Najdi forum

Splash Forum Starševski čvek Kaj boste izbrali?proste petke, podaljsan vikend al 6 urni delavnik

Kaj boste izbrali?proste petke, podaljsan vikend al 6 urni delavnik

Naredil bom enako kot pr mamicah na skrajšanem delavniku.

30 ur 6 dni na teden.

Dela pa za 9 ur najmanj.

Nadur seveda ne priznam.

Odgovor na objavo uporabnika
Anonimno 10030, 06.08.2025 ob 09:29

Julij Cezar, 05.08.2025 ob 19:43

lluka mesec in pernati debil bosta uzakonila to kar je za ju ze standard….podaljsani konci tedna, dela itak nihce ne vec kot 5 ur, zgleda da je mesecnik se dal uro zraven zaradi higiene in prost peetki….debilizmu te vlade ni videti konca

Ti si bedak peder julč. Krajšanje delovnika je aktualno po vsej Evropi. Je res že čas, da se premika tudi v to smer. Človek ne živi zato, da dela, temveč obratno. Dva prosta dneva v tednu za življenje, je res premalo.

@ Anonimno 10030

Krajšanje delovnika JA, ampak to pomeni, da so opravljene ure ovrednotene 100%, kljub temu da je delovnik krajši.  Tako delajo v Evropi.

delavka 55, 06.08.2025 ob 10:47

A če pridem s to idejo do delodajalca, mora to sprejet ali je samo njegova dobra volja?

Itak bo samo njegova dobra volja. Če se samo spomnete covida – marsikdo, ki bi v 95% delo organiziral na daljavo ob pojavu epidemije*, je nagnal čisto vse delavce na delovna mesta v pisarne. Ni ga zanimalo, če nekateri ne morejo prestopat iz občine v občino brez težav, če nimajo prevoza, če v okolici ni bilo mogoče dobiti hrane za malico, če imajo doma ranljive osebe, če jih je v pisarni 5 ali 12, če imajo maske ali nimajo, raje je bila vrsta pred vrati in so jim vsak dan potiskali palčke v nos. Čakanje na delo (zaradi majhnih otrok na daljavo)? Nemogoče.

*pustimo zdaj, če je bil tak ukrep potreben ali ne, na začetku nihče ni vedel ali bomo pomrli ali je to nova kuga ali je to iz trte izvito, lahko ne bi bila take vrste epidemija ampak druga, drugačna ali pač neka naravna katastrofa. Enih dejansko ni brigalo nič. Ne ogrožujoča situacija, ne pojav nečesa neznanega, ne osebne okoliščine, ne morebitne posledice in še najmanj – možnost organizacije dela, ki bi omogočala nadaljevanje delovnega procesa nekoliko drugače, ker se “oni s tem ne strinjajo”.

Od takih delodajalcev ne pričakujte, da vam bodo kaj olajšali. V Zakonu o delovnih razmerjih itak piše, da vam lahko odredijo nadurno delo 170 ur na leto, tako da če boste izbrali 6 urni delovnik, vam bo pač dal 2 naduri na dan (tisti, ki se ju lahko po papirjih vidi) in 2 tisti, ki jih itak oddelate neplačano.

Kar se mene tiče je to samo bombonček za naslednje volitve. Ni pogojev, da bodo to uvedli v – Sloveniji.

Visoke petke, samo ne zase.

Itak nekateri tega ne boste razumeli.

Delo od doma je zmanjšalo število bolniške odsotnosti in nege, ni prevoza na delo. In JA ko delaš od doma narediš več

torej bo sodelavka ki že itak ima višjo plačo več dni dopusta odplačano bajto in kaj še vse delala samo 6 ur, tamladi brez varstva za otroke, krediti za vrati pa se naj j* v službah

naj samo pride da ne zna kaj na pc naredit

naj gre do šefa in jo naj nauči

jaz več nimam časa

Super so tole povedali.

