predvsem pa naj malčica začuti, da jo sprejemaš in imaš rada ne glede na to kaj je in česa ne je!
Vse bo v redu! Objem tebi in tvoji deklici!
Bejž! Potem bi pri nas umrli vsi skupajm, sploh pa naš alergik, ki 5 let ni smel krompirja niti videti, pa ne jajc, mleka, glutena, govedine, teletine, piščanca, soje itd itd itd! Tvoj otrok ima več pameti kot ti! Poslušaj ga in mu sledi. Praviš, da ima rada ješprenj! SUPER!!! Dodaj fižol, korenček, enkrat rdeče meso, drugič svinjino, spakiraj v male porcije in v skrinjo! Namesto ješprenja lahko daš ajdovo kašo, proseno kašo, zelenjavo po želji in volji – enkrat paradajz, papriko, bučke, drugič cvetačo, brokoli, korenje, tretjič stročje, fižol in grah – variant, kolikor češ! Skuhaj puding, večina otrok ga obožuje in imaj popoln obrok! Pač ne je nutele in marmelad – so what?!?! Jaz jih tudi ne, ne prenesem cukrarije za zajtrk! Daj ji zelenjavne namaze, sojine namaze, skutne namaze, kruh ins kuto, kruh in sir – kaj je s tem narobe?!? Kupi ribjo pateto, kodilino pašteto, ki ne vsebuje konzervansov in druge svinjarije in naj je to. Ponudi jogurt, kefir zraven štručke. V minešte lahko zakuhaš kako testenino in je t ornk obrok aztakega čmrlja – skratka presezi svoje predsodke – problem je v tebi, ne v punci!
Si mi vzela iz ust.
Mma, nekaj nas je, ki smo zrasli brez nutelle in cokolesnika, palacinke smo pa videli le obcasno in smo bili bolj zdravi kot danasnji otroci. Nutella in cokolesnik nista hrana! Palacinke so pa sladica. Prav tako marmelada, Gres je navadna psenicna moka, ki ne sodi ravno med najbolj zdrave jedi. Riz, razen ce ji dajes polnega rjavega, je oropan vecine hranilnih snocvi, Imam obcutek, da se trudis, da bi jo navadila jesti na procesirano nehrano na skodo prave hrane.
Bodi presrecna, da tvoj otrok razume, kaj je treba jesti. Pameten deklic. Skuhaj ji juhe, pa naj jih je 3x na dan, in lososa, za posladek in malico naj ima pa sadje. Bo bolj zdrava kot njeni vrstniki, ki odrascajo na samem sladkorju v obliki nutelle, cokolina in marmelade.
pisker enolončnice za tamalo.
zmrznit, pa naj je vsak dan če hoče
ti pa ostali pa jejte kej druzga, potem ti ne bo treba dva kosila kuhat, če boš mela že za tamalo.
če ma rada gresove knedle, ji v mleko zakuhaj mal gresa, glih tok, da bo, potem pa dodajaj.
malica sadje, večerja spet enolončnica, pa mal mleka pred spanjem
ma , jaz ti rečem, da je pridna pupa, da je take stvari
kok bi šele norela, če bi hotela samo nutelo itd.
kruh najbrž je, ne .Daš ji zjutri mal kruha pa lonček mleka, pa v stolček, pa naj počne svoje vragolije, neki bo šlo tudi v usta
Mislim da si rahlo prizadeta. Čisto resno mislim. Mama ki reče, da otrok ne je NOBENIH mlečnih jedi (med njimi omeni tudi čokolešnik), v naslednji sapi pa razlaga kako je otrok spil mleko med katerega je podtaknila čokolešnik da jo nasiti (wtf??!!), za moje pojme NI NORMALNA! Zakaj bi že morala jest čokolešnik in razne namaze in skutice?? A si prfukjena malo?? Ne znaš kuhat al kaj? Zakaj si otroku sploh ponujala pomfri mi tako nikoli ne bo jasno…. Ker po tvojem “nič” ne je? Naštela si toliko jedi ki jih je, da vem kaj ji kuhat za mesec dni vnaprej ne samo en teden! Kako ste nekatere nsposobne me glava boli ko vas samo berem…. In itak je bolnica kriva da tvoj otrok ne je mlečnih jedi, pije pa mleko in podtaknjen čokolešnik aleluja! Glupe babe majko mila…. Drugače se pa skuha kosilo in ponudi vsem članom. Vsak si vzame kar hoče in kolikor hoče. Če kdo ni lačen pač ne bo jedel, če se kdo spakuje ostane brez hrane tisti obrok plus dodatna kazen, če kdo kaj ne mara si ne vzame. Tvoja hči bi od jedilnika – juha, meso, solata in krompir jedla recimo juho, meso in mogoče solato. Če ne bi želela pač ne bi jedla do naslednjega obroka nič. Za večerjo je pa kar ostane od kosila in se pogreje. Če imate presrane mulce ki jim kuhate po naročilu je pa to zato ker VE to dopuščate! Otrok pa izbere kar ima rajši normalno. In če otrok ne dobiva raznih mašil od čokolešnika naprej bo tudi jedel kuhano hrano pri kosilu kot se spodobi. Drugače ji pa kuhaj po želji 10 menijev zaradi mene, ampak ne delaj se mučenice ker to sama hočeš. Da nekdo ob polni eiti vsega sploh izjavi da je lačen ali da se boji da ne bo sonček lačen je višek presranosti! Zato pa ne veš kaj dat revici za jest! Če ne bi imela za preseravat bi točno vedela kaj bo jedla in tudi otrok bi jedel. Temu kar ima tvoja hči se pa reče bolezen prenažrtih! Pa še zdaleč ni edina, zanjo so pa odgovorni starši!!!!
