Najdi forum

Splash Forum Recepti.Over.Net Prehrana in kulinarika kaj boste kuhale?

kaj boste kuhale?

Kaj boste letos kuhale za božično večerjo ali kosilo?

Jaz sem že zdajle jezna. Ker bomo spet do nezavesti komplicirali in komplicirali.

Jaz bi naredila (kupila) za predjed tatarc in glavna jed mrežna pečenka. Zelo malo dela in okusno. Ampak ne. Moramo komplicirat do amena in bomo imeli nekaj iz Gurmana. Nekaj tekga, da bomo delali ene 6 ur.

na srečo mi ne bo treba. Bo kar tašča 🙂
Vsako leto spoha ribe,jaz naredim francosko ….
Nič posebnega

Mrežna pečenka (se peče sama), pečen krompirček (se peče sam), francoska solata (se ne ‘peče’ sama), veliko solat s fižolom in jjaci, ‘mrzla potica’, ki se jo naredi prejšnji dan in se peče sama. Pa sladoled s smetano in pečenimi jabolki (se pečejo skoraj sami).

Piščančji trakovi v gorčično-smetanovi omaki + skutini štruklji in zelena solata.
Morda pred tem juha (če se mi bo dalo kuhati), vsekakor pa za sladico čokoladna rulada in piškoti (pripravljeno že kak dan prej).

Simpl in zelo okusno. :))

Mrežna pečenka in za prilogo zelenjavne žepke.

Filana telečja pečenka, pečen krompir in mešana solata.
In buteljka vina.

Sladic ne jemo, zato bo slan prigrizeg (orehi, lešniki……)

A mi lahko prosim nekdo pove na koliko stopinj in koliko časa približno se peče mrežna pečenka? Nisem je še pekla, pa bi jo rada.

Pri nas bo fondi. Klasičen, mesni in zelenjavni, pa ful omakc in solat za zraven.

Ponavadi je pravilo 1 uro na kg. Na ne premočni temperaturi. 180-200

Mi lahko prosim kdo pove, kje v LJ kupiti dobro mrežno – že narejeno?
Najbrž tiste iz Hoferja, Tuša… niso ne vem kaj…?

Dobiš jo skoraj v vsaki mesnici, v vseh marketih, no problem.

Kaj boste delali s fondujem, katere– kakšne omakce, ali tudi zelenjavo- kajo katero,

čim več informacij prosim

lp hvala

Nimam še čist jedilnika sestavljenega, ker cele dneve delam 🙁 tko da upam da bom vsaj v petek šla lahko ob treh dam.
V četrtek bom pripravila krompirjevo solato s kumarami in francosko solato, potem bom spekla pa še eno polovico čokoladne, eno polovico pa sadne torte. Upam da naredim še dve vrsti piškotov. Aja pa puranje zvitke bom že v naprej pripravila 😉
V petek pa samo gobovo juho s popečenim kruhkom, popečem puranje zvitke, krompirček in mešana zelenjava na maslu pečena in evola, večerja narejena 😉
Če pa prideta tast in tašča bom pa naredila še pečenko, navadno z zelišči ali pa stefani. Aja, pa če prideta bomo mel tud potico, tašča naredi noro dobro 😉
Pa mafine s kremo gor da jih lahko fino okrasim 😉
Po večerji bo pecivo in torta + narezana melona + narezan svež ananas, to vedno full gre 😉
Aja, pa za “predjed” bom naredila take ala mini “bureke” z različnimi filami.
V soboto mi ne bo treba kuhat ker bo od petka tolk vstal 😉 sam eno juhco bom skuhala.

Jaz obožujem praznike da lahko kuham in razvajam najdražje 🙂 to je zame že kar neke vrste darilo 😉 bi bla pa res vesela frej petka ;))

Mi pa nič.

Otrok bo šel ob svoji uri spat, partner dela do 19h pa da pride s službe (1 ura in malo vožnje) je okoli 9 zvečer in bova šla spat.

Tudi lansko leto ko je delal zjutar in sva bila doma niva nič kuhala, ker zvečer ne jemo…pa pred TV sva oba zaspala.

pol pa ne bo nič božičnega vzdušja, tako kot vsak dan v letu. Jaz en bi hotela tako preživet praznika, že zaradi otroka ne, da bo imel lepe spomine.

Joj zdaj sem vidla, da gre za božič -sem zamešala z silvestrovim….

Za Božič gremo na kosilo k babici in se pustimo razvajat …. potem na večerjo k drugi babici…

Za silvestrovo pa kot sem pisala….

nič…, ker bo kuhal mož :).
Jaz imam sam sladico čez. Verjetno domača višnjeva črni gozdiček s kepico vanilijevega sladoleda in toplim borovničevim prelivom. Če ne bo volje, časa, energije za torto peč, pa samo drugi del (sladoled s prelivom) in pa domači piškotki.

Nažiranje na Božični večrer pa res ne pomeni tradicionalnega praznovanja Božiča:)

Pa ne da imam kaj proti vašemu nažiranju, samo to nima veze s tradicijo Božičnega večera.

Pri nas bo:

– juha
– tatarski in tunin namaz, popečeni kruhki
– lazanja (mesna + špinačna)
– štefani pečenka, krompir, grahova prikuha
-tri vrste sladic (potica, biskvitno testo z vanilijevo kremo in čokolado, božanska čokoladna rolada)
– dobro vino
– kavica s smetano

Sem Primorka zato ne vem če je mrežna pečenka mogoče rolada? To je svinjsko ali telečje meso zavito, z nadevom v eni mrežici?

Ne, ne, rolada je drugo, lahko je tudi v mrežici. Mrežan pečenka je že začinjen kos (mislim, da pljučna pečenka, nisem pa sigurna), obložen s kolobarji limone, korenčkom, peteršiljem, kar da dober okus. Sama sem vegetarjanka, ne ljubim priprave mesa, tole pa lahko spečem in se moji oblizujejo.

za božič gremo nekam,
upam, da za večerjo dobimo krompir pečen v krušni peče, če bo že kosilo bolj svečano.

Žal mi je, da nekateri tako gledate na pojedino za božič.
Mislim, da gre v prvi vrsti zato, da se družina zbere, poveže in uživa v skupnih trenutkih, da pa se na mizo prinese kaj dobrega za pojest, je pa vrhunec praznovanja.

Pri nas bo tole:

1. goveja juha
2. mrežna pečenka
3. solate: krompirjeva, francoska, črna redkev z lečo
4. potica
5. drobno pecivo
6. sadni kruh

kaka dobra buteljka in veliko dobre volje.

Lepa praznike vsem!

Žal mi je, da nekateri tako gledate na pojedino za božič.
Mislim, da gre v prvi vrsti zato, da se družina zbere, poveže in uživa v skupnih trenutkih, da pa se na mizo prinese kaj dobrega za pojest, je pa vrhunec praznovanja.

Pri nas bo tole:

1. goveja juha
2. mrežna pečenka
3. solate: krompirjeva, francoska, črna redkev z lečo
4. potica
5. drobno pecivo
6. sadni kruh

kaka dobra buteljka in veliko dobre volje.

Lepa praznike vsem![/quote]

Žal ima mljask čisto prav. Tradicionalno se na sveti večer s kadilom gre okoli hiše (+ vejice velikonočne butarice od spomladi), prostori se poškropijo z žegnano vodo.Družina se zbere k molitvi, potem se gre k polnočnici. Večerja je za zraven, ni bistvo praznovanja.

Tudi tebi lepe praznike.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close