To pomeni da jih vsaj 1/5 ne rabimo, če lahko vse naredijo v treh dneh, četrtki so itak zaprti, če pa upoštevamo še to dejstvo je pa vsaj 1/3 lahko takoj na cesti pa bo vse normalno delovalo, celo boljše ker si ne bodo podajali papirjev ampak bo eden stisnil dva pečata na papir, to pomeni takoj 100 000 brezposeljnih, to pa obenem pomeni dovolj delavcev za gospodarstvo, , zanemaril sem sicer dejstvo da jih je 90 % nezaposljivih v gospodarstvu, tudi če so na sončni bodo cenejši kot danes ko jim moraš dajati plače , ne po zahtevnosti dela, ampak po diplomah in nazivih.

Evo lunatik končno nekaj pametnega od tebe !

Jaz bi 6 urni delavnik in lahko 3 delovne sobote razen 1 prost vikend

Poklicno upokojitev in to preden dosežem 58. ?

.https://www.youtube.com/watch?v=KA5D6gBT8jk&list=RDKA5D6gBT8jk&start_radio=1

dajte no, 07.08.2025 ob 13:05

torej bo sodelavka ki že itak ima višjo plačo več dni dopusta odplačano bajto in kaj še vse delala samo 6 ur, tamladi brez varstva za otroke, krediti za vrati pa se naj j* v službah

naj samo pride da ne zna kaj na pc naredit

naj gre do šefa in jo naj nauči

jaz več nimam časa

A veš, da se je moj sin pred 19 leti rodil že star 18 let? Je prišel ven iz porodnega kanala s šoferskim izpitom in certifikatom o opravljeni maturi! Rodila sem ga pri 30., danes imam jaz 50 in on že 37!!!!!!!! Sploh nisem rabila varstva! Zakaj tudi ti nisi naredila tako? Si pa res neumna.

Uboga revica, kaj delaš otroke, če ne moreš poskrbet zanje? A ti misliš, da sodelavka, ki je zdaj pač v letih, ni imela težav z varstvom otrok? Kaj jih je imela v šoli do večera? Jih je dala nunam, da je bila fraj? Ti misliš, da boš večno mlada al kako? Misliš, da ti ko boš starejša, se ti ne bojo mladi smejali, ko bodo avti leteli, ti boš pa še vedno imela izpit za kanto z ročnim menjalnikom?

Res zanimivo, ob vsej tej tehnologiji imajo sužnje, ki delajo po 12ur v proizvodnji, ko pa bi lahko vlagali v avtomatizacijo in robotizacijo. Delovna sila je še vedno prepoceni, drugače bi se že davno tehnološko opremili “podjetniki”.

Minimalec bi moral biti vsaj 1500bruto.

A to boš moral bit že star 58 let, ali bo tudi veljalo, da si v tem letu 2026 star 58 let?

S 1.1.2026 gre v veljavo?

A moraš vzet nujno petek, al lahko tudi ponedeljek?

Super predlog, torej delali bomo 4 dni v tednu, že sedaj sem koristila vsak drug teden ziste 3 dni bolniške brez obiska zdravnika, torej bom sedaj delala še en dan v tednu, pa še takrat bom lahko imela vsak drug teden dopust.

Ta vlada res ve kako je treba z zdravjem in varstvom pred delom.

Sindikat delavcev migrantov je zečel zbirat podpise za referendum proti temu zakonu. Zakon zato še ni v veljavi.

Ne veselite se prehitro!

Njegova dobra volja. Dogovor mora biti! Je pa ena caka:

stimulacije delavca na novo določa pravica do osnovne plače v višini 90 odstotkov osnovne plače za polni delovni čas. “Na takšen način se bo spodbudilo delavce in delodajalce, da bodo z namenom prilagoditve delovne obremenitve delavca omogočili opravljanje dela s krajšim delovnim časom v obsegu 80 odstotkov polnega delovnega časa, delavec bo upravičen do plačila za delo po dejanski delovni obveznosti, kot sicer velja za krajši delovni čas v skladu s 67. členom ZDR-1, z izjemo, da bo v tem primeru njegova osnovna plača za 10 odstotkov višja in bo znašala 90 odstotkov osnovne plače za polni delovni čas,” so pojasnili na ministrstvu. 