@kr ena…večkrat preberem kakšen tvoj post – pa ali je res težko napisati svoje mnenje brez tako hudih žalitev, kot jih ti izrečeš v pretežno vsakem podajanju svojega mnenja…
meni je kaj takega grozljivo – takšen način komuniciranja, nespoštovanja sogovornika in sočloveka? Pa praviš,da si mati in pišeš kdaj tudi o vzgoji…s takšno (ne)kulturo komuniciranja?
kr ena 2 neprijavljena, 10.07.2014 ob 08:47
Mislim da si rahlo prizadeta. Čisto resno mislim. Mama ki reče, da otrok ne je NOBENIH mlečnih jedi (med njimi omeni tudi čokolešnik), v naslednji sapi pa razlaga kako je otrok spil mleko med katerega je podtaknila čokolešnik da jo nasiti (wtf??!!), za moje pojme NI NORMALNA! Zakaj bi že morala jest čokolešnik in razne namaze in skutice?? A si prfukjena malo?? Ne znaš kuhat al kaj? Zakaj si otroku sploh ponujala pomfri mi tako nikoli ne bo jasno…. Ker po tvojem “nič” ne je? Naštela si toliko jedi ki jih je, da vem kaj ji kuhat za mesec dni vnaprej ne samo en teden! Kako ste nekatere nsposobne me glava boli ko vas samo berem…. In itak je bolnica kriva da tvoj otrok ne je mlečnih jedi, pije pa mleko in podtaknjen čokolešnik aleluja! Glupe babe majko mila…. Drugače se pa skuha kosilo in ponudi vsem članom. Vsak si vzame kar hoče in kolikor hoče. Če kdo ni lačen pač ne bo jedel, če se kdo spakuje ostane brez hrane tisti obrok plus dodatna kazen, če kdo kaj ne mara si ne vzame. Tvoja hči bi od jedilnika – juha, meso, solata in krompir jedla recimo juho, meso in mogoče solato. Če ne bi želela pač ne bi jedla do naslednjega obroka nič. Za večerjo je pa kar ostane od kosila in se pogreje. Če imate presrane mulce ki jim kuhate po naročilu je pa to zato ker VE to dopuščate! Otrok pa izbere kar ima rajši normalno. In če otrok ne dobiva raznih mašil od čokolešnika naprej bo tudi jedel kuhano hrano pri kosilu kot se spodobi. Drugače ji pa kuhaj po želji 10 menijev zaradi mene, ampak ne delaj se mučenice ker to sama hočeš. Da nekdo ob polni eiti vsega sploh izjavi da je lačen ali da se boji da ne bo sonček lačen je višek presranosti! Zato pa ne veš kaj dat revici za jest! Če ne bi imela za preseravat bi točno vedela kaj bo jedla in tudi otrok bi jedel. Temu kar ima tvoja hči se pa reče bolezen prenažrtih! Pa še zdaleč ni edina, zanjo so pa odgovorni starši!!!!
Omg! Kak nivo od zenske si pa ti?! Sram te je lahko, da kaj takega pises eni mami ki je prosila za nasvet. Totalno ti manjka custvene inteligence in bos pametna za druge mame. Ce bos tak nacin ucila tvoj otroke ajoj!
Anonimno 9995, 08.06.2021 ob 19:42
Omg! Kak nivo od zenske si pa ti?! Sram te je lahko, da kaj takega pises eni mami ki je prosila za nasvet. Totalno ti manjka custvene inteligence in bos pametna za druge mame. Ce bos tak nacin ucila tvoj otroke ajoj!
Budala, smo leta 2021.
Kaj sploh je, se vprasate? Sir, testenine (barilla polzke, spagete), rada ima juhe (govejo, fizolovo) in razne enoloncnice, jesprenj, dokaj rada ima mesne stvari, mesne omake, kaksne gresove knedle in hvala bogu sadje. Vcasih mi uspe podtakniti kus kus, enkrat tedensko dobi lososa, to ima rada. Pa sorovke in makovke za malico, to se gre.
A to je pet stvari? Ti domišljija ne dela? Imaš normalnega otroka in delaš iz muhe slona. Vzami se v roke!
Forum je zaprt za komentiranje.