Torej delal boš 80%, plača bo pa 90% in ne 100%. Eni bodo izkoristili, drugi ne. Posebej ne tisti, ki se jim naloženo delo ne bo nič zmanjšalo in bodo pač morali isto delo opraviti v krajšem času. Če se jim bo pa odvzel določen delež dela, je pa druga stvar. Za fikuse, ki se itak praskajo po riti, bo to super stvar. Namesto ob treh bodo končali službo ob enih. Delajo pa tako ali tako efektivno 4 ure dnevno.

Referendum bi pokazal, kako ljudje mislijo.

vsi staruhi pred penzijo so imeli doma babice pa tete in so prvi dan počitnic deponirali otroke pri babici in jih zadnji dan šli iskat

pri babici nas je tako bilo po 4-6 vnukov naenkrat med poletnimi počitnicami

v sosednjih hišah enako

sicer smo hodili domov samo jest in spat pa vmes če so nas rabli za v koruzo pulit travo – ostalo pa smo bili po vasi naokoli

naše babice so še vse v službah

Imej v vidu, da je ta sodelavka od nekoga babica in bo po vsej verjetnosti, ko konča službo dve uri prej kot običajno, lahko poskrbela še za otroke vas, ki morate biti še v službah. Bo tako v redu? Ko imaš potem ti kaj koristi od tega? Pa prosim ne mi s tem, kako so tvoji starši že pokojni, daleč od vas itd. Govorim na splošno, ja?

In ja, pri 60+ enostavno služba ni več to, kar je bila prej. Bolezni, veliko hitreje se utrudiš, enostavno ne gre več kot je šlo prej. Super, da bo to omogočeno komu, ki si tega želi.

vsi staruhi pred penzijo so imeli doma babice pa tete in so prvi dan počitnic deponirali otroke pri babici in jih zadnji dan šli iskat

Jaz sem staruh pred penzijo. Še tri leta mi manjka. Nikoli in nikdar nisem ne jaz ne moji sorojenci ne svaštvo ne nihče v moji bližini deponiral otroke pri babicah. A misliš, da smo vsi imeli starše kmete  ali kaj točno misliš, če sploh misliš? To je bila generacija pred našo. Tisti, ki so zdaj pokojni oz. imajo 80+ let so svoje otroke ruknili na kako kmetijo po dva meseca skupaj. Moja mama, stara 84, je bila na kmetiji pri njeni babici. Jaz že ne več, moji otroci pa sploh ne.

pri babici nas je tako bilo po 4-6 vnukov naenkrat med poletnimi počitnicami

Če ste iz kake vukojebine, še razumem. Ali pa če imaš starše, ki se jim je fučkalo zate.

v sosednjih hišah enako

Od kod pa ste in koliko si stara, da je bil ta fenomen tako splošno razširjen? Da so to počeli s kom iz moje generacije 62+ še verjamem. V 70-tih so verjetno to počeli, če so imeli starše kmete in so otroci delali po njivah. Da bi pa tisti, ki smo zdaj pred penzijo svoje sedaj 30-letne otroke v 90-tih letih masovno vodili na kmete k starim staršem – iz katere luknje si pa ti prilezla?

sicer smo hodili domov samo jest in spat pa vmes če so nas rabli za v koruzo pulit travo – ostalo pa smo bili po vasi naokoli

jah, kot cigani očitno.

naše babice so še vse v službah

Res je, moja mama sicer ni bila pri mojih letih več v službi, pa mi na pamet ni padlo, da bi otroke k njej vodila razen izjemoma in nikoli za več dni skupaj. Pa še to je samo hči kakšno noč pri njej prespala, sinova nikoli nista hotela. Tako da ne bluzi neumnosti!!

Tisti, ki smo zdaj pred penzijo, smo svoje otroke v veliki večini sami vzgajali, da se ne boš razpočilo.

Forum je zaprt za komentiranje.

New Report

Close